Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Дискусійний майданчик “Діалоги порозуміння”: почуй без звуку

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

24 вересня учні Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 взяли участь у дискусійному майданчику “Діалоги порозуміння”, організованому ОБЮ у межах однойменного бібліотечного проєкту. Цього разу зустріч була присвячена  людям, які мають порушення слуху.

Бібліотекарки Марина Чередниченко і Валентина Гавришко спільно з представниками Миколаївської обласної організації Українського товариства глухих — перекладачкою Тетяною Абакумовою та хореографом Оксаною Андрєєвою — запросили восьмикласників поспілкуватись на дуже важливі теми. Під час розмови юнаки дізналися, як живуть нечуючі люди, з якими проблемами стикаються у буденному житті й під час вибору професії тощо.

Бібліотекарка Марина Чередниченко розповіла учням про причини втрати слуху. Їх дуже багато: людина може народитися із вадами слуху, може втратити слух у результаті травми чи хвороби. Пані Марина окремо виділила ще одну — негативний вплив шуму. І якщо для когось це пов'язано із професією (тут слід говорити про обов'язкове дотримання техніки безпеки), то дехто знаходиться у групі ризику, тому що занадто голосно включає музику або ж часто відвідує рок-концерти.

Учні дізнались, що останній тиждень вересня оголошено Міжнародним тижнем нечуючих людей. Бібліотекарки звернули увагу молоді, що в цей тиждень зазвичай проводяться масштабні акції з популяризації вивчення жестової мови, адже найбільшим бар’єром для нечуючих людей є комунікація з навколишнім світом, з чуючими людьми. Перекладачка жестової мови Миколаївської обласної організації УТОГ Тетяна Абакумова підкреслила, що для того, аби зруйнувати цей бар’єр, людям, які чують, достатньо вивчити хоча б кілька основних фраз жестовою мовою, знати базові жести та бути готовими до спілкування. Школярі із захопленням пізнавали ази жестової мови від перекладачки, дехто навіть забажав продовжити навчання, адже “володіти ще й  жестовою мовою — це круто!”.

Презентація, підготовлена бібліотекаркою Валентиною Гавришко, остаточно переконала присутніх, що нечуючі люди часто є дуже обдарованими. Серед них — письменники, художники, спортсмени, актори та навіть композитори.

Такі люди є і в нашому місті. Це довела хореограф Оксана Андрєєва, яка познайомила присутню молодь з унікальним танцювальним колективом, який вона очолює. Його назва — “BEZSLOV” — дуже промовиста. Розповідь про історію створення колективу та відео із танцями, які виконують нечуючі юнаки і дівчата, не залишили байдужими нікого. Пані Оксана поділилася, що її вихованці дуже прагнуть до спілкування з “чуючими” людьми та пишаються, якщо такі є у них “в друзях”.

Учні активно дискутували, що треба зробити в Україні для вирішення проблем майже двох мільйонів людей з порушеннями слуху. Міркували, що кожен з нас може зробити для того, аби нечуючі люди відчували себе повноцінними членами суспільства.

Зустріч в форматі дискусійного майданчика була дуже корисною для всіх, пройшла у дружній, позитивній атмосфері.


 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.