Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Обласний семінар “Молодь — громаді: бібліотечний аспект”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

31 жовтня в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва відбувся обласний семінар за темою “Молодь — громаді: бібліотечний аспект”. В професійному заході взяли участь 29 бібліотечних працівників, які відповідають за роботу з юнацтвом, з Арбузинського, Баштанського, Березанського, Братського, Веселинівського, Вітовського, Вознесенського, Доманівського, Єланецького, Миколаївського, Новобузького, Новоодеського, Очаківського, Первомайського, Снігурівського районів, в тому числі 13 представників міських, селищних і сільських ОТГ.


Обласний семінар “Молодь — громаді: бібліотечний аспект”

Робота семінару відбувалася в двох студіях, де було заслухано 11 доповідей. Привітала учасників семінару та розпочала роботу першої студії директор обласної бібліотеки для юнацтва Наталія Вікторівна Ткаченко. Вона окреслила основні питання для обговорення, наголосила, що Миколаївська ОБЮ є методичним центром з впровадження сучасних інноваційних форм взаємодії бібліотекарів з молоддю в області, і її фахівці завжди готові надати допомогу колегам з бібліотек районних ЦБС та публічних бібліотек об’єднаних територіальних громад. Н. В. Ткаченко розповіла про сучасні сервіси для молоді в бібліотеках України, Польщі, Азербайджану і визначила основний меседж їх діяльності — працювати ДЛЯ та З молоддю.

Радник з питань комунікацій Миколаївського відокремленого підрозділу Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування” Юлія Іванівна Почебут у своєму виступі проаналізувала стан реформи децентралізації на Миколаївщині, вказала на проблеми, кроки щодо їх вирішення, окреслила перспективи розвитку територіальних громад, навела успішні приклади в регіоні та Україні. Її виступ супроводжувався жвавим обговоренням, численними запитаннями бібліотекарів. Пані Юлія відповіла на запитання, відмітивши зацікавленість та активність присутніх, запропонувала організувати на базі ЦРМС навчання для бібліотекарів по написанню грантових проектів. Тему співпраці бібліотек і громад продовжила А. О. Мороз, методист науково-методичного відділу МОБЮ, яка детально зупинилася на нормативно-правовій базі, що регулює становище бібліотек в умовах децентралізації, та наголосила на внеску бібліотек, як соціальних інститутів, у розвиток громад. Детальні рекомендації щодо економічного, освітнього, інформаційного, громадського, професійного партнерства бібліотек і громад надано у підготовленому фахівцями обласної бібліотеки виданні, електронна версія якого доступна на сайті. Результати моніторингу активного партнерства бібліотек Миколаївщини з громадами задля вирішення проблем молоді у сільській місцевості представила увазі присутніх Т. М. Гервасьєва, провідний бібліотекар відділу автоматизації бібліотечних процесів. А. Р. Алієв, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності молоді, надав практичні поради з промоції сервісів бібліотеки за допомогою Інтернет-ресурсів. Яскравими прикладами дієвої промоції він назвав активні бібліотечні блоги, сторінки бібліотек у популярних серед молоді соціальних мережах (Instagram, Twitter, Facebook), мобільних месенджерах (Telegram, Viber). Провідний методист МОБЮ Н. В. Драгуновська націлила колег з районів на якісну підготовку річних звітів, важливою складовою частиною яких є імідж закладу, і провела мотиваційну гру “Кошик професійних здобутків”.

Роботу другої студії семінару складали цікаві та інформативні виступи бібліотечних фахівців з області. Т. М. Несуща, бібліотекар Рибаківської сб/ф Коблівської ОТГ, розповіла про сучасні інформаційні послуги для читачів нового покоління та інтерактивні форми роботи з молоддю своєї громади. Практичним досвідом краєзнавчої діяльності КЗ “Публічна бібліотека” Веселинівської селищної ради поділилася директор закладу Л. Т. Токар. Про реалізацію основного напрямку роботи з молоддю Баштанської ЦРБ —  патріотичного краєзнавства — інформувала бібліотекар кафедри видачі літератури для юнацтва Т. М. Змієвська. Соціальні ініціативи бібліотек Арбузинського району презентувала С. В. Степанченко, завідувач відділу обслуговування Арбузинської ЦРБ. Про втілення в життя концепції триєдиності “Бібліотека — влада — громада” на прикладі Мішківської сб/ф Вітовської ЦБС розповіла завідувач бібліотеки Л. М. Кротовська. Екологічні та етнографічні проекти бібліотек Новоодещини представила Н. М. Мосензова, бібліотекар  Новоодеської ЦРБ.

Під час семінару були нагороджені переможці двох обласних конкурсів, професійного і молодіжного, організованих в цьому році Миколаївською обласною бібліотекою для юнацтва. Конкурсні роботи яскраво продемонстрували високий професійний рівень бібліотекарів Миколаївщини та їх внесок в інтелектуальний і творчий розвиток юних читачів. Нагороджених та гостей обласного семінару привітали учасники ансамблю української пісні “Візерунок” відокремленого підрозділу ГО “Центр культурно-соціального розвитку (керівник В. П. Жевнер, видатний діяч мистецтв).

Присутні підвели підсумки роботи протягом дня, розглянули проект рекомендацій, обговорили форми співпраці, теми спільних заходів на наступний, 2019 рік, отримали індивідуальні консультації фахівців обласної бібліотеки з окремих професійних питань.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.