Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Сентиментальні мандри Потьомкінською

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

19 березня учасники Великого марафону юних краєзнавців, студенти  Миколаївського будівельного коледжу КНУБА, вирушили у сентиментальні мандри містом, яке ми втрачаємо. Вулиця Потьомкінська, сучасна і та, що залишилася лише у спогадах, оживала на картинах видатного художника-земляка Олександра Покосенка і розповідала юним миколаївцям свої секрети.

Разом з провідним бібліотекарем Оксаною Криловською марафонці вирушили однією з найдовших вулиць міста, названою на честь його засновника — Григорія Потьомкіна, милувалися її пам’ятками — кафедральними соборами Різдва Пресвятої Богородиці та Касперівської ікони Божої Матері, були вражені історією будинку спеціалістів, спорудженого в 1930-х роках, який був “великою мрією” кожного незабезпеченого власним житлом городянина, потім зажив поганої слави, а нині повільно занепадає.

“Старий” Миколаїв озвався до молоді з картин відомого миколаївського художника Олександра Покосенка, який цьогоріч святкуватиме свій 95-річний ювілей. Митець створив серію живописних і графічних робіт, присвячених нашому місту. На 150 полотнах оживають миколаївські вулиці різних епох — 40-х, 60-х років XX і навіть XIX століть. На одній з картин О. Покосенка зображений одноповерховий будинок із вапняку з невисоким ґанком і дерев'яними дверима, в якому у 20-50-ті роки ХХ століття жив з родиною лікар і поет Олександр Миколайович Петров. Про нього, його родину, його будинок на Потьомкінській, 184 розповіла О. Криловська. Особисті речі доктора, сімейні фото, лікарський довідник, датований 1910 роком (!), з його помітками і нотатками на полях латиною, вірші і листи Олександра Миколайовича — до всього можна було торкнутися (звичайно, дуже обережно), відчути неймовірну енергетику і перенестися майже на сотню років у минуле.

Сентиментальні мандри дійсно розчулили молодь. Більшість присутніх зізналися, що по-справжньому перейнялися атмосферою і зовсім не хочуть втрачати таке чудове місто.

 

 

 


 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.