Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Давайте познайомимось Про нас пишуть Гальченко Л. Бібліотека — територія добра і милосердя / Л. Гальченко // Бібліосвіт : інформаційний вісник. — 2017. — № 2. — С. 36 — 39.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Давайте познайомимось - Про нас пишуть

Бібліотека — територія добра і милосердя
 
Гуманізація бібліотечного обслуговування є надзвичайно важливою на нинішньому етапі, особливо коли йдеться про користування бібліотекою читачів особливої категорії — з певними фізичними вадами. Миколаївська ОБЮ постійно запроваджує нові підходи і методи роботи, покликані задовольнити інформаційні потреби молоді з обмеженими можливостями та допомогти їй у соціальній і психологічній адаптації. 
 
Милосердя — це добро, яке не можна побачити, але можна відчути в наших справах та вчинках. Упродовж багатьох років Миколаївська ОБЮ активно працює з молоддю, яка має обмежені можливості. Набувши певного досвіду роботи з цією категорією користувачів та згідно з рішенням Миколаївської обласної ради, у рамках обласної програми «Безбар’єрна Миколаївщина» в 2006 р. започатковано цільову бібліотечну програму соціальної адаптації «Милосердя». Її мета — забезпечити молоді з особливими потребами доступ до інформаційних ресурсів бібліотеки, допомогти їй адаптуватися в соціумі, показати шляхи самореалізації, підтримати розвиток пізнавальних і творчих здібностей.
 
Програма спрямована на вихованців спеціальної загальноосвітньої школи Миколаївської обласної ради, державного комплексу соціальної реабілітації дітей з обмеженими можливостями, учнів шкіл-інтернатів, підлітків із малозабезпечених, багатодітних сімей. Не оминаємо ми увагою й людей похилого віку, організовуючи заходи для мешканців Миколаївського геріатричного пансіонату. 
 
Програма реалізовувалася в декілька етапів. Бібліотека уклала угоду про співпрацю зі школою-інтернатом №1 для дітей з вадами слуху. Враховуючи поради психолога з центру соціальних служб для молоді щодо специфіки роботи з цією категорією, бібліотечні фахівці під час заходів для учнів інтернату приділяли основну увагу візуальній інформації (екскурсіям, оглядам книг, іграм, вікторинам). 
 
Миколаївська ОБЮ взяла на себе культурно-освітню місію, працюючи з вихованцями школи соціальної реабілітації: у 2007 р. був розроблений окремий проект «Кульбаба і К». У партнерстві з Миколаївським обласним благодійним фондом «Індиго», регіональним відділенням Національного олімпійського комітету України, обласним центром зайнятості, обласною організацією Червоного Хреста, музичною школою №5, бібліотека проводила різноманітні заходи для вихованців школи: зустрічі з письменниками, краєзнавцями, спортсменами, фахівцями різних галузей.
 
Традиційно влітку бібліотека разом із благодійним фондом «Індиго» під патронатом комісії «Жінки та спорт» НОК України влаштовує спортивні фестивалі для дітей з малозабезпечених та багатодітних родин в оздоровчих таборах Миколаївської області. Спортивні естафети проводять відомі спортсмени, а вікторини і конкурси малюнків — бібліотекарі. Для молоді це унікальна нагода наживо поспілкуватися з успішними, цілеспрямованими людьми, для яких спорт став невід’ємною частиною життя. 
 
Триває співпраця з державним комплексом соціальної реабілітації фізично обмежених дітей, для вихованців якого бібліотечні фахівці організовують цікаві майстер-класи, огляди літературних новинок, а для педагогів — психологічні тренінги з казкотерапії. 
 
Частими гостями є бібліотекарі й у спеціальній загальноосвітній школі Миколаївської обласної ради. Саме за їх сприяння відбуваються зустрічі школярів із миколаївськими письменниками, фахівцями центру зайнятості.
 
З 2010 р. бібліотека опікується мешканцями Миколаївського геріатричного пансіонату. Бібліотекарі разом зі студентами будівельного коледжу, музичного училища, учнями школи мистецтв №2 постійно відвідують пансіонат з літературними, краєзнавчими, етнографічними заходами, концертними програмами, привозять подарунки і книги, а також запрошують цікавих гостей — поетес О. Світлу, Т. Фурсову, письменницю В. Марущак, співачок Т. Герман та О. Шевченко, спортсменку і громадського діяча І. Бабакову. 
 
Зафіксовані на фото хвилюючі моменти зустрічей, спілкування, виступів молодих артистів, портрети і картини життя літніх людей стали основою бібліотечної виставки «Зустрічі в пансіонаті». 
 
Миколаївська ОБЮ як центр патріотичного виховання молоді постійно проводить благодійні акції («Книга — солдату», «Намалюй оберіг для воїна», «Ялинка для солдата»), бібліотекарі відвідують поранених бійців у Миколаївському військовому шпиталі, чергують у кімнаті відпочинку для бійців АТО на центральному автовокзалі, разом зі студентами Чорноморського національного університету імені П. Могили зібрали «Бібліотечку українського воїна».
 
У бібліотеці відбулася презентація нової програми для учасників АТО та членів їх сімей «Школа ораторського мистецтва» (спільний проект Миколаївської філії ВГО «Асоціація інвалідів АТО» і підприємства Громадської організації «Центр виробничої практики інвалідів АТО «Літопис») і відбулися 10 тренінгів, спрямованих на полегшення соціальної адаптації до повоєнного життя, отримання корисних практичних знань. 
 
На сайті бібліотеки для юнацтва створено новий розділ «911», у якому розміщено інформацію для вимушених переселенців та учасників АТО. 
 
Прояви милосердя наочно помітні у волонтерській діяльності. В обласному семінарі «З країною разом: волонтерство як світогляд» для бібліотекарів Миколаївської області, організованому Миколаївською ОБЮ, взяли участь бібліотекарі із 16 районів, громадські лідери і волонтери. 
 
У рамках партнерства з Миколаївським міським клубом волонтерів з метою сприяння соціальній активності молоді і формуванню її громадянської позиції при бібліотеці було створено школу волонтерів для студентів-першокурсників ВНЗ Миколаєва. 
 
Обласна бібліотека для юнацтва використовує і нестаціонарні форми бібліотечного обслуговування. Складовою частиною програми «Милосердя» є книгоношення — доставка літератури користувачам додому за попереднім замовленням. Цією послугою користуються і молодь з обмеженими фізичними можливостями, у т. ч. із зони АТО, і люди похилого віку, які не можуть самостійно пересуватися. 
 
Миколаївська ОБЮ намагається знищити бар’єри, що існують для молоді з обмеженими можливостями на шляху доступу до інформації, якомога повніше і оперативніше задовольняти її інформаційні потреби.
 
Лариса Гальченко, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності молоді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.