11.06.2015 15:40
10 червня читачі обласної бібліотеки для юнацтва стали учасниками розважальної програми “Як пісня солов'я, звучить твоє ім'я”.
Ведучі, Лариса Гальченко та Віра Марущак, розповіли юнакам про значення імені в житті кожного, про те, що в давнину ім’я сприймали як невід’ємну частину самої людини. Наші предки вважали, що від імені залежить доля. Стародавні воїни, щоб їм не нашкодили, приховували свої імена від ворогів.
В основі багатьох українських імен, часто лежать різні загальновживані слова й давні назви прикмет людини. Дуже розповсюджені були імена, які давали за кольором шкіри або волосся та за іншими зовнішніми ознаками: Біленький, Чорнявий, Великий, Головатий тощо. Окрім імен, які давалися за зовнішніми ознаками, були й такі, що привласнювалися в залежності від характеру та поведінки дитини: Безсон, Крикун, Забава. Довгоочікуваного сина називали Ждан, єдиний син діставав ім’я Одинець.
Під час гри учасники, передаючи один одному м'яч, називали свої імена. Після такого бліц-знайомства діти отримали завдання: назвати якомога більше пестливих варіантів власних імен. Вони згадували, як їх називають рідні та друзі, а ведучі доповнили їх “ласкавий” список найрізноманітнішими варіантами.
Дуже сподобався підліткам конкурс “Пісні з іменами”. А вірні відповіді на питання вікторини “Вгадай ім'я” довели, що школярі добре знають героїв літературних творів.
З інтересом гортали юнаки сторінки книжок, представлених на перегляді “Імен таємнича влада”, щоб почитати про походження і значення свого імені, імен рідних та друзів.
< Попередня | Наступна > |
---|