Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Операція “АнтиБулінг” для першокурсників МДКЕХТ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

15 вересня учасниками бібліотечної профілактичної операції “АнтиБулінг” стали першокурсники Миколаївського державного коледжу економіки та харчових технологій.

Тема розмови була надзвичайно важливою для новоствореного студентського колективу. Бібліотекарка-психолог Марина Чередниченко запропонувала молоді розглянути таке соціальне явище як булінг, замислитися над тим, як створити згуртовану, дружню групу, вільну від булінгу.

Жвавий інтерес аудиторії викликали тренінгові вправи, запропоновані пані Мариною. Для виконання творчого завдання студенти обрали картки з малюнками, які символізують учасників булінгу, та об'єдналися у групи відповідно до обраних малюнків. Умовні “агресори”, “жертви” та “спостерігачі” разом обмірковували важливі питання: хто частіше за інших стає агресором по відношенню до оточуючих, чому деякі люди стають легкими мішенями для цькування, а “спостерігачі” не втручаються у процес булінгу.

Психологиня доповнила міркування студентів. Першокурсники дізналися, що, крім поширеного уявлення про кривдника як дуже агресивну дитину з заниженою самооцінкою, котра сама страждала від жорсткості чи байдужості батьків, останнім часом говорять про ще один тип кривдника. Це дитина, яка зазвичай має гарні соціальні навички, харизматична, подобається вчителям і прагне завжди й у всьому бути першою, але досягає цього, опускаючи інших дітей нижче в ієрархії.

Жваву дискусію викликало питання, чи можна вважати, що спостерігачі теж беруть участь у булінгу. Думки розділилися, але останнє слово було за статистикою, яку навела пані Марина. Дослідження свідчать, що 88% дітей є спостерігачами. Частина з них долучається до кривдника, інша — підбурює його до подальшого знущання, і лише 10-20% намагаються якось допомогти жертві цькування. Вражені статистичними даними студенти ділилися думками про можливі негативні наслідки булінгу для всіх його учасників.

Марина Олегівна зауважила, що питання протидії та попередження булінгу нині все частіше піднімаються в суспільстві й на державному рівні. Але є ще одна важлива проблема: із ситуаціями цькування пов'язано багато негативних переживань, страху, провини, сорому, безпорадності, ненависті, розпачу, які люди намагаються не обговорювати навіть з близькими. Тож наприкінці зустрічі пані Марина підкреслила, що, потрапивши в складну ситуацію, зовсім не соромно звернутися по допомогу до спеціаліста-психолога і запропонувала присутнім написати поради людині-жертві булінгу. Всі поради зачитали вголос і помістили в символічну “Скриньку безпеки”.

Також бібліотекарка порадили студентам шукати відповіді на складні питання в книгах, герої яких — теж українські підлітки — пережили переслідування і знущання з боку однолітків. Про те, хто чи що їм допомогло впоратися з наслідками цькування, можна прочитати в творах сучасних українських авторок Анни Доломан, Тетяни Корнієнко та Алевтіни Шавлач.


 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.