Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Літнаголос: що варто почитати підліткам

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Юні друзі! Пропонуємо вашій увазі книжки сучасних українських і зарубіжних письменників, які можуть стати вам у нагоді і допоможуть впоратися з деякими складними життєвими ситуаціями.

Завітайте до бібліотеки, знайдіть час на читання. Адже книги цього варті!


Аксельссон К. Модель під прикриттям. Модний злочин / Карина Аксельссон ; пер. з англ. Марії Чайковської. — Харків : Видавництво “Жорж”, 2019. — 472с.

 

Карина Аксельсон — американська дитяча письменниця. Деякий час займалась модельним бізнесом у Нью-Йорку, вивчала мистецтво в Парижі. Саме досвід роботи в фешн-індустрії, а також захоплення творчістю Агати Крісті спонукали Карину до написання підліткової детективної серії книг “Модель під прикриттям”.


Головна героїня детективу — Аксель Андерсон — тримає в руках квиток на потяг до Парижу. Що може бути краще для 16-річної дівчини, ніж участь у Тижні високої моди? Втім, Аксель вважає інакше. Якщо це її тиждень, то чому вона має їхати кудись і робити те, чого зовсім не хоче? Розкриття злочинів та розгадування таємниць цікавить її значно більше за тренди, бренди і нові колекції. Розгледіти різницю між тим, що люди говорять, і тим, що вони роблять, дійти до суті, зібрати пазл — ось що надихає дівчину. Проте, щоб розкрити головну справу свого життя і знайти зниклу відому паризьку дизайнерку Белль Ля Люн, дівчині таки доведеться з головою зануритись у світ високої моди і навіть стати моделлю під прикриттям.
 

 

Бурлака О. Поцілунок був не останній : повість / Оксенія Бурлака. — Київ : ВЦ “Академія”, 2019 — 160 с.

Оксенія Бурлака — письменниця, композиторка, копірайтерка і піар-фахівчиня. Писати музику, віршовані й прозові твори почала в 14 років. У 2019-му Оксенія дебютувала в літературі для підлітків повістю “Поцілунок був не останній”. Книжка посіла третє місце у списку десяти найкращих сімейних видань року за версією ресурсу «BaraBooka», а її авторка стала лауреаткою підліткової премії «Навиворіт» у лютому 2020 р.

Головна героїня повісті — старшокласниця Льоля. Вона із заможної родини, тому в її житті все здорово: розкішна квартира, яскраві сімейні подорожі, брендовий одяг, елітна гімназія, веселі тусовки. Але одного дня все змінюється. В батька проблеми в бізнесі, він опиняється у тюрмі. Всі гроші витрачені на адвоката. Льоля з мамою змушені переїхати до бабусі з дідусем. Дівчина мусить ходити до звичайної школи, через брак грошей не може займатися англійською, танцями, ходити на йогу. Її життя спустошується, і навіть улюблена подружка віддаляється. А ще дуже складно в новій школі з новими однокласниками. Уроки проходять нудно, всі тупо вбивають час. Розділеним на групки колективом керує нахабна та хамовита трійка хлопців. У школі з новенькою ніхто не заговорив, але майже весь клас підписався на її блог в інстаграмі, і ввечері «насипали» огидних коментарів. Льоля не здатна терпіти знущання й починає «воювати» з розбишаками.

А ще вона зустрічає перше кохання — Стаса, однокласника, який тусується в тій хамовитій компанії. Льоля дізнається, що до проблем у її сім’ї причетний його батько, і розуміє: треба забути про Стаса. А як це зробити, коли з ним так добре?! Драматичні обставини, здається, остаточно роз’єднають Льолю і Стаса. Та в кохання своя логіка: їхній поцілунок був не останній.


Бурлака О. Розірваний кадр : повість / Оксенія Бурлака. — Київ : ВЦ “Академія”, 2020. — 160 с.


Головний герой цієї повісті — фанат екстриму Філ. Він крутий руфер — такий собі любитель підніматися на дахи висоток, робити «завіси», «залази», лоскотати собі нерви і викладати круті фотки в інсту. І не важливо, що все це відбувається на межі життя і смерті. Філу шістнадцять, він хоче звалити від родаків і в нього “все під контролем”.

Але є інший світ, в якому хворі люди реально борються за життя, відстоюють у смерті кожен свій день. Цій світ йому відкрила подруга дитинства Солька. Соломія, подолавши важку хворобу, ніяк не може збагнути, чому зовсім не цінує життя Філ.

А потім гине головний суперник Філа Койот — найкрутіший руфер у місті. Підступно вчиняє колишня дівчина. Близький друг, він же оператор-фотограф, зав’язує з руфінгом, тому всі трюки виглядають не такими адреналіновими. Руйнується весь світ Філа, але народжується новий, бо в житті завжди є шанс.



Грищенко С. Винятки із правил : повісті, оповідання / Саша Грищенко. — Київ : ВЦ “Академія”, 2018. — 128 с.

 

Саша Грищенко — наймолодша письменниця “Видавничого центру «Академія»”, яка своєю книжкою “Винятки із правил” цікаво доповнила лінійку видань для підлітків і юнацтва.

Про свою книгу авторка каже: “«Винятки із правил» — книжка про різні досвіди. Не тільки мої, а й тих, за ким спостерігала. Слухала, розглядала, допитувалась чи просто перебувала поруч. Тому в тексті є щось із життя мого чи моїх знайомих, випадкових перехожих і тих, хто не приховував телефонних розмов у кав’ярнях. Сподіваюся, що три історії, з яких складається книжка будуть близькими кожному юнакові або дівчині, які пробують на смак доросле життя”.

Збірка вмістила повісті “Помилилася ідолом”, “Ігри у стервочок” й оповідання “Дві жінки змінили мене”. Це історії про кохання без краю і гру в закоханість, про ідеали й ідолів, відверті душі і корисливі мізерні душиці. Про життя на грані, складні долі та про те, що завжди є надія побачити сонце, яке заблукало в темряві.

Авторка розповідає про тих, хто ступає в дорослість. Про юних, котрі будь-що хочуть зрозуміти, який ти справжній, з ким ти бажаєш бути, і хто має право бути поряд з тобою.

У кожної людини своя війна. Але якою вона вийде з поля бою? Чи стане вона міцнішою, чи зламається, опустить руки і попливе за течією?..


Гулей М. Одного дня вона розкаже : повість / Марта Гулей. — Київ : ВЦ “Академія”, 2020. — 144 с.



Писати, тобто не просто виводити красиві літери, а складати історії, авторка почала з дитинства. Поступово письменство перетворилося в хобі. В університеті почала займатися гоустрайтингом. Але Марта вважає, що бути гоустрайтеркою — це спостерігати за долею свого твору з-за фіранки. Не так давно вона відчула, що хоче сповна управляти життям історій, які створила. Так вийшли оповідання «Дівчача тема ботанів» у збірці «Ще не в курсі, але…» і перша підліткова повість «Одного дня вона розкаже».

Поїхати автостопом на рок-фест до іншого міста та ще потайки від батьків! Це справжня пригода! І головне — без маминих : «Міє, цього не можна!». Так думала Мія. І жалкувала тільки про те, що поруч буде не красень Денис, а Тарік, з яким зручно, звично, але не драйвово. А “просто друг Тарік”, затамувавши подих, намагався подолати дистанцію від френдзони до серця Мії. Бо на неї він давно не як друг дивиться. Вона така класна. Але поки це маленький пацанячий секрет.

Дорога приготувала Мії і Таріку неабиякі пригоди, які запам'ятаються надовго. А на фесті — неочікувані зустрічі, яскраві враження і сюрпризи. Та головне, що дівчина нарешті розібралася в собі і знайшла правильний вихід зі свого вигаданого любовного трикутника.


Пекарська М.-К. Право на дорослість / Малгожата-Кароліна Пекарська ; пер з пол. І Тучапської. — Харків : ВД “Школа”, 2020. — 528 с. — (Сучасна європейська підліткова книга).

Польська письменниця, блоґерка й журналістка Малгожата-Кароліна Пекарська вважає, що людям, які не пам’ятають дитинства, викидають його з пам’яті, соромляться того, що робили, коли були дітьми, а найперше — того, що робили в період статевого дозрівання, — складно писати для підлітків. А вона і досі пам’ятає свої відчуття в 11 чи 13 років. Пам’ятає, як це — коли з тебе сміється весь клас, коли подруга зраджує твою таємницю. Письменниця наголошує, що підліток — це насправді доросла людина, тільки без досвіду. Завдяки такому ставленню її книги надзвичайно популярні серед молоді.

Головні герої “Права на дорослість” — Каміла, Олек, Малгася і Мацек —   закінчили школу і готуються до вступу в доросле життя. Вони обирають професію, місто, де будуть здобувати освіту, гуртожиток, де житимуть. І, здавалося, в цьому вирі нових проблем нема часу думати про щось інше. Але дорослість спонукає думати і про інші сторони життя: вікові, сімейні, інтелектуальні, внутрішньо особистісні. Через вчинки людей письменниця розкриває низку соціальних проблем: побутове насилля, педофілія, корупція, булінг.

У цій книзі — і роздуми юних героїв про злочин і кару, і приколи життя в гуртожитку, і шок від студентських підробітків, і відчуття себе вільним, самостійним, із повним правом на дорослий вибір.


Рижко О. Мишоловка : повість / Олена Рижко. — Київ : ВЦ “Академія”, 2019. — 160 с.

Ім’я письменниці Олени Рижко добре знайоме українському читачеві. В 2017 році вона дебютувала як авторка підліткової літератури. У серії “Видавничого центру «Академія»” за два роки вийшли три повісті Олени Рижко для підлітків: “Дівчина з міста”, “Знає тільки Мару” та “Король Даркнету”.

“Для мене підліткова література — це ще одна можливість реалізувати власне покликання — вчити. Без дидактики й імперативів. Я просто розказую історії, а в них, під цікавий сюжет, виповідаю ту філософію і ті цінності, яким вчила власну дитину і переконалася, що вони працюють, — ділиться в одному з інтерв’ю письменниця. — Ці історії можна приміряти на себе, аби зрозуміти, за що ти готовий нести відповідальність, або ж відкласти до слушних часів. У кожному разі — вибір завжди за підлітком. І коли вони тебе (твої історії) таки вибирають — це непідробна радість. Бо спілкування з читачами — це завжди потужний енергетичний обмін і драйв, які складно з чимось порівняти”.

На які дурниці можна піти, щоб досягти своєї мети? Чи завжди такі вчинки морально виправдані і які наслідки можуть настати? На ці питання шукають відповіді герої “Мишоловки”.

Гліба підступно розвели дівчата. Рита, намагаючись його закадрити, спаплюжила хлопцеві репутацію. Її подружка Юлька і собі вляпалася в халепу. А Глібів друг Влад просто потонув у заздрощах і злості. Але найбільше постраждала Торі: зрада коханого Гліба вибила землю з-під ніг. Дівчина не розуміє, як жити далі, і ховається в павутині інтернету.

Новий віртуальний знайомий здався Торі цікавим співрозмовником, він з легкістю вгадує її думки і бажання. Те, що йому двадцять п’ять, лише лоскоче нерви шістнадцятирічної дівчини. Теми для обговорення, як кажуть, на грані фолу — такі дорослі і такі драйвові. А який нік у нього — Фенікс. Її нік також загадковій — Енігма. Торі рветься до зустрічі з ним, а він обіцяє, що це буде незвичайно і небанально. Вона побачить Фенікса. Та кожен крок коридором готелю вів Торі до краху ілюзій, зіткнення з небезпекою і до вбивчого прозріння: це — мишоловка.

Гліба, Влада, Риту та Юльку очікують свої несподіванки і челенджі. Бо кожен вчинок має наслідки...


Рижко О. Ужалений зрадою : повість / Олена Рижко. — Київ : ВЦ “Академія”, 2020. — 144 с.

У головного героя цієї історії — старшокласника Дена — складний період. Навіть втрата лідерства в компанії не засмучує його так сильно, як зрада коханої дівчини і кращого друга. А ще трабли з батьками, зламана щелепа, яка спотворює обличчя, щотижневі бесіди з психологом і всілякі обмеження. Здавалося б — куди вже гірше? Але життя підкидає нові челенджі. Ден опиняється в центрі підступної змови. Перед ним стоїть вибір: загриміти у в'язницю або побачити в інтернеті мерзенне відео за участю своєї колишньої дівчини. Зрада, зрада, навколо тільки зрада.

У цій незносній напрузі, за порадою психолога, Ден пише мейли на неіснуючу адресу і несподівано отримує відповідь. Листування з незнайомцем допомагає впорядкувати думки і знайти сили щось змінити в своєму ставленні до життя.

У Дена з’являється новий загадковий друг — Ті, в якого свої секрети. Деякі з них стають новими непростими випробуваннями для Дена, але і змінюють його ставлення до близьких людей, повертають віру в щирість почуттів і дають можливість знову довіряти справжнім друзям.


Чернієнко Ю. Помста : повість / Юлія Чернієнко. — Київ : ВЦ “Академія”, 2019. — 160 с.

 

Юлія Чернієнко народилася в Херсоні, пише вірші і прозу. Її рукопис “Вирок Міри” 2017-го року здобув друге місце у Міжнародному літературному конкурсі “Крилатий лев”. Ця повість стала літературним дебютом письменниці і вийшла з друку під назвою “Помста” у 2019 році.

Шокуюча історія, надзвичайна подія, страшна правда… Це все про Міру Ігнатенко. Ніхто не знав, що з ними буде: натисне Міра кнопку вибухівки чи ні. Вона ж не терористка, а завжди покірна і мовчазна. Про її існування в класі згадували хіба для того, щоб познущатися. А Міра доводила всім свою правду, розповідаючи, хто і чим мучив її душу тоді, коли вона сподівалася на справедливість, хотіла бути разом з ними, шукала кохання, а наштовхувалася на відчуження і підлість. Ті, з ким вона навчалася разом цілих п’ять років, й не думали про справжні причини того, що відбувалося. Реагуючи помстою на намагання помститися їм, вони втрачали себе до останку.

Закінчилося все дуже драматично. Із гіркими уроками. І правом на життя.


Шавлач А. Пампуха : повість / Алевтіна Шавлач. — 2-ге вид. — Київ : ВЦ “Академія”, 2020. — 144 с.

“Так вже склалось, що натура я непосидюча й активна — зізнається пані Алевтіна — тому часто беруся за кілька справ одночасно. А письменництво все життя зі мною”. Її батьки й досі згадують, як маленька Алевтіна змушувала їх записувати, а потім вголос зачитувати свої вигадані історії. Вже дорослою змінила безліч професій у пошуках себе. Працювала економістом, педагогом, психологом. Але при цьому вона активно писала, тому її перша видана книга — не перша написана. Алевтіна яскраво дебютувала з першою книгою “В полоні болю” в жанрі психологічний трилер. Її другий проєкт — повість “Пампуха” — присвячений темі булінгу. За словами авторки, книжка розрахована все ж більше на батьків, а не на підлітків. Мамам і татам, яким важко впоратися з дітьми-підлітками, Алевтіна Шавлач, яка крім письменницької справи, не залишає роботу психолога, радить не воювати з ними, а бути “в одній команді”.

Головна героїня повісті “Пампуха” — Ганя — пізнала всю гіркоту цькування, самотності та незахищеності. Чи то перехід до нової будівлі “старшої школи” так подіяли на однокласників Ганусі, чи що інше, але їх раптом наче підмінили. Дівчата теревенили тільки про одяг і косметику. Хлопці запекло мірялися смартфонами та портативними ігровими приставками. Ще й нова класна керівничка почала робити Гані всілякі неприємні зауваження, натякаючи на зайву вагу у “деяких дівчат”. Та пухкенька дівчинка і не звертала б увагу на її слова, якби не отримала завдяки класній образливе прізвисько Пампуха.

На Ганю посипалися насмішки, її затролили в мережі. Мама, на жаль, дуже зайнята на роботі, не звертала уваги на проблеми дочки. А Сашко, до якого відчувала щось бентежне, боягузливо спостерігав, як над дівчиною глумилися. Такі обставини могли б зламати кого завгодно. Але Ганя не змириться з таким ставленням до себе. Вона зрозуміла, що може стати іншою, знайшла цікаві справи, зайнялася собою та зустріла справжнього друга.


Яґелло Й. Як дві краплі води : роман / Йоанна Яґелло ; пер. з пол. Божени Антоняк. — Львів : Урбіно, 2020. — 288 с.

Йоанна Яґелло — польська письменниця та журналістка, авторка творів для дітей та молоді. Українські читачі вже мали можливість познайомитись з творчістю письменниці. Її книжки “Кава з кардамоном”, “Шоколад з чилі”, “Тирамісу з полуницями” вже на полицях нашої бібліотеки. Ці історії розповідають про стосунки з батьками, школу, дружбу, перше кохання і перше розчарування, скелети в шафі своєї родини, їх таємниче минуле.

Роман “Як дві краплі води” адресований підліткам і не тільки. Одразу після виходу роман здобув кілька нагород, зокрема став Книжкою року 2018 польської секції IBBY, а також увійшов до престижного міжнародного каталогу книг для дітей і юнацтва “Білі круки 2019”.

Анна і Ніна — головні героїні книги. Подружки, однокласниці. Дуже добре розуміють одна одну, мають спільні мрії, бажання, таємниці, плани на майбутнє. Але життя вирішує інакше. Все змінюється в їх спільний день народження. Дуже дорога, дуже близька людина приймає жахливе рішення — вкоротити собі віку. Ніна назавжди залишиться сімнадцятирічною, а Анні залишається болюче питання: чому? Чому її така талановита, розумна, добра, така неперевершена подружка таке над собою вчинила? Однакові,

В усіх цих книжках — складні теми, болючі проблеми. Юним часто дуже складно поставити запитання, аби отримати таку потрібну відповідь. Можливо, прочитавши одну з книжок, хтось подумає: то з іншими також так буває? І не залишиться наодинці зі своїми труднощами і проблемами.

Шукайте відповіді в книжках. Вони допоможуть. Читайте.

 
 
 
 
 
 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.