Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Конкурс-2017 “Стартап моєї бібліоінновації” Кориновська Олена Григорівна, 3 місце

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Конкурс-2017 “Стартап моєї бібліоінновації”

Кориновська Олена Григорівна / Обласний професійний конкурс імідж-проектів для бібліотекарів “Стартап моєї бібліоінновації”. — м. Снігурівка Снігурівського району Миколаївської області, 2017.

Креатив-територія для молоді «Є контакт!»

«Хоча світ в цілому рухається вперед,

молодь кожного разу повинна починати спочатку».
                                                                              Гете


Опис проекту

Молодь – це життєва сила суспільства, ядро енергії, інтелектуальних та фізичних сил. Саме молоді належить жити в новій Україні, будувати її. І в цьому повинна активно допомагати бібліотека.

Сьогодні ми позиціонуємо бібліотеку як територію нових сучасних можливостей, а це територія саме для молоді.
Що ми повинні робити, щоб бібліотека для молоді стала ще цікавішою? Шукати нові форми роботи, заповнюючи їх сучасним змістом.

Молодь завжди цікавить усе нове, незвичайне. Молодь суттєво відмінна від інших вікових категорій в силу фізичних, духовних потреб та соціально-психологічних особливостей. Молоді притаманні пошукова активність,її приваблюють розваги, легка музика, танці, видовища.

У зв’язку з тим, що негативні прояви у сфері дозвілля міста обумовлені його невпорядкованістю, виникає потреба визначити засоби впливу на дозвілеву сферу життя молоді.

Практика молодіжного дозвілля показує, що не завжди культурно-дозвілеві центри будують свою роботу виходячи з інтересів молодих людей. Бо треба не тільки бути в курсі сьогоденних культурних запитів молоді, але й передбачати їх зміни, вміти швидко реагувати на них, зуміти запропонувати нові форми та види дозвілевих занять. І саме тут бібліотека в змозі відіграти неабияку роль. Вона зажди відкрита для молоді, є майданчиком для їх спілкування, взаємодії одне з одним, для обміну думками та ідеями.

Снігурівська районна бібліотека ім. В.Бойченка обслуговує близько 755 користувачів молоді. Це – учні шкіл міста, ліцею, студенти-заочники, безробітні. Проживає у Снігурівці близько 1200 осіб даної категорії.

Певна річ, бібліотека не єдиний «мисливець» за дозвілевим часом молоді. Це можуть бути кафе, клуби, дискотеки, кінотеатри де молоді люди збираються зі своїми однолітками.

Для того щоб суперничати з серйозними конкурентами, бібліотека має змогу зацікавити молодь наданням інтегрованих послуг: не тільки інформаційних, а й з зануренням у творчість, з виявленням талантів та здібностей.

У ході реалізації проекту ми маємо надію виявити особливу категорію молоді, якій притаманні творчий потенціал, креативне мислення та сформувати у неї навики систематичного відвідування бібліотеки, щоб перетворити їх дозвілля у творчість, у спосіб набуття не тільки нових вражень, але й знань, умінь, здібностей.

Мета проекту
Створення на базі Снігуріської районної бібліотеки ім. В.Бойченка креатив-територію для молоді «Є контакт!».

Завдання проекту
1. Забезпечити доступність та єдність культурного просторі для молоді з врахуванням її культурних інтересів та інформаційних потреб.
2. Всебічно розкрити творчі, комунікативні, культурологічні здібності молоді.
3. Підвищити рівень інтелектуального та духовного розвитку молоді.
4. Збільшити кількість користувачів молодіжної категорії.
5. Стимулювати інтерес у молоді до духовної та культурної спадщини української та світової культур.
6. Створити у бібліотеці умови для творчої самореалізації молоді, тобто остаточна мета – створення на базі Снігурівської районної бібліотеки ім. В.Бойченка Art-школи.
7. Підвищити імідж бібліотеки як культурного та дозвілевого центру.

База для реалізації проекту

Снігурівська районна бібліотека ім. В. Бойченка обслуговує 2200 користувачів. Загальна площа бібліотеки – 417 м2. Щорічно бібліотека обслуговував 2200 користувачів різних вікових категорій, яким видаються більше ніж 52000 екземплярів видань. Число персональних комп’ютерів – 16, всі вони підключені до мережі Інтернет, є точка доступу до Wi-Fi.

У зоні обслуговування бібліотеки є загальноосвітні школи №1, №2, №3, гімназія, ряд приватних підприємств та бюджетних організацій, центральний ринок. Відсутність у даному районі міста доступних культурно-дозвілевих закладів дає змогу бібліотеці реалізувати даний проект.

Працівники бібліотеки – творчі люди, які мають певний досвід роботи з молодіжною аудиторією, працюють сучасно, вміють проявляти себе та легко установлювати контакти у молодіжному середовищі.

Соціальна значимість проекту

Проект створить умови для реалізації творчого потенціалу молодих користувачів бібліотеки, удосконалить координацію діяльності всіх організацій та закладів, які працюють з молоддю.

Термін реалізації проекту

Листопад 2017 року – травень-червень 2018 року.

Партнери проекту
1. Районний центр соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді.
2. Будинок творчості дітей та юнацтва.
3. Снігурівська дитяча музична школа.
4. Снігурівський районний центр зайнятості.
5. Снігурівська редакція газети «Вісті Снігурівщини».
6. Стиліст-перукар  приватної  перукарні Юрченко  В. Л.
Етапи розвитку проекту
1. Виявлення та створення ініціативної групи учасників проекту з числа молодих користувачів бібліотеки.
2. Підготовка приміщення бібліотеки для проведення проектних заходів.
3. Організація проектних заходів.


Перелік проектних заходів

№ п/п Назва Термін Учасники
1 Artмайданчик «Є контакт!»
Спільний танок «Макарена»
Листопад 2017 Танцювальний колектив БТДЮ та бібліотекарі
2 Handmadeклас з декоративно-прикладного мистецтва: кукли-мотанки, поробки з бісеру, вишивка. Грудень 2017 Керівник гуртка БТДЮ Бойченко І.З.
ЗОШ№1, ЗОШ №3
3 Фотовернісаж «Люди Снігурівщини» Січень 2018 Молоді фотографи, ЗОШ№1, ЗОШ№2, СПЛ
4 Молодіжний майданчик «Book-art»
Відкритий перегляд фільму з обговоренням за книгою Гоупкінза «Дівчина у потягу»
Лютий 2018 Молодь – користувачі Інтернет-центру
5 Майстерня письменників «Проба пера» (поради, консультації, обговорення творів молодих авторів) Березень 2018 Члени нац. спілки журналістів Зима А.Г., Заєць А.В., молоді актори ЗОШ№1, ЗОШ№2, СПЛ
6 Бібліотечна тусовка «Є контакт!» Квітень 2018 Учасники та партнери усіх заходів

7

Планування заходів по створенню Handmadeкласу на базі бібліотеки Травень-червень 2018 Бібліотекарі, БТДЮ, РЦССССДМ, Центр зайнятості



Очікувані результати проекту

1. Створення у бібліотеці умов для творчої реалізації молодих користувачів.
2. Всебічний розвиток комунікативних, літературно-творчих здібностей молоді.
3. Забезпечення доступності культурного простору для молоді з урахуванням їх культурних інтересів та інформаційних потреб.
4. Стимулювання інтересу у молодих користувачів до духовної та культурної спадщини української та світової культур.
5. Орієнтація роботи бібліотеки на новому рівні, що дасть змогу збільшити кількість користувачів молодіжної категорії.
6. П'ять користувачів Інтернет-центру вже зробили свої персональні виставки (кукли-мотанки, поробки з бісеру, вишиті сорочки, рушники).

Перспективи подальшого розвитку

Привернення уваги до проекту дасть змогу виявити інші напрямки активного та корисного дозвілля молодого покоління Снігурівки та залучити до цієї діяльності якомога більше молодіжних організацій, соціальних партнерів та закладів спорту.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.