Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Обласний семінар “З країною разом: волонтерство як світогляд”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

29 жовтня 2015 року в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва відбувся традиційний щорічний обласний семінар для бібліотекарів Миколаївської області, працюючих з молоддю за темою “З країною разом: волонтерство як світогляд”, учасниками якого стали бібліотекарі 16 центральних бібліотек ЦБС Миколаївської області та фахівці Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна. Під час роботи семінару пройшла веб-конференція з колегами з Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка, КЗ “Запорізька обласна бібліотека для юнацтва” Запорізької обласної ради та Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім. Б. Лавреньова.


Учасників семінару вітала директор Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва Наталія Вікторівна Ткаченко, яка наголосила на актуальності та важливості волонтерства і побажала всім присутнім плідної роботи.

Методист науково-методичного відділу МОБЮ Наталія Володимирівна Драгуновська нагадала присутнім історію потужного соціально-суспільного руху — волонтерства — в світі, а також окреслила особливості його виникнення та розвитку в Україні.

До слова були запрошені гості — ті люди, для яких волонтерська діяльність стала невід'ємною складовою їхнього життя. Денис Барашковський, голова громадської організації “Центр антикорупційних розслідувань”, координатор волонтерського посту “Миколаїв — автовокзал”, розповів про роботу, яку проводять волонтери на своїх постах; навів приклади швидкого реагування на звернення воїнів-учасників АТО та членів їх сімей; запропонував присутнім (особливо жителям області) звертатися за допомогою у разі виникнення такої потреби. Координатор волонтерського посту “Миколаїв — залізничний вокзал” Ірина Абрамова розповіла про конкретну роботу своїх колег-волонтерів і зазначила, що особисто для неї волонтерство — це можливість не лише співчувати, а й простягнути руку допомоги тим, хто потребує цього найбільше. Вона акцентувала, на тому, що допомагаючи іншим, волонтери опановують нові навички, встановлюють нові соціальні зв'язки. Ірина залюбки відповіла на всі запитання учасників семінару. Керівник волонтерської організації “Кулінарна сотня — Миколаїв” Інна Токарєва почала з того, що продемонструвала присутнім набір продуктів та страв, які готують для учасників АТО миколаївські жінки-волонтери. Інна розповіла, що дана організація почала роботу з грудня минулого року. Також жінка підкреслила, що фізичне й психологічне навантаження витримують не всі, але для тих хто залишається, “волонтерство стає стилем життя і потребою душі”.

А щоб скоріше настав довгоочікуваний мир в Україні, всі загадали єдине бажання: “Хай буде МИР!” та вийшли на вулицю і випустили в небо блакитну кульку з зображенням земної кулі, на якій був символ миру — білий голуб. “Бо голуб миру з давніх літ приносить радість родові людському!”

Під час веб-конференції “Миколаїв — Запоріжжя — Кіровоград — Херсон — Миколаїв” з колегами-бібліотекарями з Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. Бойченка, КЗ “Запорізька ОБЮ” та Херсонської ОБЮ ім. Б. Лавреньова учасники семінару ознайомились з їхнім досвідом роботи по залученню молоді до волонтерського руху. Спілкуючись, всі дійшли до єдиної думки: сьогодні робота волонтерів потрібна як ніколи, адже діапазон їх діяльності надзвичайно широкий — від організації спортивних заходів до цільової допомоги пенсіонерам, пораненим, людям з особливими потребами.

Практичним досвідом участі бібліотек у волонтерському русі поділилися колеги з районів. Людмила Миколаївна Гордович, завідуюча відділом обслуговування Веселинівської центральної районної бібліотеки, розповіла про співпрацю бібліотек Веселинівської ЦБС з місцевими волонтерськими організаціями; організацію акцій по збору коштів і теплих речей для вимушених переселенців, пластмасових кришечок для виготовлення протезів; проведення майстер-класів по виготовленню ляльок-мотанок, янголяток, оберегів. Завідуюча відділом обслуговування Арбузинської ЦРБ Світлана Василівна Степанченко перелічила створені в районі волонтерські організації та проведені ними акції, масові заходи, флешмоби. А коли Світлана Василівна розповідала про загиблих героїв-земляків, у присутніх були сльози на очах. Бібліотекар відділу обслуговування Снігурівської ЦРБ Олена Григорівна Кориновська поділилась досвідом формування громадської свідомості користувачів за допомогою волонтерського руху. “Щирий промінь благодійності” прозвучав у словах завідуючої Кир'яківською сільською бібліотекою-філією Миколаївської ЦБС Алли Вікторівни Гарагулі. Цікавою була доповідь бібліотекаря відділу обслуговування Братської ЦРБ Алли Анатоліївни Тенетко, яка розповіла, що Братська центральна районна бібліотека є центром волонтерського руху, працівники бібліотеки входять до складу ради волонтерів при Братській РДА. Девіз братських бібліоволонтерів — «Єднаймося заради миру!».

Про співпрацю обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна з волонтерами розповіла Анна Леонідівна Чмельова, провідний бібліотекар відділу обслуговування читачів — учнів 5-9 класів.

Рекомендації практикуючого психолога Тетяни Вікторівни Цуканової, психолога Миколаївської кризової психологічної служби, щодо взаємодії з людьми, що повернулися з “гарячої точки” отримали всі учасники семінару.

Завідуюча науково-методичним відділом МОБЮ Ія Валеріївна Отверченко ознайомила з результатами Всеукраїнського соціологічного дослідження “Ставлення молоді до участі в волонтерській діяльності”, проведеного з метою вивчення ставлення молоді Миколаївщини до волонтерської діяльності та виявлення рівня поінформованості молодих людей про волонтерський рух, їх участі у допомозі нужденним.

Методист ОБЮ Анна Олександрівна Мороз запропонувала колегам з районів список цікавих та корисних статей про волонтерську діяльність.

Підводячи підсумки семінару, Наталія Вікторівна Ткаченко подякувала  присутнім за активну участь, обмін думками та досвідом, а також зазначила, що сучасні бібліотеки успішно виконують культурно-інформаційні функції,  орієнтуючи суспільство, особливо молодь, на зміни, що відбуваються у країні.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.