Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Легенда про Чортів міст / упор. Л. Шевченко. — с. Кам'яне, Новобузький район Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Легенда про Чортів міст

Весною, коли квітнуть журавлики і сон-трава, виїжджають наші батьки з друзями до річки Інгул на відпочинок. Ще молодими вони приїздили сюди на затишну галявину, що знаходиться в балці, у долині річки Стовбової, яка тече з Кіровоградської області через Новогригорівку і Миролюбівку. Вона чепурна, чистенька, мов дбайливим господарем доглянута. Довкола неї, ніби огорожа, шепочуть гілки глоду, терну і шипшини, ростуть дикі груші. Тут тепло, ясно, сонячно. І ввижається, що галявина ця — потаємне місце, де птахи проводять свої свята. Сховаються у листячко і гомонять про якісь свої справи. Вгорі —  синє-синє небо, збоку річка Інгул, а недалечко дзюркоче річка Стовбова. Ці річки утворюють півострів. Дуже гарне місце, та дивна в нього назва — Чортів міст.


Розповідають, що десь років двісті тому жили в цих місцях два брати-турки. Брати були чорнявими, смуглявими, не схожими на наших людей. До того ж, вони не голилися і носили бороди. Через річку мали переправу — гребельку. Люди їздили нею возами, куди кому треба. Побачивши турків, говорили, мовляв, чорні і страшні, як чорти. Тож між собою при розмові один одного запитували: “Як будеш переїжджати Інгул?” Відповідь була одна: “Через Чортів міст”.

Пізніше ця земля дісталась багатому чоловікові на ім'я Товій Фельдзеру, попечителю тюрем і казематів. Він поставив чудову пасіку, шинок над дорогою. Переїжджі зупинялися відпочити тут з дороги.

Так і до сьогодні залишилися назви балка Пасічна та Чортів міст, а люди й досі йдуть сюди відпочивати. Коли станеш на вершині півострова, зачаровують неповторною красою балка ріки Стовбової, а зліва — річка Інгул та балка Пасічна.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.