Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Лабораторія молодіжних ініціатив “Гошка”: Юлія Болгак презентувала досвід Галицинівської ОТГ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

19 лютого в Молодіжному просторі Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва відбулася друга зустріч в рамках започаткованої в цьому році  лабораторії молодіжних ініціатив “ГОшка”.


Презентувати успішний досвід залучення молоді до розвитку громади, цікаві соціальні і громадські проєкти учням Миколаївського професійного суднобудівного ліцею ім. В. Гречишникова зголосилася Юлія Болгак, заступниця голови Галицинівської ОТГ з питань економічного розвитку та інвестицій, представниця громадської організації “Центр розвитку туризму та збереження екології “Збережи світ”. Галицинівська ОТГ об'єднує 6 сіл, де  мешкає понад 9000 жителів, і вважається найзаможнішою на території області. За два роки після об'єднання ОТГ збільшила свій бюджет майже у 14 разів.

Влада ОТГ головним завданням вважає створити умови, щоб молодь залишалася жити і працювати в громаді. В сільських школах працюють гуртки, факультативи, діти опановують фінансову грамотність, є скеледром, проводяться змагання з футболу, волейболу, баскетболу, шахів. Школярі мають доступ до таких сучасних новинок як інклюзивно-ресурсний, мультимедійний та лінгафонний центри, кабінет робототехніки, STEM-лабораторія, електронний тир. Тутешня вчителька англійської мови Юлія Шапотюк стала учасницею телевізійного реаліті-шоу «Громада на мільйон», в рамках якого побувала у Фінляндії, і отриманий досвід фінської освіти реалізовує в своїй школі.

Завдяки придбаному 3D принтеру молодь не тільки вивчає теоретичні основи моделювання, а вже роздруковує брендові сувеніри. Створили настільну сімейну гру на зразок відомої «монополії» — «МоноГалицинівщина», щоб краще пізнавати свою громаду. У селі Галицинове діє Молодіжний ресурсний центр на базі бібліотеки.

Юлія розповіла, що в Галицинівській ОТГ 2300 молодих людей з 2018 року завдяки затвердженому Бюджету участі громадськості отримали можливість реалізувати свої амбіції в громаді, зробити комфортними власні “життєві простори”. Окремо зупинилася на важливості освітньої складової: опитування показало, що молодь прагне змін, але через відсутність знань і брак досвіду не може підготувати проєкт і не здатна сформувати команду. Тому для них було запроваджено освітню програму “Проектний менеджмент для молоді, або Перший крок до успішного впровадження Бюджету участі”. За результатами загальноукраїнського конкурсу кращих проєктів у сфері освіти дорослих наприкінці 2019 року в одній із номінацій було визнано кращим проєкт “Громадська освіта молоді як інструмент сталого розвитку Галицинівської ОТГ”. Ще один проєкт громади став переможцем і отримав грант від  українсько-німецької програми підтримки локальних ініціатив “Київський Діалог”: Медіа-центр “NOVA” спрямований на розвиток освітньої інфраструктури для розвитку молодіжного потенціалу громади, формування в закладах освіти політики зі створення клубів (центрів дозвілля) за інтересами шкільної молоді, залучення молоді до діяльності Центру зі шкільної журналістики, сприяння формуванню і розвитку творчих здібностей дітей та підлітків. Серед багатьох інших заходів в рамках проєкту школярі прослухали курс з громадської журналістики та фото- і відеомистецтва.

Розповіла дівчина про ініціативу “Eco-friendly”, спрямовану на популяризацію та виховання дбайливого ставлення до навколишнього середовища: всі охочі можуть обміняти шкідливий поліетилен на власноруч розмальовані  екоторбинки. Поділилася успішним проєктом від молоді для молоді #Active_mk, головною родзинкою якого стала Молодіжна конференція за участю відомих спікерів та експертів. Запросила присутніх приєднуватися до проєкту “Джерело Миколаєва”, головна мета якого — збереження водонапірних веж Миколаївської області, в тому числі реконструкція пам'ятки інженерного мистецтва вежі Шухова у Миколаєві.


На завершення зустрічі Юлія Болгак відповіла на запитання присутніх, подарувала бібліотеці книги і побажала хлопцям вірити у власні сили, робити комфортним і сучасним своє місто та приєднуватися до дружньої команди громадських активістів.

 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.