Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Життя у сяйві пекторалі

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

4 лютого в обласній бібліотеці для юнацтва вшанували пам'ять земляка, видатного українського археолога та поета Бориса Мозолевського. Нагода поважна — 80 років від дня народження. Студенти Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського разом з бібліотекарями здійснили краєзнавчий круїз “Поет, шукач скарбів і волі”.

Ведучі, Лариса Гальченко та Оксана Криловська, розповіли студентам про скромну, невибагливу, невтомну людину та її непростий шлях — про Бориса Миколайовича Мозолевського. Майже 13 років працюючи кочегаром, Б. Мозолевський не опустив рук, а наполегливо вдосконалював себе на ниві красного письменства та історії.

Як студент історичного факультету під час першої ж археологічної експедиції інтуїтивно віднайшов сховок унікальних скіфських виробів у пограбованій ще в давнину Гаймановій Могилі. Після цього вирішив присвятити археології усе своє подальше життя.

Старший науковий співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею Марина Іванівна Чіпкасова розповіла про нелегку працю археолога і про експедицію Бориса Мозолевського на розкопках кургану Товста Могила, де він знайшов безцінний і унікальний скарб — скіфську пектораль. Окрім цієї знахідки, Мозолевський зібрав більше половини експонатів Київського музею історичних коштовностей, що є гордістю української археології та історії. Студентам було цікаво дізнатися про незвичайну “подорож” пекторалі до музею: Борис Миколайович перевіз її на собі під сорочкою в звичайному вагоні потягу.

Ведучі зазначили, що Борис Мозолевський пройшов короткий життєвий шлях, але залишив для нащадків багатющу творчу спадщину. В його доробку — наукові праці і поезія, в якій він оспівує красу рідного краю, життя людей українського степу від скіфських часів до сучасності.

Мультимедійна презентація “Останній романтик степу”, відеосюжети, під час демонстрації яких звучала самобутня поезія Мозолевського у авторському виконанні, вкотре підтвердили, що Борис Миколайович Мозолевський є гордістю Миколаївщини і по праву посідає почесне місце визначного українського історика, археолога та поета.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.