Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Голодомор: вогонь вічного спомину

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

“Це остання хлібина, остання.
Очі горем налиті вщерть.
Батько й діти не їли зрання...
Це остання хлібина, остання
Після неї — голодна смерть.”
                              Б. Олександрів


Юні друзі!
Історія українського народу знала чимало трагічних подій, але те, що сталося в Україні в 1932-1933 роки, не має аналогів в історії цивілізованого людства. Без війни, без епідемій, без стихійного лиха загинули мільйоні ні в чому невинних людей.


Спланований і реалізований комуністичним режимом голодомор став національною катастрофою. Тільки протягом 1932-1933 років загинула п'ята частина сільського населення України. За різними оцінками штучний голодомор забрав від семи до десяти мільйонів життів. Люди вимирали цілими селами.  Демографічні, соціально-економічні, історико-культурні наслідки тодішніх злодіянь Україна відчуває й досі.

Ця виставка — вшанування пам'яті загиблих від Голодомору.


Розділ І. Тінь голодної смерті


Кульчицький С. В. Голодомор 1932-1933 рр. як геноцид : труднощі усвідомлення. / С. В . Кульчицький. — К. : Наш час, 2007. — 424 с.

На підставі багатьох документів і свідчень автор встановлює, що Голодомор 1932-1933 років в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготовлі каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства. Книга допомагає усвідомити, що терор голодом у поєднанні з репресіями проти безпартійної української інтелігенції та членів КП(б)У мали на меті попередити соціальний і політичний вибух в найбільшій національній республіці.

Марочко В. І. Голодомор 1932-1933 років в Україні : хроніка / В. І. Марочко, О. М. Мовчан. — К. : Дім “Києво-Могилянська академія”, 2008. — 294 с.

Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української РСР 1932-1933 років — Голодомору, спричиненого соціальною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Книга для істориків, педагогів, краєзнавців, студентів — усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

 


Моргун Ф. Т. Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу. / Ф.Т. Моргун. — Полтава : Дивосвіт, 2008. — 288 с.

Сучасний читач зовсім недавно став свідком того, з якими труднощами було прийнято в залі Верховної Ради України постанову про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Відомий письменник-публіцист Федір Моргун іде ще далі й розширює часові межі геноциду принаймні до  масштабів першої половини кривавого ХХ сторіччя.

Автор вважає, що геноцид здійснювався проти Польщі, Росії, Білорусі, євреїв та інших народів СРСР і світу. Він сподівається, що знайдуться історики, які опишуть і оцінять розміри жахів, пережитих усіма народами в роки сталінської тиранії.

Як українець, свідок Голодомору, очевидець окупації України й учасник її звільнення від Донбасу до Карпат — автор цієї книги, розрахованої на найширшу читацьку аудиторію, обмежує своє завдання сталінсько-гітлерівським геноцидом українського народу.

Смертю смерть подолали : Голодомор в Україні 1932-1933 / П. П. Панченко, М.  М. Вівчарик, А. І. Голуб. — К. : Україна, 2003. —352 с.

У книзі трагедія голодомору 1932-1933 років висвітлюється як у загальноукраїнському, так і регіональних аспектах. Авторський аналіз органічно доповнюється численними архівними документами, спогадами очевидців страшної трагедії.

Книга призначена для викладачів і студентів вузів, педагогів та учнів старших класів, профтехучилищ, широке коло читачів, усіх, хто виявляє інтерес до історії України.

Голодомор : геноцид українського народу 1932-1933 / В. Верстюк, В. Тиліщак, І. Юхновський. — К. : Видавництво ім. Олени Теліги, 2008. — 25 с.

Автори розповідають про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, наголошують на її штучності. Вони аргументовано доводять, що творцями голодомору була верхівка комуністичної партії. У центрі авторської уваги — пошук відповіді на питання, чому терор голодом був спрямований саме проти України.

 

Розділ ІІ. Голодомор очима свідків

Борисенко В. К. Свіча пам'яті : усна історія про геноцид українців у 1932- 1933 роках / В. К. Борисенко. — К. : Стилос, 2007. — 288 с.

У книзі на основі розповідей-спогадів, матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору у 1932-1933 роках. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду проти українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.

 


Український голокост 1932-1933 : Свідчення тих, хто вижив / за ред. Ю. Мицика. — К. : Дім “Києво-Могилянська академія”, 2003. — 443 с.

У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства — голодомор, геноцид 1932-1933 років. Спогади, які збиралися впродовж багатьох років, доповнені документальними матеріалами й свідченнями про голод 1946- 1947 років. Факти дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки вітчизняної історії.


Серафима (ігуменя). Піст від диявола / Серафима. — К. : Мистецтво, 2003. — 112 с. : іл.

Книга розповідає про голодомори в Україні 1921-1923, 1932- 1933 і 1946-1947 років. У ній вміщено документальні матеріали, спогади, фотографії, інші свідчення тих часів, зібрані Синодальною комісією Української Православної Церкви з увічнення пам'яті жертв голодомору, дано церковно- історичну та духовно-етичну оцінку жахливому злочину більшовицького тоталітарного режиму.

 


Голодомор 1932-1933 років в Україні : документи і матеріали / Р. Я. Пиріг. — К. : Дім “Києво-Могилянська академія”, 2007. — 1128 с.

У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціальної, гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним  режимом на початку 30-х років минулого століття. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору.

Розрахована на науковців, політиків, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться цією трагічною сторінкою нашого історичного минулого.

Український хліб на експорт : 1932-1933. — К. : ПП Сергійчук М. І., 2006. — 432 с.

На основі невідомих документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в 1932-1933 роках через експорт нашого хліба.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.

 

 

 

Розділ ІІІ. Пам'ять, закарбована у слові

Самчук У. Марія. Куди тече річка / У. Самчук. — К. : Наук. думка, 2001. — 416 с.

Першим, хто сказав світові правду про 1933 рік, його причини і наслідки, став автор роману “Марія” Улас Самчук. Написаний у високому стилі хроніки життя жінки-селянки, роман підносить її образ до символу України, багатостраждальної нашої землі. Як син і виразник інтересів українського селянства, письменник відразу вловив увесь розмах нашої національної трагедії. Високого трагедійного звучання твір набуває поступово.

 


Барка В. Жовтий князь / В. Барка. — Харків : Веста ; Ранок, 2003. — 300 с.

Письменник з діаспори Василь Барка відтворив народну трагедію в романі "Жовтий князь", створивши символічний образ Жовтого князя — демона зла, який несе з собою руйнацію i спустошення, сіє муку i смерть.

 

 

 

Ілляшук М. І. Сталінським курсором : повість-бувальщина / М. І. Ілляшук. — К. : УВС, 2005. — 504 с.

У повісті-бувальщині зображено події 40-50-х років минулого століття в СРСР, які стали наслідком 30-х років. На прикладі однієї сім'ї показано, як ні в чому не винних перед державою людей було засуджено до позбавлення волі і заслано як політичних в'язнів до табору ГУЛАГУ. Змальовано долі, характеристики яскравих особистостей, з якими автор познайомився, перебуваючи у Баімському таборі для інвалідів, а потім — у сибірському засланні. Книжка знайомить молоде покоління із чорною смугою в історії нашого народу в часи сталінської диктатури, з жахливим механізмом репресій і тортур.

Моцний А. П. Страшна правда голодомору (спогади про голодомор 1932-1933 років) : художньо-автобіографічна повість / А. П. Моцний. — Львів : Вид. М. Коць, 2000. — 175 с.

В дане видання ввійшло тисячі усних свідчень людей, що пережили жахіття голодомору. Для створення цієї книги був розроблений спеціальний запитальник. Дуже важливо, що збирали усні свідчення викладачі, аспіранти, студенти. Молоді люди, які, слухаючи жахливі розповіді стареньких бабусь і дідусів, самі співпереживали їм, тому вони вже ніколи не говоритимуть про Голодомор — геноцид українців як вигадку чи міф.

 

Пам'ять закарбована у слові : письменники Луганщини про Голодомор 1932- 1933 років / упорядник І. В. Магрицька. — Луганськ : Промдрук, 2008. — 80 с.

Тема Голодомору 30-х років не може залишати байдужою жодну чесну людину. Найтрагічніша сторінка української історії більшою мірою відбита в документальних працях, виданих в останні роки. Художніх творів, присвячених цій темі на регіональних рівнях, на жаль, недостатньо для того, щоб усвідомити масштабність цієї трагедії та її наслідки для нас, сучасників.

Пропонована книга є першою спробою тематично об'єднати і представити широкому загалові художні твори луганчан — митців художнього слова, в яких образними засобами відбита і тема Голодомору, і тема “розкуркулення” українських селян.

До книги вміщено як твори знаних письменників, так і твори письменників- початківців.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.