Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Життя у пана / упор. А. І. Титаренко, О. М. Каздоба. — с. Новокрасне, Арбузинський район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Життя у пана

Жив на Катеринівці пан і був у нього економ — Лука називався. Пан добре ставився до економа, а їх жінки навіть були подругами. Діти теж товаришували між собою. Хлопчик у Луки був красивий і меткий, звали його Марком, запав він в очі панові. І тому пан взяв його в свої покої за козачка — щось принеси, щось подай.

Панських дітей навчав учитель, а під час навчання Марко повинен був сидіти разом з паничами: може, їм щось знадобиться, тому він і вивчав, як і панські діти, французьку мову, музику, різні науки. А от успіхи панських дітей були набагато гірші, ніж Маркові. Коли про це дізнався  пан, то прогнав Марка з палацу. Відбулось це саме тоді, як його батько був посланий працювати десь під Вознесенськом, а мати втекла з новокрасненським офіцером. Не прийняла Марка й мачуха, і тоді він пішов у найми до новокрасненського попа, який з нього знущався: змушував ходити по похоронах — читати по померлих або збирати гроші на церкву. Все зароблене Марком забирав собі. Коли батько повернувся, то взяв Марка з собою, і вже ніколи Марко до села не повертався, тільки перед своєю смертю заїхав.

* * * * * *
Дана легенда має історичну основу і в цілому майже правильно відтворює життя Марка Кропивницького в дитинстві. Проте об'єктивно слід зазначити, що  Марко проживав у пана князя Кантакузена не як прислуга, а як повноправний член сім'ї. Вчителі навчали і панських дітей, і його. Підтверджується і той факт, що Кропивницький уже в дитячі роки розумів по-французьки та грав на багатьох музичних інструментах. Причиною того, що Марка вигнали з князівського двору, були не його успіхи, а припинення батьком (Лукою Івановичем) роботи у пана через сварку з дружиною князя. Перебування Марка у новокрасненського попа теж підтверджується, як і те, що у попа хлопець, дійсно, практично наймитував, хоча батько Марка залишив сина у священника (Нестеровського) як у друга. Але той виявився поганим другом і знущався з Марка. Ці факти підтверджуються автобіографіями (їх було декілька) і листами М. Л. Кропивницького до Антоніни Маркович.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.