Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

20-21 жовтня 2011 року на базі Одеської національної наукової бібліотеки ім. М. Горького пройшов Всеукраїнський семінар для бібліотекарів “Бібліографічна діяльність бібліотек у новому інформаційному середовищі”. Мета семінару — ознайомити фахівців-бібліографів з новітніми формами і методами задоволення інформаційних потреб суспільства, враховуючи інноваційні технології й сучасні вимоги до якості бібліотечної та наукової інформації, спираючись на власний досвід роботи зі створення бібліографічних ресурсів (покажчиків, каталогів, баз даних, тощо) та обслуговування користувачів.


seminar_15 seminar_14 seminar_13 seminar_12

 

 

 

 

 

 

 

В роботі семінару взяли участь 64 фахівця з різних бібліотек України — з міста Києва, 6 областей України (Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Херсонської), співробітники Одеських обласних і міських бібліотек, ЦРБ Одеської області, 14 бібліотек вищих навчальних закладів Одеси.

Програма семінару була дуже насиченою. Кононенко В. О., завідуюча науково-бібліографічним відділом Національної парламентської бібліотеки України розкрила проблемні питання метабібліографії в Україні. Устіннікова О. М., завідуюча відділом наукової підготовки державних бібліографічних покажчиків Книжкової палати України ім. І. Федорова розповіла про загальні вимоги та правила складання бібліографічного опису та бібліографічного запису, застосування ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Учасники семінару обговорювали наступні питання: традиції та новації в бібліографічній роботі наукових бібліотек; бібліографія і маркетинг ринку інформації; сучасне та майбутнє рекомендаційної бібліографії; сучасні вимоги до краєзнавчої бібліографії; бібліографія природознавчої тематики як засіб екологічного виховання; вплив нових інформаційних технологій та Інтернету на довідково-інформаційне обслуговування; особливості ДБА сучасної бібліотеки; вебліографічні ресурси українських бібліотек. В семінарі взяли участь і фахівці Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва: провідний бібліограф відділу інформації, маркетингу і менеджменту І. В. Отверченко і бібліотекар відділу мистецтв і краєзнавства О. А. Криловська. В доповіді “Віртуальний бібліотечний простір краєзнавця” вони акцентували увагу на важливості забезпечення дистанційного доступу користувачів до краєзнавчої інформації, відобразили сучасні напрямки краєзнавчої діяльності бібліотеки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Співробітники ОННБ ім. М. Горького запропонували учасникам семінару огляди експозиції унікальних фотографій “Бібліотеки у світі”, цікавих тематичних книжкових виставок, презентації електронних бібліографічних покажчиків, познайомили з пошуково-інформаційною системою “Артефакт”. Кожна делегація отримала пакет документації семінару; цінні і корисні для фахівців методичні посібники ОННБ ім. М. Горького “Використання нових інформаційних технологій в бібліотеці: пошук в інтернеті” і “Створення біобібліографічних покажчиків і довідників: інформаційні ресурси і методи пошуку”; краєзнавчі видання в подарунок бібліотекам — “Мелодии одесской плеяды” кандидата мистецтвознавства, професора Одеської державної музичної академії ім. Нежданової, члена Національної спілки композиторів України Рими Розенберг про музику в житті і творчості літераторів Одеської школи 1920-1930 років, “Судний день. Батурин: драматична козацька дума в трьох частинах” Станіслава Стриженюка, який працював начальником Одеського обласного управління культури, був головним редактором Одеської кіностудії, автор багатьох книжок, і був удостоєний у 2008 році за це видання Першої премії “Золоте перо” в літературному конкурсі “Коронація слова”.

Під час семінару були підведені підсумки Регіонального конкурсу на краще методичне та бібліографічне видання 2010-2011 років публічних бібліотек півдня України. Журі розглянуло 59 методичних і бібліографічних видань: Кримського республіканського закладу “УНБ ім. І. Я. Франка” (м. Сімферополь); обласних наукових бібліотек — Запорізької ім. О. М. Горького, Кіровоградської ім. Д. Чижевського, Одеської ім. М. Грушевського, Херсонської ім. О. Гончара; обласних бібліотек для юнацтва — Миколаївської, Кіровоградської ім. О. М. Бойченка, Одеської ім. В. Маяковського; центральних міських бібліотек — ім. Л. Толстого м. Севастополя та ім. Л. Українки м. Херсона; центральних районних бібліотек ЦБС — Кіровоградської області (Світловодська, Новоукраїнська, Олександрійська, Гайворонська, Компаніївська), Миколаївської (Баштанська), Одеської (Ренійська; Іллічівська ЦМБ).


Переможцями конкурсу стали: Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького, Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара, Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського. Крім того бібліотеки-учасниці отримали дипломи лауреатів за різними номінаціями. Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва стала лауреатом у номінації “Творчий підхід до створення іміджу бібліотеки” за методичне видання “Остров сокровищ: портфолио”. Баштанська центральна районна бібліотека нагороджена Грамотою за участь у конкурсі.

Делегація Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва щиро вдячна колегам з Одеської національної наукової бібліотеки ім. М. Горького за запрошення до участі у Всеукраїнському семінарі, який проведено на високому рівні, за можливість ознайомитися з професійними здобутками її співробітників, отримати фахові поради, обмінятися досвідом роботи.

 

seminar_1 seminar_2 seminar_3 seminar_4 seminar_5 seminar_6 seminar_7 seminar_8 seminar_9 seminar_10 seminar_11  

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.