Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

18 січня в обласній бібліотеці для юнацтва відбулась перша інтерактивна подорож у межах нового циклу “Крокуємо Миколаївщиною”, присвячена традиціям святкування Різдва в нашому краї.

Бібліотекарка Влада Смолинська розповіла присутнім – слухачам Університету третього віку – про язичницькі витоки цього свята: святкування народження Божича Коляди – молодого сонця, яке символізувало початок річного кола. Поговорили також про дату святкування Різдва, про впровадження юліанського та григоріанського календарів. Згадали, які традиційні страви готували на Святвечір на Миколаївщині. Звичні кутя, калач і узвар доповнювалися борщем або холодцем із рибою, оселедцем чи запеченим карасем. Учасники ділилися сімейними рецептами приготування куті та інших святкових страв. А ще поговорили про те, як прикрашали оселю перед Різдвом. На Миколаївщині, як і в більшості регіонів України, головною прикрасою був останній обжинковий сніп – Дідух, який зазвичай ставили на покуті. В різних куточках нашої області були свої особливі традиції. Наприклад, на Баштанщині притрушували підлогу сіном, зібраним на зелені свята. Наостанок присутні взяли участь у невеличкій вікторині, щоб розважитись і закріпити нові знання.