Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Давайте познайомимось Про нас пишуть Тупайло С. Золота осінь Віри Марущак / С. Тупайло // Родной причал. — 2014. — 19-25 нояб. — С. 1.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Давайте познайомимось - Про нас пишуть

Золота осінь Віри Марущак

На понад мільйонній Миколаївщині досить пальців лише однієї руки, аби перерахувати жінок, які були б членами водночас двох творчих спілок — письменницької і журналістської.


Одна із них — Віра Іванівна Марущак — передостанньої п'ятниці цьогорічної осені відзначатиме свій поважний ювілей. Маючи дві вищі освіти (у тому числі і столичну, журналістську), Віра Іванівна успішно виправдовує здобуті у вишах червоні дипломи: працює в одній із найпрестижніших бібліотек обласного центру і викладає основи журналістики у Миколаївській гімназії №1 імені Миколи Аркаса. До того ж, ще з 70-х років минулого століття за її плечима — безперервна багаторічна робота в електронних і друкованих засобах масової інформації.

Саме у сімдесятих роках минулого століття я викладав літературу і культуру української мови у Вищому училищі культури (нині — Миколаївський коледж культури і мистецтв), у якому Віра Марущак (тоді Віра Рожкова) здобувала першу вищу, бібліотечну, освіту. Пригадую, ще тоді я порадив їй, обдарованій і вельми старанній у навчанні студентці, опанувати професію журналіста у Київському університеті.

Пізніше, за кільканадцять років, ми вже були колегами на журналістській ниві, зокрема, друкуючись у обласній пресі.

Тоді ж, наприкінці минулого століття, Віра Іванівна по-справжньому серйозно відчула друге творче, письменницьке, дихання. Відома уже не лише в обласному центрі журналістка впевнено робила вдалі кроки у царині української прози для школярів різного віку. Відтоді одна по одній виходять друком досить пристойним накладом збірки оповідань і новел нашої городянки — колишньої випускниці Арбузинської середньої школи №2. Ось їхні назви: “Вікнами до сонця”, “Батько з Португалії”, “Цезар, Галка і Новий рік”, три книги казок: “Пригоди Нюмочки”, “Зайченя, “Джмелик-мандрівник”. Окрім того, Віра Іванівна є автором навчального посібника з основ журналістики.

Як постійний передплатник республіканської газети “Літературна Україна”, можу засвідчити, що ім'я члена НСПУ часто зустрічається на шпальтах цього поважного видання. На 16-й шпальті “ЛУ” від 23 жовтня ц. р. (№41) у розлогій публікації “Премія імені Василя Симоненка” у номінації “За кращий художній твір” з-поміж висунутих претендентів на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка читаю: “Віру Марущак (м. Миколаїв) за книгу новел та оповідань “Гомін білого інею”. Висунуто Миколаївською обласною організацією НСПУ”. Від себе додам, що значущість цієї високої відзнаки посилюється ще й тому, що наступного 8 січня Василеві Симоненку, якому судилося прожити усього 28 років, минуло б 80...

Нинішня осінь справді навдивовижу стала золотим зорепадом у творчому житті нашої письменниці і журналістки. Це і пам'ятна медаль республіканської ваги, і орден княгині Ольги, і делегування на позачерговий Всеукраїнський з'їзд письменників. І останнє також знакове, оскільки порівняно численна письменницька організація Миколаївщини буде представлена лише трьома нашими земляками на всеукраїнському форумі, який розпочне свою роботу у Києві останньої суботи цієї осені і має вибрати голову письменницької організації України.

З-поміж українських новелістів для дітей Віра Марущак посідає вагоме місце і вносить значний позитив у виховання молодого покоління українців — відзначає голова обласної організації НСПУ шевченківський лауреат Дмитро Кремінь.

Післязавтра, 21 листопада, Віра Іванівна відзначатиме свій черговий ювілей. І це найкраща нагода побажати ювілярці доброго здоров'я та творчого натхнення. З роси і води!

Семен ТУПАЙЛО

Редакція газети “Родной причал” приєднується до побажань ювілярці й зичить їй усіляких гараздів.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.