Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

Наприкінці листопада бібліотекарі читального залу Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва запросили студентів Миколаївського коледжу культури і мистецтв на творчу палітру “Музей воскових фігур” — заключний захід Сезону Великобританії в рамках культурно-освітньої програми “Європейська світлиця”. Студенти коледжу ознайомилися з родзинкою Лондона і Великобританії Музеєм мадам Тюссо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дівчата дізналися про таємничу історію музею та майже незмінну і досить коштовну технологію створення воскових фігур. Адже виготовлення воскової фігури — це процедура складна і клопітка. Над кожним експонатом працює ціла команда: скульптор, гример, постижер, спеціаліст по манекенам, перукар, стоматолог та багато інших фахівців. Робота може тривати від двох до дев’яти місяців і потребує немалих затрат — від 2,5 до 6 тис. доларів. Спочатку треба приготувати віск. Для цього в спеціальній лабораторії звичайний бджолиний віск відбілюють та наповнюють домішками, які дозволяють йому витримувати серйозний перепад температур – від + 40 до – 40°С. Склад домішок зберігається у секреті, відомо лише те, що технологія їх виробництва досить коштовна: в Україні кілограм воску до обробки коштує 15 грн., а після неї – 200 грн. В даний час технологія створення воскових фігур не зазнала значних змін, але з'явилися більш широкі можливості використовувати нові матеріали, такі, як штучний шкірний покрив або пластик для імітації очей і нігтів. Для достовірності створення духу епохи тепер використовуються не тільки костюм, інтер'єр, а й комп'ютерне моделювання голосу і шумового супроводу, анімація для створення задніх планів композицій і рух самих фігур.

Бібліотекарі поділилися і цікавими фактами з життя засновниці відомого Музею воскових фігур Мадам Тюссо. У 1777 році, у Франції, Марія створила свою першу воскову фігуру — Вольтера. Під час французької революції вона зробила посмертні маски королівської родини. Особливу увагу Марі приділяла деталям: колір очей, волосся, одяг – все повинно відповідати реальності. А одного дня у 1802 році Марі, впорядкувавши папери, взяла з собою старшого чотирьохрічного Жозефа, свою колекцію і відправилася в турне по Великобританії, але, як виявилося, назавжди. Своєжму чоловікові вона залишила коротку записку: «Відправилася у Лондон у справах. Не чекай. Повернуся не скоро». Після цього вони ніколи більше не бачилися. З цього моменту, тобто з 1802 року, і починається літопис відомого лондонського музею мадам Тюссо. Через деякий час молодшій син Жозеф приєднався до матері. У 1835 році Марі обладнала свою першу постійну виставку на відомій Бейкер-стріт, що стало початком її відомого музею. Деякі зі скульптур були зруйновані, але були відновлені завдяки збереженим шаблонам. Згодом Марі почала відтворювати з воску цілі історичні сцени. Вона уже добре зрозуміла, що історія вигідно продається, а у англійській історії, як і у французькій, чимало досить драматичних епізодів.

Свого часу мадам Тюссо звинувачували в «разложении нравов»: вона відкрила в музеї так звану особливу залу, що стала однією з центральних частин експозиції, — Кабінет жахів. Частина виставки включала жертв французької революції, фігури самих кровожерливих злочинців та знаряддя їх злочинів. Перед стратою засуджених Марі ліпила їх з натури за домовленістю з тюремним керівництвом. Напади преси лише забавляли мадам Тюссо: завдяки її новій ідеї прибутки музею зросли втричі.

“Жінка, що зупинила час” — так говорили про Марі Гросхольтц (прізвище до одруження), яка стала відома світові як мадам Тюссо. Успіх шоу, які створювала скульптор, перевершив всі очікування, приваблюючи все більшу кількість людей. Колекція, яка в даний час складає понад тисячу фігур видатних діячів політики, мистецтв, відомих полководців і великих учених, йшла в ногу з життям суспільства, закарбовуючи у часі і гарне, і погане, і величне. Зазвичай власниця сама зустрічала відвідувачів і супроводжувала залами. Однак навряд чи хто-небудь зважився би назвати її милою, люб’язною чи просто приємною дамою. В її очах таїлось щось зловіще. Дюма старший, котрий частенько бував у музеї Тюссо задля вивчення зовнішності своїх майбутніх героїв, сторонився власниці, стверджуючи, що «кістлява мадам» ненавидить людей. А сьогодні почесне місце в колекції займає воскова фігура мадам Тюссо (за 9 років до своєї смерті у віці 80 років Тюссо створила свій восковий автопортрет): не дуже привітлива стара з крючкуватим носом, в чорній пелерині і в чорному капорі, до тепер зустрічає біля входу відвідувачів музею.

Найбільш відомі фігури в музеях мадам Тюссо: Наполеон, Адольф Гітлер, Уїнстон Черчілль, Крістіна Агілера, Колін Фаррелл, Діана Спенсер, Емі Уайнхаус, Джордж Клуні, Джастін Бібер, Майкл Джексон, Джордж Буш, Дженніфер Лопес, Джулія Робертс, Мадонна, Мерилін Монро, Махатма Ганді, Нельсон Мандела, Опра Уїнфрі, Оззі Осборн, Іоанн Павло II, Тоні Блер Вільям Шекспір та багато інших видатних постатей — понад тисячу фігур.

Для кращого сприйняття інформації захід супроводжувався електронним слайд-шоу і оглядом представленої літератури на книжкових виставках “Великобританія: історична спадщина і сучасність” і “Метафоричний сад англійської культури”.

Якщо вас цікавить інформація з політичного та економічного розвитку, культурного надбання країн-учасниць Європейського Союзу, ви можете завітати до нашої бібліотеки (Велика Морська, 92) на країнознавчі бенефіси, модні тусовки, кулінарні шоу, літературні диліжанси, арт-подорожі та спорт-експреси. У 2012 році “Європейська світлиця” відкриє для вас віртуальні туристичні візи до Польщі та Іспанії.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.