Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Національний диктант єдності — 2019

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови, в обласній бібліотеці для юнацтва традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. За пера взялися юні і дорослі — учні професійного ліцею сфери послуг, студенти будівельного коледжу КНУБА, викладачі, бібліотекарі, щоб не лише перевірити себе, а й солідаризуватися з усіма, хто любить і шанує рідне слово.

Про майже двадцятирічну (сьогоднішній — дев’ятнадцятий) традицію написання радіодиктанту національної єдності розповіла молоді провідна бібліотекарка Тетяна Гервасьєва. Присутні, обнадіяні інформацією, що сьогодні не буде ні оцінок, ні зауважень, висловили абсолютну готовність писати диктант. До речі, для більшості це був перший подібний досвід.

Щоб не братися до такої серйозної справи не підготовленими, учні і студенти пригадали дещо зі шкільної програми, зігравши разом із бібліотекарками в інтерактивні ігри. Лексика, граматика і фонетика української мови були закріплені під час ігор “Мовне асорті”, “Чи знаєте ви українську мову” і “Львівська ґвара”. Освіжили в пам’яті шкільну програму з літератур — української і зарубіжної — розібравшись хто є хто серед письменників-ювілярів 2019 року. А потім разом з гуртом Tik Tu та виконавцем BRAT читали реп про мову, переглядаючи святкову, 26-ту серію мультсеріалу “Книга-мандрівка. Україна”.


І нарешті кульмінація — написання диктанту. Всі схилилися над аркушами, пишучи текст “Від бересту — до "цифри”, уважно прислухаючись до інтонацій-підказок Олександра Авраменка (відомого мовознавця, автора підручників і посібників з української мови та літератури), перевіряючи себе і, за давньою шкільною традицією, сусіда по парті.


“Перевіримо весь текст”, — закликає Авраменко і перечитує чотири абзаци диктанту, який, до речі, містить слова на знання нових норм українського правопису. Все. Відбулося. ХІХ диктант національної єдності написаний!

Надіємося, що серед присутніх будуть автори безпомилкових диктантів. А якщо таких не виявиться, то не біда. Тішимося тому, що нам щиро посміхалися, дякували і наспівували прикольну пісню про найспівочішу з мов:
Мову маєш муштрувати
Мову мами й мову тата
Мову міст містечок й сіл
Мову мужності і сил!


 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.