Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Первомайщина — це земля, що народжує таланти. На весь світ відомі імена художника Андрія Антонюка, письменника, кіноактора, кінорежисера і сценариста Миколи Вінграновського. Його поезію і прозу любили і люблять не тільки ровесники, а й молоді. Це ознака справжності, тому 80-річчя поета позначене не тільки вимірами його життя, а й вимірами його вічності…

Первомайська районна бібліотека спільно зі студентами Мигіївського аграрного коледжу перегорнула сторінки краєзнавчого альманаху «М. Вінграновський: З любов’ю до людей і Слова». Він завершив цикл заходів, присвячених ювілею видатного земляка.

…Час подарував йому рідкісний шанс лишитися в літературі чаклуном слова. Слово його шляхетне, вишукане, іноді суворе, але завжди точне. І воно зазвучало з екрану. Вірш «Час прийшов…», прочитаний автором, став відкриттям для людей, які шанують його творчість. Так читати свої твори міг лише Він, пристрасно і неповторно. Екскурс в біографію «…Все на світі з людської душі», представлений бібліотекарем Л. Б. Уткіною, доповнив образ Майстра Слова цікавими і невідомими фактами. З творчим доробком познайомила книжкова виставка-досьє «Отут я серце виняньчив до неба…», яка запропонувала поезію, прозові твори, книги для дітей, а також спогади про поета.

Творчість Вінграновського актуальною сьогодні робить його неймовірне зусилля всюди побачити любов, яка об’єднує людей. Його батьки, дружина, друзі, Батьківщина, Дніпро, — все, кому він звіряється в любові, зливається в один неосяжний образ. Вони для нього — Любов на всі віки. Це проілюстрував буктрейлер «І золоті слова любові дорогої», підготовлений Г. Колесніченко, завідуючою відділом обслуговування.

Микола Вінграновський у літературі вмів усе. Йому вдавалися дитячі оповідання, великі епічні полотна, кіносценарії, поезія. Але він залишався, насамперед, ліриком. Легке співуче слово поета не обійшли стороною композитори і співаки, самодіяльні і професіонали. Його вірші покладено на музику і музична пауза «Те слово музикою стало» представила найкращі з них: «Величальна колискова» Ніни і Тоні Матвієнко, «Все при мені» Валентини Купріної вразили і зачарували ніжністю всіх.

Микола Степанович жив у стані відкритості душі, мав багато друзів і знайомих. Писати про цього митця мали за честь кращі українські літературознавці: Т. Салига, І. Дзюба, Л. Талалай, О. Сизоненко. Читати їх цікаво, але ще цікавіше було послухати живе слово — спогад Лариси В’ячеславівни Лисогурської, відомої поетеси, автора семи поетичних збірок, лауреата Всеукраїнського конкурсу «Українська мова — мова єднання». Вона згадала про їх зустрічі на первомайській землі, святкування 60-річного ювілею поета, почитала вірш-присвяту знаменитому землякові. Її розповідь зацікавила юних, спонукала дізнатися більше про письменників-краян.

Творчість Миколи Вінграновського належить всім, хто живе зараз і буде жити в майбутньому. Вона не залишає байдужим нікого.


Г. Колесніченко, завідуюча відділом обслуговування Первомайської ЦРБ



 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.