Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Обласна молодіжна акція “Ми пам'ятаємо!” завершилася Днем Подяки “Шануємо вас, ветерани!”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 травня завершилася обласна молодіжна акція “Ми пам'ятаємо!”, присвячена 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. День подяки — фінальний етап акції — розпочався ще вранці на вулиці Радянській. В цей день бібліотекарі-волонтери організували вуличну акцію “Привітай ветерана!”: ветеранів і людей похилого віку поздоровляли зі святом Перемоги надісланими на конкурс вітальними листівками, які власноруч зробили підлітки Миколаївської області, та роздавали трикутники листів з фронту— конкурсні творчі роботи.


Фінішувала акція “Ми пам'ятаємо!” о 14 годині на Площі Подяки — в актовому залі Миколаївського будівельного коледжу, де було оформлено презентаційні виставки конкурсних робіт. На закритті акції до присутніх звернулися з промовами:

 

  • організатори акції — голова Миколаївського обласного відділення Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Союз молоді регіонів України”, депутат обласної ради, член постійної комісії з питань культури, науки і освіти, сім'ї та молоді, спорту Микола Жук; директор обласної бібліотеки для юнацтва Наталія Іванова; директор Миколаївського будівельного коледжу Валерій Нестерчук; старший викладач суспільно-гуманітарних дисциплін Миколаївського будівельного коледжу Ольга Попова;
  • запрошені члени Журі — Людмила Ташлай, завідуюча Музеєм “Підпільно-партизанського руху на Миколаївщині у роки Великої Вітчизняної війни. 1941-1945”; Дорошенко В.І. — старший науковий співробітник Музею суднобудування і флоту; миколаївський книговидавець Ірина Гудим;
  • ветерани.
Під час заходу відбулося урочисте нагородження переможців 3 обласних молодіжних конкурсів: пошукових робіт “Алея героїв”; вітальних афіш і листівок з Днем Перемоги; творчих проектів “Шляхами війни”, який передбачав авторські роботи “Лист на фронт” і “Лист з фронту”. Всього надійшло 329 робіт з 12 районів області і м. Миколаєва від юнаків та дівчат віком від 15 до 21 року.
















Переможцями конкурсу “Шляхами війни” стали: 1-е місце — Саюк Катерина і Данилюк Богдан, с. Зелені Кошари Первомайського району (спільна робота); 2-е — Пухалевич Наталка, с. Інгулка Баштанського району; 3-е — Ткаченко Дмитро, с. Вороніно, Братського району і Вєтрова Анастасія, смт. Березнегувате. Заохочувальні призи отримали: Люднова Анна, с. Виноградівка Баштанського району; Богданцева Яна, Арбузинський професійний аграрний ліцей; Душемов Дмитро, с. Леніне Кривоозерського району.
















Переможцями конкурсу пошукових робіт “Алея героїв” стали: 1-е місце — Сидорчук Тетяна, с. Садівка Арбузинського району; 2-е — Тітова Оксана, с. Новоселівка Арбузинського району; 3-е — Шведов Іван, м. Миколаїв, МБК і Малакан Карина, с. Бурилове Кривоозерського району. Заохочувальні призи отримали: Луценко Юлія, с. Ониськове Кривоозерського району; гурток “Пошук” Мішково-Погорілівської ЗОШ (кер. Адаменко К.І.).

Переможцями конкурсу вітального плакату та листівки стали: 1-е місце — група “Пошук” Новоодеської ЦБС; 2-е — Акрамов Семен, м. Баштанка; 3-е — Скидан Катерина, с. Христофорівка Баштанського району і Степанюк Анна, м. Миколаїв, ММК.

Переможці отримали дипломи і цінні подарунки (dvd і mp-3 плеєри, флеш-пам'ять). Олександр Рибченко з с. Маринівка Доманівського району нагороджений спеціальним призом від соціальних партнерів — організації “Жінки — за майбутнє” — путівкою в Міжнародний табір “Артек”. Вєтрова Анастасія і Микола Добрянський (с. Червонопілля Березнегуватського району) отримали спеціальний приз від Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Союз молоді регіонів України” — путівки у дитячий оздоровчий табір. Декілька юнаків і дівчат отримали заохочувальні призи — книги і комплекти компакт-дисків. Нагородження супроводжувалося електронними презентаціями кращих конкурсних робіт.

Складовою заходу став Інтернет-міст з молоддю Баштанщини і Кривоозерщини, який в рамках акції організували Баштанська і Кривоозерська центральні районні бібліотеки. Присутніх на Дні Подяки привітали: голова Баштанської райдержадміністрації І. В. Рубський, начальники районних відділів культури і туризму. Юні учасники районних конкурсів прочитали вірші і виконали пісні про війну: учень 11 класу гімназії м. Баштанки Ющенко В'ячеслав, учениця Новопавлівської зош Баштанського району Пономаренко Вікторія, учениця 9 класу Кривоозерської зош №2 Бондаренко Аліна.

Ведучі — студенти Будівельного коледжу Жевнер Євген і Доцуленко Анастасія — провели короткий екскурс у воєнні часи. Перед ветеранами і студентами будівельного коледжу з великою святковою концертною програмою (пісні, вірші, інструментальні композиції) виступили учні і студенти Миколаївського державного вищого музичного училища, Миколаївського будівельного коледжу, Миколаївського професійного ліцею, Надбузького професійного аграрного ліцею: Катерина Соценко, Ліля Крумиленко, Юлія Лисенко, Ірина Віннік, Микола Булах, Анна Маврокордато, Дубасюк Емілія, Невмержицька Анастасія.

Розповідь завідуючої відділом мистецтв і краєзнавства ОБЮ Савельєвої Л. І. про проведений разом зі студентами Миколаївського державного вищого музичного училища, Миколаївського будівельного коледжу, учнями Школи мистецтв №2 м. Миколаєва цикл виїзних заходів під загальною назвою “Роки, обпалені війною” (літературні і музичні вечори, концерти) у Миколаївському пансіонаті для ветеранів війни і праці супроводжувався слайдовим фотозвітом. Пансіонату було передано біля 300 книг, зібраних в ході молодіжної акції “Подаруй книгу ветерану!”. Любов Іванівна запросила всіх бажаючих приєднатися 7 травня до святкового заходу, який проходитиме у Пансіонаті. В знак подяки за увагу мешканка Пансіонату для ветеранів Лідія Ратушняк і культорганізатор Пансіонату Галина Ільченко подарували ветеранам і гостям пісні “Дніпро” і “Ах, милый, если б не было войны!”. Іванова Н. В. презентувала присутнім збірку оповідань про війну В. Марущак “Війна... А більше слів не треба...” з ілюстраціями і відгуками учнів Морського ліцею і Першої української гімназії ім. М.Аркаса.

На заключення заходу маленькі дітки випустили у залі кульки, подарували ветеранам вітальні листівки і зроблених Міською станцією юних техників м. Миколаєва журавликів, а студенти — квіти і подарунки. Всі ветерани були запрошені на “солдатську кашу”.

До акції, яка тривала з 15 лютого, підключилися бібліотеки області (центральні районні і сільські); навчальні заклади системи профтехосвіти Миколаєва і області (училища, ліцеї, навчальні центри); Миколаївське державне вище музичне училище; Школа мистецтв №2 м. Миколаєва; Міська станція юних техників м. Миколаєва, Миколаївський морський ліцей ім. М. Александрова і Перша українська гімназія ім. М. Аркаса. Програма акції була дуже насиченою.

Обласною бібліотекою для юнацтва організовано 3 обласних молодіжних конкурси: пошукових робіт “Алея героїв”; вітальних афіш і листівок з Днем Перемоги (використані при проведенні вуличної акції поздоровлення ветеранів); творчих проектів “Шляхами війни”. Видано збірку оповідань про війну В. Марущак “Війна... А більше слів не треба...”, ілюстрованої і доповненої відгуками учнів Миколаївського морського ліцею ім. М. Александрова і Першої української гімназії ім. М. Аркаса, методичною розробкою уроку-дослідження з української літератури за творами В. Марущак про війну вчителя-методиста зош №33, відмінника освіти Любові Трощенко. Це друге видання в рамках авторського проекту Віри Марущак під назвою “Читаємо разом!”. У бібліотеці оформлено присвячену рідним і близьким працівників ОБЮ — учасникам війни виставку фотографій і документів “Солдати перемоги”.

Проведено цикл виїзних заходів до Миколаївського пансіонату для ветеранів війни і праці геронтологічного профілю “Роки, обпалені війною”. Бібліотекарі разом зі студентами Будівельного коледжу, Миколаївського державного вищого музичного училища, учнями Школи мистецтв №2 м. Миколаєва організовували літературні і музичні вечори, концерти. Організовано благодійну акцію “Подаруй книгу ветерану!”. Зібрані в ході акції книги будуть передані 7 травня під час чергового виїзного заходу — святкового концерту — до Миколаївського пансіонату для ветеранів війни і праці.

Проведено цикл зустрічей студентів будівельного коледжу з ветеранами “Автограф на пам'ять”. Методичним об'єднанням системи профтехосвіти було проведено серед учнів училищ конкурс виконавців воєнних пісень і читців віршів про війну. Переможці беруть участь в Дні Подяки.

Велика вдячність за участь у конкурсах Миколаївському муніципальному колегіуму, Радсадівському родинному дому, гуртку “Пошук” М-Погорілівської зош, Миколаївському професійному суднобудівному ліцею, Миколаївському будівельному коледжу, Миколаївському професійному ліцею будівництва та сфери послуг, Снігурівському професійному ліцею.

Низка районних бібліотек — Арбузинська, Баштанська, Березнегуватська, Братська, Веселинівська, Доманівська, Кривоозерська, Миколаївська, Новобузька, Новоодеська, Первомайська ЦРБ і центральна міська бібліотека м. Вознесенська — залучили юне покоління до участі у обласних конкурсах, допомагали їм порадами і організували районні конкурси на високому рівні.

В кожній бібліотеці Новобузької ЦБС пройшли цикли зустрічей з ветеранами, спогади яких  записані та оформлені в фотоальбом “Автограф на пам'ять”. Під час заходів до Дня перемоги по всіх сільських бібліотеках серед молоді був проведений конкурс воєнної пісні і читців віршів про війну “Вони врятували собою життя”, переможці нагороджена подарунками.

Березнегуватською центральною районною бібліотекою до 65-річчя Великої Перемоги випущена збірка поезій поетів Березнегуватщини «І внукам ціна та болить…». Вірші у цій збірці написані представниками сьогоднішнього покоління, яке не знає канонад і вибухів, над яким сяє ясне сонце України. Їхня творчість – це священна пам'ять і глибока повага до тих, хто ціною власного життя відбудовував мирне сьогодення, хто переніс лихоліття війни, хто у повоєнні роки відбудовував зруйновані міста і села, хто і сьогодні є прикладом любові до Вітчизни, зразком витримки, мудрості і терпіння. Серед читачів юнацького віку проводиться довгострокова акція «Прочитай книгу про війну…».

В рамках патріотичного тижня «Війна. Книга. Покоління» в Баштанській центральній районній бібліотеці проведено літературно-музичний меморіал «Як добре жить на світі без війни» і зустріч з ветераном Великої Вітчизняної війни Железним Миколою Ананійовичем. Миколі Ананійовичу було лише 14 років, коли почалася війна. Разом з земляками-однолітками Железний був відправлений на примусові роботи до Німеччини. Після звільнення радянськими військами пішов до лав Червоної Армії. В битві на Одері Микола Ананійович отримав тяжкі поранення і був направлений на лікування в госпіталь.

22 квітня в Баштанській центральній районній бібліотеці відбувся районний конкурс читців віршів та виконавців пісень про війну «Вони врятували собою життя», який проходив в рамках обласної молодіжної акції «Ми пам’ятаємо». В конкурсі взяли участь учні ЗОШ № 1, № 2 , гімназії та сільських шкіл району. За читання віршів у старшій віковій категорії І місце отримала учениця Старогороженської ЗОШ Воронок Анастасія, ІІ місце — учениця Пісківської ЗОШ Колодзей Неля, ІІІ місце поділили між собою Томіна Олександра (Привільнянська ЗОШ) та Страхова Сніжана (Мар’ївська ЗОШ). За виконання пісні дипломом нагороджена Пономаренко Вікторія (Новопавлівська ЗОШ). Заохочувальними дипломами за участь у конкурсі нагороджені Каделяк Вікторія, Скоп Андрій (Баштанська ЗОШ №1), Заремба Анастасія (Баштанська гімназія), Шведова Юлія (Баштанська ЗОШ № 2).

Молодь Кривоозерщини, зібравщись 25 березня у Кривоозерській центральній районній бібліотеці, через Інтернет-міст взяла участь у старті обласної молодіжної акції “Ми пам'ятаємо!”, презентація якої проходила у Миколаївському будівельному коледжі.

16 квітня Кривоозерщина організувала День одночасних дій: о 15 годині в усіх сільських бібліотеках Кривоозерського району пройшли заходи в рамках районної молодіжної акції «Ми пам’ятаємо!». В Бурилівській сільській бібліотеці   відбулася зустріч з Тетяною Дем’янівною Король, яка була вивезена на примусові роботи до Німеччини. Вона поділилася своїми болючими спогадами із присутніми односельчанами, старшокласниками місцевої школи. «Дуже важко було пережити ті жахливі події, коли на твоїх очах німці жорстоко розстріляли двох рідних братів, а мене ще дитиною забрали до Німеччини на примусові роботи, де я працювала на військовому заводі. Це було дуже важко. Над нами знущалися, насміхалися. Самі їли, пили, а нам кидали об’їдки, як тим собакам. Дуже важко працювали, спали зовсім мало. А 9 травня 1945 року радянські війська нас звільнили і я повернулася додому. Дуже часто згадую війну». Тетяну Дем’янівну Король привітав з 65-річчям Перемоги депутат районної ради В. М. Чабан. Він вручив їй квіти та матеріальну допомогу. Учні читали вірші про війну, а потім всі присутні поклали квіти до підніжжя меморіалу Слави та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у боях своїх односельців.

У Ленінській сільській бібліотеці відбулася зустріч учнів Ленінської з учасником Великої Вітчизняної війни В. Й. Сорокою і солдатською вдовою, колишнім остарбайтером (у роки війни молодою була відправлена у Німеччину), нинішнім головою ветеранської ради М.К. Крацик. Запрошені свідки і учасники Великої Вітчизняної війни ділилися своїми спогадами. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у боях, і поклали квіти до підніжжя обеліску. Наприкінці зустрічі всі пригощалися духмяним чаєм з печивом та слухали пісні воєнних літ. В Берізківській сільській бібліотеці відбулася зустріч з ветераном Великої Вітчизняної війни Кривеньким Петром Макаровичем, який поділився  своїми спогадами з учнями Берізківської ЗОШ. Такі зустрічі юного покоління з ветеранами були проведені і в інших бібліотеках системи.

8 квітня в Арбузинській центральній бібліотеці відбулася презентація Книги пам'яті «Ми перемогу наближали, як могли». Ведучі розповіли про ідею створення в районі Книги пам’яті, до якої увійшли матеріали про героїчний шлях земляків – ветеранів в роки Великої Вітчизняної війни. Перед присутніми виступили голова районної ради В. А. Захарченко, заступник голови райдержадміністрації І. А. Зовтун. Про створення цієї книги розповіли редактор-упорядник А. М. Ненько, голова районної ради ветеранів вини та праці Р. Я Алефіренко. На презентацію були запрошені учні 9-10 класів Арбузинської ЗОШ № 2, діти учасників бойових дій, ветерани Великої Вітчизняної війни Зайцев М.В. та Пластамак М.Г. Для присутніх прозвучали пісні у виконанні О. В. Фесенка.

16 квітня в Арбузинській центральній бібліотеці відбувся районний конкурс читців віршів та виконавців пісень про війну, присвячений 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні «Вони врятували собою життя», проведений спільно з районним Будинком культури. У конкурсі прийняло участь 19 учасників з Арбузинки та сіл Агрономії, Кавунів, Костянтинівки, Новоселівки, Семенівки, Новокрасне, Благодатного, Садового, Любоіванівки, Воєводського, Панкратове, Полянки.















Журі під головуванням начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації В. П. Іваненко та членів журі: директора РБК Т.М. Зайцевої, директора ДМШ Я.В. Плотнікової, директора Арбузинської ЦРБ Н.М. Калашнікової прослухали багато виступів конкурсантів. Переможцями стали: серед виконавців воєнної пісні – Агрономійський ансамбль « Водограй » за виконання  “Пісні про Агрономію”, Воробйов М. О. за виконання пісень Ю. Антонова «Маки» та «Снегири», учениця 8 класу Кавунівської ЗОШ Гутнік Д. за виконання пісні «Дедушка», і Сіра О. з селища Полянка за виконання пісні «Перемога». Серед читців віршів перемогли: Воробйов М., учень Панкратівської ЗОШ за виконання віршів І. Брашевана «Слово інваліда війни» та «Ветераны на марше», та учениця Арбузинської ЗОШ № 1 Недавня Ю. за виконання своїх власних віршів. Всі учасники були нагороджені похвальними грамотами.

Організатори акції вдячні всім районним бібліотекам, які взяли активну участь в акції, і щиро вітають ветеранів, колег і молодь зі святом Перемоги!

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.