Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Центри сприяння соціальній адаптації юнацтва

У ІІ кварталі Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва з метою підвищення іміджу бібліотек як ініціаторів волонтерського руху серед молоді, залучення молоді до добровільної участі у соціально-значущих для регіону і громади заходах запропонувала районним бібліотекам організувати до Дня молоді День єдиних дій “Добрі справи” і снепшот “Життя прекрасне!”. На жаль, нам знову не вдалося залучити до спільної акції одночасно всі чотири Центри сприяння: до Дня єдиних дій долучилася тільки Снігурівська ЦРБ, а до снепшоту — Снігурівська і Вознесенська ЦРБ.


Учасники дискусійного молодіжного клубу «Діалог» при Снігурівській ЦРБ вирішили зібрати бібліотечку для осіб, які відбувають покарання в колонії с. Красне Знам’я. Волонтери обійшли мешканців Снігурівки і зібрали 185 книжок різних жанрів, які 26 червня передано в дарунок колонії: пригоди, фантастика, з серій «Чёрная кошка», «Детектив глазами женщины», «Вдохновение», «Очарование», «Шарм», «Иронический детектив» та інші. На заклик бібліотекарів та голови міської ради Марченко О.В. дружньо відгукнулись учні-волонтери зош №3 (директор Берест Л. В.) та 26 червня провели прибирання території біля декількох пам’ятників: жертвам Голодомору, в’язням – жертвам концтаборів (місце їх знаходження біля храму Св. Миколая) та біля пам’ятного знаку на місці розстрілу партизан-підпільників.

Снепшот — це нова запропонована нами інтерактивна форма роботи. 29 червня юні користувачі Снігурівської ЦБС протягом чотирьох годин робили фотознімки пейзажів на тему «Життя прекрасне!». А 30 червня за підсумками снепшоту у молодіжній зоні центральної районної бібліотеки (Центрі сприяння) було відкрито виставку фотографій, де відвідувачі могли залишити свої відгуки. Користувачі Вознесенської ЦРБ об'єдналися в три команди, які отримали завдання протягом 5 годин зробити 5 фотознімків. Бібліотекарі вирішили не обмежувати жанр і активна молодь Вознесенщини змагалася у номінаціях “Перлини Вознесенщини”, “Молодь ХХІ століття”, “Брати наші менші”, “Ми за здоровий спосіб життя” та “Фото-прикол”. Перемогу отримали Тетяна Кричанова (учениця ЗОШ № 2) та Дар’я Євстратьєва (учениця Вознесенської гімназії).
    
У ІІ кварталі були підведені підсумки обласного молодіжного конкурсу творчих робіт “Книга, яка сформувала моє життєве Кредо”. На розгляд журі надійшло 58 робіт з 12 районів області і міста Миколаєва. 23 червня в ОБЮ відбулося нагородження переможців. Знову ж таки на жаль, з чотирьох Центрів сприяння участь, і дуже активну, у конкурсі взяли читачі тільки Баштанської ЦБС (10 робіт). І результат — перше місце здобула Ірина Качирко (с. Виноградівка Баштанського району). Роботи переможців розміщено на сайті ОБЮ, а 12 кращих конкурсних робіт, у тому числі І. Качирко і Юлії Кіони (с. Новоолександрівка Баштанського району) відправлено до Києва для участі у Всеукраїнській промо-акції “1000000 думок про книгу”, яку проводить Благодійний фонд Влади Прокаєвої “Обдаровані діти — майбутнє України” в рамках Всеукраїнського благодійного проекту “З книгою в серці”.

На початку червня Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва з метою встановлення і закріплення тісних духовних зв’язків між читачами і бібліотеками; висвітлення вдалого досвіду роботи бібліотекарів з читачами оголосила обласний конкурс професійної майстерності на краще портфоліо бібліотеки або ЦБС “Читачі в дзеркалі часу”. Серед інших свої роботи нам надіслали всі чотири бібліотеки, де реалізується програма по створенню Центрів сприяння соціальній адаптації юнацтва: Р. Ю. Пащук, бібліотекар юнацької кафедри Баштанської ЦРБ, Н. М. Євстратьєва, бібліотекар відділу обслуговування Вознесенської ЦРБ, Л. Г. Волох, бібліотекар юнацького відділу ЦМБ ЦБС м. Первомайська, О. Г. Кориновська, бібліотекар Снігурівської ЦРБ. Підсумки конкурсу будуть підведені до кінця вересня, а у листопаді під час обласного семінару для бібліотекарів ЮСП ЦБС області відбудеться нагородження переможців.


Баштанска ЦРБ

У ІІ кварталі Баштанська ЦРБ продовжувала роботу з розширення сфери впливу Центру сприяння соціальній адаптації молоді та об’єднання зусиль партнерів Центру. Особливу увагу районний центр зайнятості та бібліотека приділили проблемі професійного позиціонування та молодіжного працевлаштування. «Випускник. Професія. Кар’єра» — під такою назвою протягом квітня в центральній районній бібліотеці проходила акція для користувачів юнацького віку, в рамках якої проведено професійний майстер-клас «Професія — кухар», професійний бум «Світ сучасних професій», інтернет-огляд «Вузи України», презентація книжкової виставки-поради «Моя майбутня професія».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На професійний майстер-клас «Професія — кухар» були запрошені учні 9-х класів Баштанської ЗОШ № 1. Про актуальність професій на ринку праці розповіла юнакам спеціаліст районного центру зайнятості Бойченко Л. Л. Заступник директора міського професійно-технічного училища № 9 Хижняк І. М. проінформував учнів про професії, які одержують випускники їхнього навчального закладу. Презентацію професії кухаря цікаво і змістовно провели майстер виробничого навчання Рижакова Л. В та викладач спеціальних дисциплін МПТУ № 9 Драгуновська Н. В. Вони наголосили, що з професією кухаря ми стикаємося щодня, вона цінується в різних народах. Іх виступ був доповнений мультимедійною презентацією «Кухар — професія важлива». Родзинкою зустрічі стало проведення практичного майстер-класу у виконанні учениці Олени Щеєвої, яка продемонструвала як приготувати бутерброди, як сервірувати святковий стіл. Всіх присутніх вразила різновидність та різнобарвність серветок, які виготовляла власноручно майбутній кухар, учениця училища Яна Гаєнко. Бібліотекар Остафій Т.А. презентувала книжкову виставку, де була представлена література про професію кухаря, про страви української кухні, сучасний інтер’єр кухні та посуд. А потім всі пригощалися смачними бутербродами. В Центрі вільного доступу до Інтернету для абітурієнтів 2011 року було проведено інтернет-огляд «Вузи України»; також бібліотекарі розповіли про нові умови вступу до вищих навчальних закладів.

17 травня в ЦРБ для старшокласників, які в майбутньому мріють обрати професію журналіста, відбулося чергове засідання Школи юного журналіста у режимі відеоконференції Skype з членом Національної спілки журналістів України, миколаївською письменницею Вірою Іванівною Марущак.

З метою покращення інформаційної культури для учнів ПТУ № 9 проведено бібліотечні уроки «За книгою в електронний світ» та «Навігація в мережі Інтернет».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вознесенська ЦРБ

З метою сприяння створенню сучасного інформаційного простору в бібліотеці постійно поповнюються власні електронні ресурси: бібліотечний сайт, електронні ресурси «Соціально-економічний портрет регіону», «Законодавчі акти місцевих органів влади», прес-досьє «Прогулянка старим містом», «Пам’ятники Вознесенська та Вознесенського району», «Творчість наших земляків».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для старшокласників ЗОШ № 7 відбулося засідання правового лекторію    «Знай закон з молоду”. Темою засідання було обрано вибір професії «Будуємо кар’єру разом». Працівники Інтернет-центру провели для присутніх огляд сайтів, корисних при виборі професії та працевлаштуванні.

В квітні Вознесенська ЦРБ розпочала активну реалізацію проекту “Наркоманію подолаємо разом” (грант в рамках програми “Бібліоміст”).

7 квітня щорічно відзначається Всесвітній день здоров'я. Саме в цей день відбулось перше виїзне засідання до Прибужанівської загальноосвітньої школи. партнерів проекту. Спеціалістами бібліотеки було підготовлено годину-застереження “Увага! Наркоманія”, в якій взяли участь лікар-нарколог Шпичко В. В., директор Миколаївського обласного центру ресоціалізації наркозалежної молоді Ю. М. Соловйов, керівник проекту — директор ЦРБ Л. С. Доброжан та бібліотекарі відділу обслуговування Т. В. Шиляєва і Н. М. Євстратьєва. Головною метою зустрічі було бажання з'ясувати основні причини наркоманії серед підлітків, а також визначити, які ж існують методи попередження та лікування цієї хвороби. Було наведено конкретні приклади, в які може потрапити молодь у складній життєвій ситуації, та також попереджено учнів про згубність зняття в цих випадках психологічної напруги шляхом вживання наркотичних речовин. Розмова відбулася цікава та відверта. По закінченню зустрічі було розповсюджено інформаційну продукцію про Центр ресоціалізації наркозалежної молоді та послуги, що надає Центральна районна бібліотека сім'ям наркозалежних людей.

13 квітня в рамках Місячника здорового способу життя «Зупинись, доки не пізно» відбулось друге виїзне засідання до Олександрівської ЗОШ партнерів проекту “Наркоманію подолаємо разом”. З учнями 9-х класів зустрілися  Шпичко В. В., Ю. М. Соловйов, Л. С. Доброжан, бібліотекарі відділу обслуговування Т. В. Шиляєва і Л. І. Котляренко та працівник Інтернет-центру О. А. Сєннікова. В актовому залі пройшов вечір обміну думками «Щоб життя не пройшло мимо», в якому взяли участь понад 70 учнів старших класів. Постійний координатор зустрічей учасників проекту з учнівськими колективами шкіл району — методист з виховної роботи районного методичного кабінету відділу освіти Н. В. Кучеренко.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снігурівська ЦРБ

Юнацький абонемент Снігурівської центральної бібліотеки організував бібліодесант “Бібліотека — молоді” до Снігурівського професійного ліцею. Захід розпочався з електронної презентації бібліотеки та розповіді про роботу Центру сприяння соціальній адаптації юнацтва. Далі слово було надано соціальним партнерам — спеціалістам районного управління юстиції та Центру зайнятості. Бібліотекар відділу обслуговування провела огляд літератури «Професії в художній літератури». Цікаво та захоплюючі пройшла інтелектуальна гра «Чи знаєте ви літературних героїв?». Наприкінці заходу переможці гри отримали подарунки та бонуси: безкоштовний запис до бібліотеки і право користуватись Інтернет-центром у Центрі сприяння у будь-який час.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні професійного ліцею стали учасниками ще одного заходу, який відбувся 28 травня. Фахівці районного Центру зайнятості та працівники ЦРБ презентували молоді професію менеджера. Учасники заходу отримали корисні поради щодо вибору професії згідно з рисами власного характеру, для чого було проведено тестування. Далі дівчата та хлопці довідались, де можна одержати спеціальність менеджера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦБ ЦБС м. Первомайська

“Подаруй дитині книжку” – благодійна акція під такою назвою крокує по Первомайщині, організатор якої — Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. В рамках роботи Центру сприяння соціальній адаптації юнацтва юнацький відділ Центральної міської бібліотеки приєднався до цієї акції, яка  дасть змогу отримати книги дітям Первомайська, які хочуть, але в силу матеріальних проблем в родині не можуть їх придбати. Створено спеціальну комісію, до якої ввійшли спеціалісти управління культури та управління освіти: комісія буде визначати, які саме книги зібрані і в якій кількості, а управління освіти надасть списки дітей, які дійсно мають потребу в книгах. Юнацький відділ Первомайської міської ЦБС розробив листівки із закликом «Подаруй дитині книгу!», які розповсюджуються на вулицях міста. Бібліотекарі вдячні всім жителям міста, які активно долучилися до акції і принесли до бібліотеки книги, які у вересні будуть передані дітям. Можливо, саме подарована книга стане мудрою порадницею для дитини на все життя.



До Всесвітнього Дня землі разом з відділенням міської станції юних натуралістів бібліотекарі юнацького відділу провели екологічний урок-пам’ятку «Земля яку ми втрачаємо», де висвітлювалися екологічні проблеми саме  первомайської землі.

З метою духовного виховання юних читачів, формування поваги до національної культури, культурної спадщини до Дня слов’янської писемності і культури і на відзначення 450-річчя Пересопницького Євангелія разом із викладачами Первомайського інституту ОНУ імені І.І. Мечникова проведено інформаційну годину «Пересопницьке Євангеліє — першокнига України».  Цікава розповідь про святу реліквію Українського народу, найцінніший раритет перепліталася з патріотичними віршами місцевої поетеси Г. Д. Педченко.

На свято Пресвятої Трійці до юнацького відділу Первомайської міської ЦБС завітали в гості козаки з місцевого реєстрового козацтва. Гості у дружній бесіді розповіли молодим читачам про сучасне козацтво, проінформували про діяльність Українського Реєстрового Козацтва, відповіли на численні запитання. Молодь ознайомилася зі змістом та порядком прийняття козацької присяги.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.