Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Молодь обирає: ТОП-10 — 2020

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Сучасна молодь різниться у своїх літературних смаках: фентезі, детективи, трилери, комікси, класика, нон-фікшн, глянцеві журнали... Тож яка література нині в читацькому тренді? Що читали в «карантинному» 2020-му? Пропонуємо вашій увазі топ-10 найпопулярніших книг серед наших молодих читачів.


Арєнев В. Порох із драконових кісток / Володимир Арєнєв. — Київ : ВД «Києво-Могилянська академія», 2015. — 208 с.+14 ілюстр.

Володимир Арєнєв — автор трьох десятків творів, які видавалися багатьма мовами, лауреат численних міжнародних премій. Його фентезійний роман «Порох із драконових кісток» є першою частиною дилогії «Сезон Кіноварі». Книга вийшла друком у 2015-му, через три роки була перевидана. Роман став фіналістом книжкових премій «Рейтинг критика», «ЛітАкцент року» та «Книгуру», рекомендований Міносвіти для додаткового читання у шкільній програмі з української літератури. Автор вказує, що вікова категорія читачів «Пороху» — від 14 років. Це нижня вікова планка, бо, стверджує письменник, книга буде цікава і дорослому читачеві.

Старшокласницю Марту кличуть Відьмою — і не даремно. Характер у неї складний, та й життя непросте: батько поїхав на заробітки, тож жити доводиться з мачухою, яку Марта терпіти не може. А після випускного класу лишатися у Нижньому Ортинську вона не хоче: містечко занедбане, прикордонне, тут немає жодних перспектив для молодої амбітної дівчини От тільки для вступу до столичного універу Марті потрібні гроші, багато грошей. І тому вона робить те, що в принципі законом заборонено. Викопує й заклинає те, що охоче купують на «чорному ринку», — давні токсичні кістки драконів, що колись правили цією країною. Виявилось, що в Марти є дивовижний талант — уміння знешкоджувати кістки драконів. Однак, кістки дуже небезпечна річ, і не тільки тому, що можуть невпізнавано змінити людину…

Це якісне міське фентезі. Описаний світ, хоч і наближений до нашого, — цікавий, заворожуючий. Є в книжці й карколомні пригоди, і велика кількість загадок. Герої прописані природно, тому в них віриш. Читається легко, фінал книги відкритий. Що буде далі з Мартою, песиголовцями та кістками драконів, письменник обіцяє розповісти у другій частині дилогії, в «Драконових сиротах».


Гнатко Д. Скеля червоного сонця : роман / Дарина Гнатко. — Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. — 336 с.

Дарина Гнатко – сучасна українська письменниця, лауреатка літературного конкурсу «Коронація слова». Вона дуже любить історію, історичні романи: «А історія нашого народу – це така багата нива – такі події відбувались на нашій землі, що хочеться писати і писати про наш сильний волелюбний народ». Романи Д. Гнатко – це не тільки цікавий, захоплюючий сюжет, а й українські традиції, історичні факти і трохи містицизму. Авторка пише простою і зрозумілою мовою, а розказані нею історії чіпають за душу.

«Скеля червоного сонця», як і завжди у Дарини Гнатко, – про наше, українське. Історія розпочинається у 1656 році. Трикутник жаги та пристрасті поєднав не просто двох жінок, а двох рідних сестер. Чи ж могла уявити Феодося Тодорович, що її серце охопить така пристрасть до красеня-сотника? І що власна сестра стане перешкодою на її шляху. Мирослава не хотіла поступатися своїм коханням. Але й Феодося не збиралася відступати. Того дня, на скелі, її пальці сталевим намистом зімкнулися на шиї сестри. Мирослава пообіцяла, що жінки-нащадки Феодосії заплатять за її гріх. Минатимуть роки, змінятимуться епохи. А жінки з роду Тодоровичів будуть приходити на цю скелю, одна за одною, відчувши все, що відчула Мирослава…. Кому вдасться розірвати замкнене коло давнього прокляття?


Ґранже Ж.-К. Пасажир : роман / Жан-Крістоф Ґранже ; пер. з фр. Л. Кононовича. — Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017. — 608 с.

Жан-Крістоф Ґранже зажив слави «французького Стівена Кінга». Його романи видані мільйонними накладами, стали успішними кінофільмами і серіалами.

Пацієнт із амнезією, якого поліція підозрює у вбивстві, змушує психіатра Матіаса Фрера зрозуміти: він сам страждає на рідкісний синдром. Він — «пасажир без багажу». Знову й знову він втрачає пам’ять і з уламків минулого створює нову особистість. Та цього разу втеча від минулого була невдалою… Фрера переслідують озброєні чоловіки в чорному, за ним женеться поліція, переконана, що саме він — безжальний убивця, який вчинив страшні злочини. Як йому вибратися з цього лабіринту? Для цього доведеться скинути свої вигадані особистості. Але що очікує на нього там, під ними?

Ґранже у своєму трилері змальовує справжній світ, а не ілюзорну глянсову обкладинку. Інтрига є такою ж складною, як звивини людського мозку. Із кожним розділом вона розвивається, як павутиння гігантського павука, як пазл, який, на перший погляд, неможливо скласти. «Пасажир» триматиме вас у напрузі протягом усього часу читання, а, може, й довше…


Корній Д. Гонихмарник : роман / Дара Корній ; передмова Люко Дашвар ; художник А. Єрьоміна. — 3-є вид., стереотипне. — Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. — 336 с.

Дара Корній народилась на Волині, і саме з Волині починається дія її роману «Гонихмарник». А зараз живе у Львові, де ця дія продовжується. За її словами, «Гонихмарник» — її перший «дорослий» роман, хоча головними героями його є підлітки.

У життя Аліни вриваються чари, яким вона не здатна протистояти, і кревний ворог Градобур — заклинач дощу. Щоб перервалася нарешті низка нещасть, що переслідують уже кілька поколінь її родину, потрібна жертва! Невже героїня покладе на вівтар вистраждане кохання до дивного юнака у чорному, що зветься Кажан? Кажан — дводушник: одна душа людська, інша – управляє стихіями погоди. В цій історії реальне життя переплелося з містикою українських легенд. Ви читатимете, а над вами витатиме легкий вітерець справжньої української магії... Ви перенесетесь у світ незвіданого, неможливого, світ чаклунства, світ надзвичайного і неймовірного і водночас такого світлого, легкого і справжнього – світ кохання.

В цій історії все гармонійне: персонажі, події, сюжет. Хоч роман і є підлітковим, але цікаво його буде читати людям різного віку.


Мойєс Дж. Останній лист від твого коханого : роман / Джоджо Мойєс ; пер. з англ. Т. Заволоко. — Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017. — 400 с.

Джоджо Мойєс — британська письменниця, відома своїми зворушливими романами про кохання. Всесвітнє визнання вона отримала за роман «До зустрічі з тобою». Авторка є однією з небагатьох, кому вдалося двічі виграти премію Асоціації романтичних новелістів у номінації «Романтична новела року»: першого разу перемога їй дісталась в 2004 році за роман «Заморські фрукти», а вдруге – в 2011-му за роман «Останній лист від твого коханого».

Дві закохані жінки, між якими — півстоліття. Два кохання, над яким не владний час. Аристократка Дженніфер потрапила до жахливої автокатастрофи. Вона вціліла дивом. Доля подарувала їй життя, але відняла пам’ять. Молода жінка не може пригадати ані обставин аварії, ані чоловіка, ані рідних, ані… загадкового незнайомця, листи якого вона знайшла у своїх речах. Вони сповнені такої пристрасті, такої туги, такого безмежного кохання, що її серце завмирає у передчутті дива. Через майже п’ятдесят років один з цих листів знайшла журналістка Еллі. Вона вражена їхньою щирістю і прагне знайти того, хто написав його, і ту, що надихнула чоловіка на ці слова. Розпочинаючи пошуки чужого кохання, Еллі й гадки не мала, що зробила крок назустріч власному.

Книга, що захоплює з перших сторінок і не відпускає до останнього слова. Історія кохання. Світла, цікава, захоплива, прониклива. Радимо до прочитання.


Нікуліна А. Завірюха : роман / Анастасія Нікуліна ; передмова Д. Корній. — Харків : Віват, 2019. — 368 с.

Анастасія Нікуліна — українська письменниця, лауреатка «Коронації слова» (номінація «П’єси для дітей», 2016), міжнародної літературної премії імені Олеся Гончара.

Третя книга письменниці — роман-чар «Завірюха». Красиво, чи не так? Уже це налаштовує на казковий лад. На вас чекає направду цікавий світ, збудований на фольклорній основі.

Заради звичайної людської дівчини він порушив тисячолітні закони та пішов наперекір самим богам. Яр — син давнього роду Завірюх, наділених могутньою силою. Та кожних чотири роки вони кидають власні домівки, щоб утекти від неминучої ненависті людей. А все тому, що через жорстоке прокляття втратили найголовніше: любов. Хто стане на бік світла, щоб протистояти пітьмі? Чи почують Великі молитви смертних? Часу обмаль. Адже темрява вже оселилася в душах людей та могутніх богів.

«Завірюха» — добре прописаний твір, захоплюючий, в міру повчальний. Про сім'ю, довіру, повагу, боротьбу, стосунки. Крім того, в романі піднімається одвічна тема добра і зла.

Історія розгортається стрімко і тримає у динаміці до кінця. На кожній сторінці щось стається – не заснеш. Радимо читати, хоч за вікном і майже весна, а «Завірюху» годиться читати в зимову хурделицю)) Все ж, читайте! Буде цікаво всім, а особливо підліткам і любителям фентезі.


Ондатже М. Англійський пацієнт : роман / Майкл Ондатже ; пер. з англ. Є. Даскал. — Харків : Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. — 304 с.

«Англійський пацієнт» — найвідоміший роман канадського письменника Майкла Ондатже — є одночасно і щемливою історією трагічного кохання та тлі Другої світової війни, і книжкою, яка приголомшує глибиною філософських роздумів. Твір — лауреат Букерівської премії та престижної літературної нагороди Канади, котру отримують з рук самого генерал-губернатора цієї країни. А фільм, заснований на сюжеті книги (1996), здобув аж дев'ять Оскарів з дванадцяти! У 2018 році роман відзначили Золотим Букером — нагородою найкращій книзі за останні 50 років.

Закінчується Друга світова війна. У напівзруйнованій віллі у Флоренції доля зведить чотирьох: колишнього крадія, а тепер героя війни Караваджо, сапера Кіпа, канадську сестру милосердя Хану і її безіменного, обгорілого до кісток останнього підопічного — англійського пацієнта. Після усіх побачених жахіть і смертей, після душевних мук і фізичних тортур, пережитих за цю війну, вони не втратили здатності кохати. Можливо, саме кохання і пам’ять про нього дають їм сили жити далі.

Книга, окрім війни, змальовує весь сум і тугу, яку відчувають люди по її закінченню. Це книга-спогад, книга-смуток. «Англійський пацієнт» — дуже глибокий роман, проникливий, сильний, реалістичний. Читати всім.


Пономаренко С. Вурдалак : роман / Сергей Пономаренко. — Харьков : Книжный клуб «Клуб Семейного Досуга», 2019. — 336 с.

Сергій Пономаренко – український письменник і сценарист, член Національної спілки письменників України. В 2019-му вийшов друком його детектив з елементами містики «Вурдалак».

Дія твору відбувається на початку ХХ століття. У Чернігові зникають молоді люди, а їхні тіла знаходять знекровленими. Молодий лікар Володимир Шульженко дізнається давню легенду про чернігівського упиря – обозного Дуніна-Борковського. Тоді місто охопили паніка і жах. А якщо історія повторюється? Але слідчий Катасонов не вірить в містику. І Володимир починає власне розслідування. Він підозрює, що слідчий не такий чесний, як здається. А тим часом з'являються нові жертви. Монстр із переказів знову вийшов на полювання. Або ж хтось реальний ховається за маскою упиря…

Книга захоплює динамічністю сюжету, тримає в напрузі нестандартністю його розвитку і завершується непередбачених фіналом. Ця детективна історія з історичними вкрапленнями, виром містики, таємниць і народних переказів тримає в напрузі до останньої сторінки.


Сантополо Дж. Світло, яке ми втратили : роман / Джилл Сантополо ; пер. з англ. Ю. Підгорної. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. — 256 с.

Джилл Сантополо – сучасна американська письменниця. Пише історії не тільки для дорослої аудиторії, а й для дітей та підлітків. Безмежна щирість – ось чим вона завоювала читачів.

«Світло, яке ми втратили» – це історія любові, пристрасті, вибору. Історія про те, що часом ми занадто пізно усвідомлюємо свої помилки.

Люсі та Ґейб зустрілися вперше ще в студентські роки. Мрійники, сповнені великих сподівань на майбутнє. Однак доля розкидала їх по світу. Ґейб став відомим фотожурналістом, Люсі вийшла заміж, народила дітей і зробила кар'єру на телебаченні. Вони не бачилися роками, окрім кількох коротких зустрічей. Та єдине, що весь час з'єднувало їх, – світло кохання в цьому буремному житті…

Хоча книга і описує події протягом тринадцяти років, темп розповіді настільки розмірений, що мимоволі розчиняєшся в цій історії. Спостерігаючи за розвитком стосунків Люсі та Ґейба, увесь час ставиш собі питання: а чим же це все таки закінчиться, чи подарує їм доля ще одну зустріч і шанс віднайти втрачене світло?


Сафон К. Р. Гра янгола: роман / Карлос Руїс Сафон ; пер. з іспан. В. Шовкуна. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. — 512 с.

Іспанський письменник Карлос Руїс Сафон є одним із тих авторів, яких найбільше читають і найбільше знають у всьому світі. Його книжки одна за одною стають літературними сенсаціями та здобувають шалену популярність. Твори Сафона перекладені п’ятдесятьма мовами світу й очолювали практично всі європейські книжкові чарти, а їхні шанувальники — мільйони людей на п’яти континентах.

«Гра янгола» — друга книга з циклу романів, дія яких відбувається в літературному всесвіті Цвинтаря забутих книжок. Молодий письменник Давид Мартін пише розважальні детективи з продовженням, які читає вся Барселона, але мріє створити серйозний роман. Він кохає дівчину, та вона виходить заміж за чоловіка, якому Давид багато чим зобов’язаний. Аж раптом його мрії справджуються — за дивного збігу обставин усі перешкоди поступово усуваються. Починається химерна, заплутана гра, головним призом у якій є талант письменника.

Динамічний сюжет, надзвичайна суміш детективного трилера, надприродного загадкового сюжету, казкових та любовних історій. У романі відображені життя, смерть і релігійні вірування, але найбільше — самотність і гіркота у внутрішньому світі автора. Головне місце у «Грі янгола» посідають стосунки між людьми.

Пориньте у захопливі пригоди та інтриги, пройдіть лабіринтом секретів і пристрастей, що переплелися в майстерній оповіді Карлоса Руїса Сафона, наче уві сні, від якого вам не захочеться прокидатися.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.