Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Не повториться мить: поезія Валерія Бойченка (1941-2011)

Рейтинг пользователей: / 9
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Не убий бездомної зозулі.
Не стопчи барвінку на межі.
Оленятко вбережи від кулі.
Річечку від смерті вбережи.
Не убий чуттів своїх глибинних —
Суму щастя й радості журби.
Зрослої у віковім борінні,
Власної душі не погуби.

В. Бойченко. Заповідь


Валерій Петрович Бойченко — поет, перекладач, публіцист. Народився 3 травня 1941р. в смт Снігурівці на Миколаївщині. Після закінчення середньої школи в місті Херсоні, працював на суднобудівному та комбайновому заводах.


Закінчив факультет іноземних мов Львівського університету ім. І. Франка. Викладав англійську мову в школі-інтернаті у Душанбе, Херсонському морехідному училищі, Херсонському технологічному і Миколаївському педагогічному інститутах. У 1986 році обраний відповідальним секретарем Миколаївської організації Спілки письменників України.

Валерій Бойченко — автор багатьох поетичних збірок (перша — “Іскри” у 1972р.), в тому числі для дітей (“Який широкий світ”, 1989р.). Переклав дві збірки англійської та американської поезій для дітей (“У мене курочка була”, “Зроду ще такого я не бачив!”); повість американського письменника В. Джемса “Димок” та роман англійського письменника Р. Л. Стівенсона “Корабельна катастрофа”. В його інтерпретації представлена довершена високохудожня поезія американського поета Роберта Фроста. У 2010 році в серії “Николаевские поэты» видавництва «Можливості Кіммерії» вийшла нова збірка поезій і перекладів Валерія Бойченка «Хай вам засяє любов”.

Валерій Петрович Бойченко — лауреат Всеукраїнської премії ім. Павла Тичини та обласної культурологічної премії ім. Миколи Аркаса.

Помер Валерій Петрович Бойченко 25 березня 2011 року.


Література рідного краю : посібник-хрестоматія. — Миколаїв, 1994. — С. 174—180.

У посібнику-хрестоматії подаються біографічні відомості та твори письменників, життя і творчість яких пов'язані з Миколаївщиною, а також методичні рекомендації до їх вивчення в школі.

У посібник увійшли і вірші В. Бойченка.

 

 

Николаевцы : энциклопедический словарь. — Николаев : Возможности Киммерии, 1999. — С. 66—67.

Энциклопедический словарь охватывает период от основания Николаева до наших дней и представляет обширную панораму развития города за 210 лет, показанную через жизнь и судьбы николаевцев. В словаре-справочнике содержатся сведения о жизни и деятельности свыше 2000 лиц, родившихся или живших (или живущих ныне) в Николаеве и оставивших след в истории города и нашего Отечества, в том числе и о В. П. Бойченко.

В книге использованы около 1500 репродукций портретов, картин, фотографий, гравюр и рисунков, отображающих соответствующие эпохи.

Лауреати обласної премії ім. Миколи Аркаса : альманах. — Миколаїв : Можливості Кіммерії, 2006. — С. 17.

Обласна премія імені Миколи Аркаса присуджується раз на два роки (кожний парний рік у грудні) за вагомий внесок у розвиток та збагачення української національної культури як окремим працівникам культури, мистецтва, освіти, так і творчим колективам, діяльність яких отримала широке громадське визнання.

Це видання присвячено 155-річчю від дня народження історика, композитора, громадського діяча і патріота України М. М. Аркаса. До альманаху включено відомості про людей, які удостоєні почесного звання лауреата обласної премії ім. Миколи Аркаса у 1994-2006 роках. Матеріал розташовано за алфавітом персон. Є хронологічний покажчик.

Николаевский литератор — 2008 : справочник / сост. Е. Г. Мирошниченко. — Изд. 3-е, испр. и доп. — Николаев : Атолл, 2008. — С. 7—8.

Исправленное и дополненное издание «Николаевского литератора” содержит краткие сведения, собранные на основании анкетного и устного опроса членов писательских организаций (в т. ч. и о Валерии Бойченко), литературных объединений и студий г. Николаева.

Для специалистов литературоведов и библиотечных работников.

 
Бойченко В. Широти : поезії / В. Бойченко. — Одеса : Маяк, 1981. — 51 с.

Основні мотиви збірки українського поета — напружені трудові будні рибалок, корабелів, хліборобів Причорномор'я, безсмертя подвигу радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

У книгу входять також вірші про красу рідної природи, інтимна лірика.

 

 

 

 

Бойченко В. Світлі ріки : лірика / В. Бойченко. — К. : Рад. письменник, 1984. — 130 с.

Звернення до джерел духовності, доброти, відданості рідній землі — головні мотиви цієї збірки. У поетичних строках звучить тривога за майбутнє людства, за долю планети. До збірки входять інтимна лірика, переклади віршів американського поета Роберта Фроста, а також поема “Синівське право”, присвячена спадкоємності поколінь.

 

 

 

 

Бойченко В. Доброта : лірика / В. Бойченко. — Одеса : Маяк, 1987. — 123 с.

Головний мотив віршів цієї збірки миколаївського поета — турбота про збереження миру і краси рідної землі. Автор возвеличує ратні і трудові подвиги нашого народу, спадкоємність поколінь.

 

 

 

 

Бойченко В. Птахи над полум'ям : поезії / В. Бойченко. — К. : Рад. письменник, 1989. — 104 с.

В основу ліричної збірки українського поета ліг образ полум'я: птахи, що ширяють над полум'ям, повинні знайти місце для приземлення, інакше вони впадуть у вогонь. Авторові притаманний історизм мислення, але його турбують складні сьогоденні проблеми, тривога за майбутнє всього людства.

 

 

 



Бойченко В. Правий берег : лірика / В. Бойченко. — К. : Дніпро, 1991. — 248 с.

До видання ввійшли вірші, присвячені екології природи та культури, громадянська і філософська лірика, поезії про кохання.

 

 

 

 

 

Бойченко В. Не повториться мить : поезії та переклади / В. Бойченко. — Миколаїв : МФ НаУКМА, 2001. — 203 с.

У збірці представлені поезії та переклади Валерія Бойченка. Перший розділ — це ліричні вірші, які склали цілісний цикл. Другий розділ — переклади та переспіви з поезій різних країн. У третьому розділі зібрана громадянська лірика.

Рекомендовано як навчальний посібник для студентів філологічних факультетів вищих навчальних закладів та учнів загальноосвітніх шкіл.


Бойченко В. З історії словесності Південного Прибужжя : навчальний посібник / В. Бойченко. — Миколаїв : ТОВ ВіД, 2006. — 68 с.

У посібнику висвітлюється історія словесності Миколаївщини з найдавніших часів до сьогодення в контексті історичного минулого краю та історії України.

Посібник буде корисним для студентів філологічних, історичних та інших спеціальностей, учнів загальноосвітніх шкіл.

 

 

Бойченко В. Книга Леля : лірична драма / В. Бойченко. — Миколаїв : Іліон, 2006. — 143 с.

“Книга Леля” — це ліричний щоденник закоханої душі, своєрідна лірична драма, яку Валерій Бойченко писав протягом 70-80-х років ХХ століття. “Книга Леля” відзначена премією імені Олександра Олеся як краща збірка лірики (засновник премії — громадська організація «Сумське земляцтво в місті Києві»).

 

 

 

 

Рукопожатие через горизонт : проза и стихи писателей Николаевщины и Ставрополя. — Ставрополь : Ставропольское книжное изд., 1979. — С.7—61.

Много лет дружат писатели степного края Ставрополя с писателями Приингулья, в числе которых и В.П. Бойченко. Плодом этой дружбы и явилась книга «Рукопожатие через горизонт», составленная из произведений николаевских и ставропольских литераторов.

Писатели, создавшие эту книгу, принадлежат к разным поколениям, но творческие интересы их едины: для них дорого и прошлое нашей Родины, и день грядущий.

Вітер з лиману : поезії. — Одеса : Маяк, 1988. — С 188—195.

До антологічної збірки поезій, присвяченої 200-й річниці міста Миколаєва, увійшли твори російських та українських поетів про стародавню історію Причорномор'я, бойові подвиги в роки Великої Вітчизняної війни, трудову славу корабелів і хліборобів. Фарби південної землі та Чорного моря, хвилі Південного Бугу та Інгулу, безмежні хлібні поля та заводські стапелі зливаються в поетичну панораму минулого і сучасності прибузького краю. До збірки включені і вірші Валерія Бойченка.

 

 

Плещеться хвиля блакитна : Очаків у поетичному слові.— Очаків : ТзОВ Приват-Поліграфія, 1996. — С. 43.

В краєзнавчому збірнику віршів “Плещеться хвиля блакитна” зібрані поезії відомих і маловідомих авторів про Очаків, в тому числі і вірш В. Бойченка під назвою “Очаків”.

 

 

 

 

 

Миколаївський оберіг : поетична антологія. — Миколаїв : Можливості Кіммерії, 2007. — С. 128—144.

У поетичну антологію “Миколаївський оберіг” увійшли найкращі твори тих авторів, які стояли біля витоків обласної письменницької організації, були і є гордістю сучасної літератури. В книгу увійшла і поезія В. Бойченка.

Антологія “Миколаївський оберіг” розрахована на широке коло читачів.

 

 

 

Живлюща сила ємигії : літературна антологія Миколаївщини / [гол. ред. В. І. Шуляр ; укл. І. Ю. Береза, П. М. Водяна, В. І. Марущак та ін.]. — Миколаїв : Іліон, 2014. — 412 с.

В антології вміщено твори письменників Миколаївщини і краян, які є членами Спілки письменників України (в тому числі і Валерій Бойченко), чия доля пов'язана з Південним Прибужжям. Видання доповнене біографічними довідками. Прізвища письменників розміщені за абеткою.


 

Старовойт Л. Література Миколаївщини : навчальний посібник до курсу «Літературне краєзнавство» для студентів філологічних спеціальностей / Людмила Старовойт. — Миколаїв : Іліон, 2014. — 248 с.

У навчальному посібнику подано літературно-критичні матеріали, що  висвітлюють визначальні проблеми творчості письменників Миколаївщини, які пишуть українською та російською мовами. Основну увагу приділено творчості письменників кінця ХІХ — початку ХХІ століття.

 

 


Старовойт Л. Художня рецепція постаті Т. Г. Шевченка у творчості письменників Миколаївщини : навчальний посібник / Людмила Старовойт, Ігор Марцінковський, Ольга Мірошніченко. — Миколаїв : Іліон, 2014. — 190 с.

У першій частині навчального посібника подається літературознавчий аналіз поетичних творів миколаївців, присвячених Т. Шевченку. Тут зібрано, систематизовано, узагальнено значний за обсягом та жанрово-стильовим розмаїттям матеріал.

Друга частина включає тексти творів, присвячених Т. Шевченку, написаних упродовж другої половини ХІХ-ХХ століть авторами, що бували, проживали чи проживають на теренах Миколаївщини. Серед них: О. Навроцький, С. Черкасенко, Дніпрова Чайка, С. Крижанівський, О. Полішкаров, О. Різниченко, В. Колодій, М. Вінграновський, Б. Мозолевський, В. Бойченко, Л. Чижова, Д. Кремінь. Представлені також і твори надруковані в місцевих періодичних виданнях. Частина поезій взята з архіву Миколаївського обласного об'єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Серед них — поезії, створені активістами-просвітянами П. Панянчуком, В. Спицею та іншими. Тут же вміщено біографічні довідки та короткі нариси про творчість авторів.


Узбереги Божої ріки : історичний календар Миколаївщини, 1703-2003 / [автор проекту, упорядник і видавець В. О. Жадько]. — Київ : СПД Жадько, 2003. — 748 с.

Історичний календар Миколаївщини «Узбереги Божої ріки» — перше такого роду видання, присвячене героїчній і трагічній долі становлення південного краю, козацтву, подіям, пов'язаним із заснуванням корабельного міста Миколаїв, його природі, особистостям минувшини та сьогодення, підприємствам та організаціям.

Уперше в одному виданні зібрано та хронологічно за днями впродовж 300 літ розписано найважливіші віхи історії краю. Матеріали миколаївських істориків, письменників, журналістів, краєзнавців, фотоаматорів прикрасили сторінки цієї книжки. Серед інших є згадка про відомого миколаївського поета Валерія Бойченка.

Бойченко В. Три зошита : вибрані статті та поезії / Валерій Бойченко. — Миколаїв : Можливості Кіммерії, 2011. — 424 с. — (Південна бібліотека).

Книга включає вибране (краєзнавчі статті й есеї, поезії та переклади, публіцистичні статті) відомого українського письменника, миколаївця Валерія Бойченка, члена Національної спілки письменників України, лауреата Миколаївської обласної премії ім. Миколи Аркаса, Всеукраїнської літературної премії ім. Павла Тичини за кращу поетичну книгу року, Всеукраїнської літературної премії ім. Олександра Олеся за кращу книгу любовної лірики. Книга пронизана мотивами історії та сучасності рідної Миколаївщини в контексті сьогодення України. Видана до 70-річчя письменника.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.