Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Церемонія чайних майстрів

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

За українською традицією друзям, що навіть неочікувано завітали до оселі, завжди пропонують чашку чаю. Але не так швидко це робиться в Японії. Ви бажаєте пригостити свого друга, виказавши йому пошану? Напишіть листа Чайному майстру, який і запросить вас через декілька місяців на чайну церемонію.

Цікавими особливостями японських традицій ділиться Галина Зіновьєва, голова миколаївського товариства японської культури. Саме вона стала для нас Чайним майстром, до якого ми звернулися з проханням організувати 11 червня у бібліотеці для наших друзів — членів Клубу творчої молоді — японське чаювання.


Підготовка справжньої японської чайної церемонії потребує багато часу: кожна подія в житті, різні характери і вподобання гостей, навіть пори року вимагають відмінного відповідного оформлення: ікебани, сувою з написом, сорту чаю, орнаменту посуду тощо.

Настає призначений час N. Вас зустрічає Чайний майстер і веде стежинкою до чайної хатинки. Як вважають японці, під час чайної церемонії, яка проходить під девізом “Гостю — честь, хазяїну — радість”, головне — обстановка, компанія і спокій в душі. Пригощатимуть вас зеленим чаєм, який вирощують тільки в 2 місцях Японії. Але зеленого чаю в цій країні існує багато видів і сортів. Обов'язкові елементи церемонії — дерев'яні черпак (наливати воду), вінчик (збивати чайний порошок) і ложка (насипати чай) — повинні бути новими і чистими, їх використовують одноразово. Чашка-піала, навпаки, чим старіша і не дуже чиста, тим краще: вважається, що вона впитує в себе задоволення і благодать багатьох людей і передає їх наступним гостям. Головний елемент чаювання — порошковий зелений чай (натуральні листя чаю, змелені у порошок), який зберігається у спеціальній баночці, що вкладається у мішечок з тканини. До чаю пропонуються ласощі — коржики з рисової муки, які мають весною форму квітки сливи, а осінню — кленового листа.

Гостям церемонії на прощання майстер дарує дивовижні японські парасольки. Чому саме парасольки? Справжня чайна церемонія так довго триває, що погода встигає декілька разів змінитися.

Про особливості і лікувальні властивості різних сортів чаю розповіла Олена Натальченко, консультант мережі магазинів “Новий чай”. Наприклад, чай Пуер (це назва невеличкого повітового центру в Юннані) відомий в Китаї з 12 ст. Справжній чай Пуер зберігають від 10 до 50 років: він як вино — чим старіший, тим більш витонченіший смак має.

Історична батьківщина чаю Мате — Аргентина. Заварюють його у висушеному гарбузі — калебасі, в який встромляють соломину і через неї п'ють чай. Чай Мате ще називають дзеркалом почуттів: приготовлений для гостя гіркий Мате означає байдужість, солодкий — дружбу, з молоком — повагу, з медом — пропозицію одружитися, з кип'ятком — ненависть. Чому чай з кип'ятком — це ознака ненависті? Тому що зелений чай треба заварювати кип'яченою водою, яка має температуру не вище 80 градусів. Якщо його залити кип'ятком, він втрачає половину своїх лікарських властивостей і не розкриває повністю свій смак і аромат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Справжній чай — дороге задоволення. Тільки цінителі, до того ж небідні, можуть собі дозволити купити на аукціоні 20 г чаю (це 4 чайні ложки) за 25 тис. доларів.

Готуючись до церемонії, ми прикрасили свою бібліотеку-хатинку. Наші гості з захопленням роздивлялися старовинні самовари, зацікавилися мудрими книжками, дивувалися експонатами Фен-шуй, отримали насолоду від чаювання і позитивні емоції від спілкування.

Чайна церемонія відбувалася у колі друзів, до якого і вас запрошуємо. Дійсно, “Гостям — честь, хазяїнам — радість.”

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.