Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Давайте познайомимось - Про нас пишуть

“Йожкін Арт"”: колекціонерка з Миколаєва запропонувала по-іншому поглянути на казковий персонаж Бабу Ягу

Хто заважає казковим героям долати перешкоди? На думку одразу приходить казковий персонаж Баба Яга. Але виявляється, що ця бабуся з носом гачком і мітлою може бути й доброю. Так вважає миколаївська колекціонерка Надія Стасюк, яка збирає фігурки відьмочок. Свою колекцію вона 17 грудня представила в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва. Виставка отримала жартівливу назву “Йожкін Арт”.


Надія Стасюк майже все своє життя збирає ляльок. Спочатку в її будинку оселились порцелянові ляльки, а потім клоуни. Відьмочки або бабки-йожки з'явились 15 років тому і причому зовсім випадково. Як розповіла кореспонденту колекціонерка, якось побачила на одному з міських ринків відьмочку, і лялька її зачарувала.

“Відьму я випадково знайшла на ринку. Продавчині їх прислали з Німеччини. І я стала в неї купувати. Потім мені стали дарувати їх. У них такі обличчя! І потім говорять, що якщо їх потерти за бородавку, то буде щастити”, — розповіла Надія Стасюк.

З появою нових експонатів колекціонерка почала цікавитись і образами баби Яги у казках різних народів світу. І виявилось, що не такий вона вже й поганий персонаж. Далі більше — Надія Стасюк почала писати картини з образами Баби Яги, а також розписувати тарілки. Згодом до колекції відьмочок додалась і їхня атрибутика: конусні капелюхи, кажани. Навіть на відкритті виставки був своєрідний дрескод.

Відкриває виставку перед новорічними святами не випадково. Часто в казках саме Баба Яга допомагає головним героям знайти своє щастя. Згадаємо казку “Морозко”. Вказує потрібний шлях, хоча може і трішки заплутати.

До речі, своїх ляльок колекціонерка показує не вперше. Було три виставки. Миколаївці вже бачили порцелянових ляльок і клоунів. Тепер настала черга відьмочок. З експозицією Надії Стасюк допомагає її подруга мистецтвознавиця Антоніна Бурдіна. Як вона зазначила, її основне завдання — вести рахунок бабкам-йожкам Надії Стасюк.

“Я рада, що ми з Надією товаришуємо. Ця виставка — і моя радість, тому хвилююсь. І я найголовніша з перепису населення відьом”, — розповіла Антоніна Бурдіна.

Цього разу в залі бібліотеки колекціонерка показала майже три десятка відьмочок.


Mishchenko E. “Йожкін Арт"”: колекціонерка з Миколаєва запропонувала по-іншому поглянути на казковий персонаж Бабу Ягу [Електронний ресурс] / Elena Mishchenko // Я. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://imykolayivchanyn.com/uk/news-6747. — Назва з екрана. — Дата публікації: 17.12.2021. — Дата перегляду: 22.12.2021.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.