Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Храми Миколаївщини - Баштанський район

Церква Почаївської Ікони Пресвятої Богородиці знаходиться в селі Добре Баштанського району Миколаївської області (вул. Центральна). Настоятель — протоієрей Іоан Гуменюк. Храм діючий.

Історія релігійних споруд села Добре починається у ХІХ-ХХ століттях, з часів, коли тут проживали єврейська і німецька громади, і кожна мала свої культові споруди: синагогу та кірху. Православне населення було нечисельним, за свідченнями очевидців, люди молились у себе вдома. Коли ж у радянські часи непартійним православним було дозволено релігійні зібрання, у Доброму була обладнана церква із житлового будинку (спочатку в приміщенні по вул. Центральній, пізніше — в колишньої амбулаторії). У 1990 році почали будівництво нової церкви. У 1991 році заклали фундамент майбутнього храму, а завершилось спорудження та впорядкування у 2002 році.


Керував процесом зведення храму Пованда Іван Петрович — церковний староста. За словами очевидиці та активної учасниці добренської релігійної громади Івати Юлії Михайлівни, староста сам збирав підписи добренців, які згодні будувати власну церкву.

Найбільше, як пригадують парафіяни, жертвували на церкву Добренський колгосп «Світлий шлях», Явкинський елеватор, Лоцкинський колгосп, а також місцеві жителі: Ю. М. Івата, В. Когут, О. Скачков, подружжя Пованд, В. Мелян та П. Мелян. В цілому до зведення храму долучились тією чи іншою мірою майже всі жителі села. Хтось жертвував на церкву, хтось допомагав мурувати, хтось — приводити її до ладу після всіх ремонтних робіт. Найактивніше брали участь у будівництві Пованда А. А., Пованда Л. А., Бенедюк Л. В., Нікалюк Г. та Нікалюк Є., Тиньо М., Мелян О. Будівництво пожвавилось, коли парафію прийняв отець Іоанн (Іван Гуменюк).

Церква Почаївської Ікони Пресвятої Богородиці зведена за проектом церкви у Почаєві, куди староста І. П. Пованда їздив за кресленнями. Розписувала церкву бригада мулярів із Західної України, візерунками сільський храм не поступається багатьом великим релігійним будівлям.

Коли церква була вже зведена, і проводились богослужіння, їй бракувало церковних передзвонів. Івата Ю.М. пригадує, що староста продав свій трактор і доклав виручені кошти до пожертвувань жителів громади, щоб відлити дзвони для дзвіниці.

Очевидці розповідають, що під час однієї святкової літургії зійшло світло на іконостасі із зображення Святої Трійці на Тайну Вечерю. Вважається, що особлива благодать Божа лежить на церкві, тому вінчатись сюди приїздять молодята з усієї округи.

З 2004 року при церкві відкрилась і функціонувала недільна школа під керівництвом Н. Р. Гриценко та К. М. Полянської. Церковний хор юних співаків налічував до півтора десятка учасників.

Добренська церква є пам’яткою села і уособленням згуртованості місцевої громади, яка в непрості роки об’єдналася і звела свій прекрасний храм.

 

 

 



Борискіна Л. Ф. Церква Почаївської Ікони Пресвятої Богородиці (с. Добре) / Л. Ф. Борискіна — с. Добре, Баштанський район Миколаївської області, 2018.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.