Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Презентація книги “Ю. С. Гребенников — понад півстоліття в археології”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

18 квітня в обласній бібліотеці для юнацтва була презентована книга “Ю. С. Гребенников — понад півстоліття в археології” з серії “Миколаївські археологи” видавництва “Яслав”, авторами упорядниками якої є кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Державної інспекції по охороні пам’яток культури у Миколаївській області Снитко Іван Олексійович та науковий співробітник інспекції Гребенников Віктор Борисович. Захід відбувся в рамках ХVІІ виставки місцевих видавництв “Миколаївська книга — 2019”.

Юрій Спиридонович Гребенников (29.04.1947-01.10.2017) — професор, кандидат історичних наук, двічі лауреат обласної премії імені М. Аркаса, автор двох монографії, упорядник 70 збірок, автор 60 наукових статей, автор двох винаходів консервації археологічних знахідок. В дитинстві Юрій дуже полюбляв читати (мабуть, цьому сприяла й мама-бібліотекар), особливо фантастику. Закінчивши школу з золотою медаллю, вступив до Миколаївського кораблебудівного інституту (адже батько — корабел). Але ще дитяча любов до археології, підкріплена знайомством з відомим миколаївським краєзнавцем В. І. Нікітіним, змінила професійні орієнтири хлопця. Понад півстоліття Юрій Гребенников віддав археології.

Про його життєвий шлях, наукові здобутки, викладацьку діяльність розповів модератор заходу Андрій Алієв — завідувач відділу ОБЮ, випускник історичного факультету МНУ імені В. О. Сухомлинського. А ще поділився спогадами з новим поколінням істфаківців про лекції і семінари Юрія Спиридоновича, зізнався, що досі зберігає конспекти з історії стародавнього світу, так само як і незабутні розповіді викладача. Студентів неабияк зацікавили  світлини та малюнки розкопок Ю. С. Гребенникова і його найважливіших знахідок.


Про історію створення книги розповів видавець Юрій Вацлавович Ковальський. Він також зазначив, що “Яславом” видано вже вісім книг, присвячених професійним історикам нашого краю. Видавництво не зупинятиметься на досягнутому.

Директор МОБЮ Наталія Вікторівна Ткаченко вважає символічним те, що книга презентована саме в День пам’яток історії та культури. Співробітники бібліотеки пишаються тим, що свого часу мали можливість не тільки спілкуватися із Ю. С. Гребениковим, а й тісно і плідно співпрацювати. Десять років тому бібліотека ініціювала підготовку і видання книги «Степная Троя Николаевщины» спільно з авторським колективом — К. Горбенком, Ю. Гребенниковим та О. Смирновим. Видання, присвячене археологічній пам'ятці епохи фінальної бронзи — городищу “Дикий Сад”, побачило світ до 220-річчя Миколаєва.

Своїм “науковим батьком” вважає Юрія Спиридоновича археолог, директор Науково-дослідницького центру “Лукоморье” Інституту археології НАН України, старший викладач МНУ ім. В. О. Сухомлинського, керівник археологічної експедиції з дослідження городища “Дикий Сад” Кирило Володимирович Горбенко. Археолог, старший викладач МНУ Олександр Ігорович Смирнов також додав яскравих штрихів до портрета легендарного колеги. Неабияк вразила аудиторію сповнена іронії історія про славнозвісну золоту скіфську пектораль, яка в 1971 році затьмарила сенсаційну знахідку Ю. С. Гребенникова.


Присутні переглянули уривки з телепередачі 2006 року, присвяченої “Дикому Саду”, та відео з прес-конференції на городищі (серпень 2017), зняте у День археолога, під час якої Юрій Спиридонович прочитав імпровізовану лекцію.

Наостанок присутні підтримали запропоновану К. В. Горбенком ідею видати книгу спогадів про Юрія Спиридоновича — людину, сповнену неосяжного оптимізму, почуття гумору та любові до своєї, такої важливої для нащадків, професії.



 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.