Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти СмакBook від УІК: читацькі посиденьки #4 з Мартою Гулей

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

28 квітня відбувся четвертий літературний стрім проєкту СмакBook від УІК, героїнею якого стала письменниця Марта Гулей. Більше шести десятків учасників – учнів і вчителів миколаївських шкіл №35 і №31, бібліотекарів Миколаївщини, читачів і книголюбів зі всієї країни – долучилися до онлайн-посиденьок, аби поспілкуватися з авторкою.

Модерувала зустріч провідна бібліотекарка Тетяна Гервасьєва. Вона зауважила, що дещо про пані Марту ми вже знаємо. Вона мешкає у Києві, всі її книги побачили світ у «Видавничому центрі «Академія». В 2019 році вийшли оповідання «Дівчача тема ботанів» у збірці «Ще не в курсі, але…» і перша підліткова повість із символічною для письменниці назвою «Одного дня вона розкаже». Торік одразу дві – трилер «Коли приходить Ві» і пригодницька повість для підлітків «Ніч із дев’ятнадцяти днів». Навіть кілька цікавинок про неї нашукали: що грамоті навчилася через шубу; в дитинстві писала вірші; в школі організувала підпільний бізнес; досконало знає англійську, а за своїми творами дивиться, як за дітьми.
 
Спілкуючись із пані Мартою, дізналися, що вона родом зі Львова, отримала ґрунтовну освіту в академічній гімназії і Львівській політехніці, де вивчала прикладну лінгвістику. Ще навчаючись у виші, почала займатись гоустрайтингом і десять років працювала в цій сфері. Нині поєднує роботу в ІТ-індустрії з вихованням двох діток і письменством. Як їй це вдається? Пані Марта щиро зізналася, що часом бувають періоди застою, коли може робити лише щось одне. 
 
А почалося все з легкої руки знайомої письменниці Слави Світової, яка порадила Марті відправити оповідання у «Видавничий центр «Академія». Перетелефонували одразу, запропонували видати оповідання і подумати про написання повісті. Страшилась братись за більший формат, але вартувало лише почати і «затягнуло». Так з’явилася перша повість «Одного дня вона розкаже». Аби відобразити життя реального підлітка, Марта підписалася на підліткові канали в ТікТок і, найголовніше, розповіла на сторінках власні таємниці: як потай від батьків подорожувала автостопом, яких попутників зустрічала і які пригоди мала в дорозі. Саме повість «Одного дня вона розкаже» обрали експерти від Українського інституту книги для поповнення фондів бібліотек. Тож, одразу після закінчення карантину, го до нашої бібліотеки! 
Наступна історія прийшла сама і «використала» письменницю, щоб її написати. Робота над трилером «Коли приходить Ві» затягнула. Письменниця згадала, як щовечора вкладала дітей, а потім писала і писала. В книзі описаний психічний розлад, тому вона розрахована на читачів віком 16+ і доповнена післямовою психолога. Наразі саме ця книга є для авторки найдорожчою. Під час минулорічного карантину з’явилася потреба відволіктися від усього, що відбувалося навколо. І письменниця, попри брак часу, написала книжку про… карантин – пригодницьку повість «Ніч із дев’ятнадцяти днів».
 
Неймовірно, але жодна з Мартиних книжок не отримала оригінальної, придуманої самою авторкою, назви. Останнє слово в цій справі належало видавцеві, тому назви «Стоп, поїхали», «Хто я» і «Поза контролем» так і залишилися «робочими». Довірившись професіоналам, зрозумівши, що всі роблять одну справу – аби книжка була кращою, письменниці стало легше сприймати певні зміни і в текстах, і в назвах.
Кожну свою книжку Марта Гулей відпускає в світ, як власне дитя, хвилюється і чекає відгуків. Підлітки пишуть в інстаграмі, а їхні батьки – у фейсбуці. Природно, що негативні відгуки (власне, такий був лише один) засмучують авторку, але конструктивну критику письменниця любить. Скоро у видавництві «Vivat» вийде друком збірка дитячих історій, які свого часу Марта написала для сина.
 
Марта зізналася, що з виходом книжок її життя загалом не змінилося, лише побільшало зустрічей і публічних виступів. А ще письменниця відкрила для себе, які круті в Києві бібліотеки. Як і кожен автор, Марта Гулей мріє, щоб її книги екранізували. Трилер письменниця бачить повнометражним фільмом, а підліткові книжки – короткими серіалами.
 
Чат ряснів запитаннями. Цікавились, чи дає письменниця читати свої книги друзям, яка їх реакція. Друзі читають і реагують по-різному. Одна з подруг навіть «випросила» іншу долю одному з героїв останньої книги «Ніч із дев’ятнадцяти днів». В інстаграмі Марта називає себе «мамою драконів», бо на карантині навіть милі діточки перетворюються на драконенят, а то й драконів! До речі, у драконенят є всі шанси стати героями майбутнього фентезі-твору, адже письменниця вподобала цю ідею і навіть для певності записала. Питали, яку любить літературу. Виявилося, що різну. В школі полюбляла читати античних філософів, згодом захопилася детективами, тоді – трилерами, знов повернулась до наукової літератури, а зараз міксує: підліткову, сучукрліт, фентезі, трилери, нон-фікшн і, звичайно, твори для дітей. Традиційно питали про хобі. Марта любить робити щось руками: майструвати з бісеру, писати писанки. Письменницю надихає сонячна погода, підготовка до свят. Зараз у творчих планах – дві історії. Одна – для дівчат-підлітків, друга – трилер для дорослих. 
А як же без читацьких порад?! Для читання з дітьми Марта Гулей радить твори Івана Андрусяка і Сашка Дерманського. Молодшим підліткам варто спробувати фентезі Наталії Матолінець. Тим, кому 12+ пропонує звернути увагу на підліткову лінійку «Видавничого центру «Академія», де є книжки на будь-який смак, а також на твори Оксенії Бурлаки. Дорослий маст рід – «Аркан вовків» Павла Дерев’янка. 
 
 
Марта Гулей побажала юним читачам слухати себе, довіряти собі і своїм рідним, розвиватися, шукати те, що приносить задоволення. Ми ж бажаємо пані Марті міцного здоров’я, натхнення, успіхів і радості від творчості. І всі шістдесят учасників літстріму в один голос кажуть вам: «Дякуємо!». За щире й цікаве спілкування, за те, що цього дня ми точно знайшли те, що приносить задоволення. Ми були у той час, у тому місці, з тією людиною.
 
Всім здоров’я! І до зустрічі на травневих читацьких посиденьках!
 
P.S. Ледь не забули! Для тих, хто вже прочитав повість Марти Гулей «Одного дня вона розкаже», маємо завдання з зірочкою. Наша почитайка-грайка одразу визначить, чи добре ви пам’ятаєте героїв повісті. І ще класний бонус: гра за сюжетом повісті з ботом «Автостопом до серця» у Telegram, де можна змінювати сюжет і керувати вчинками головних героїв.
 
N.B. Колеги-бібліотекарі з Кривого Озера, Єланця, Нового Бугу, Очакова, Воскресенської, Коблівської, Арбузинської і Березанської ОТГ! Дякуємо, що долучаєтеся! Будьте з нами, обіцяємо багато цікавого.
 
 
Комментарии (1)
1 29.04.2021 14:34
Ксенія
Ви такі щирі й приємні! Чорнявка й білявка - це так планували для контрасту? Дуже сміялася на моменті - в школі наввипередки з подругами читала античних філософів, ніхто нічого не розумів, але це було круто!)) А діти мабуть маму вважають драконихою?)) Дякую!

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.