Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Їх шлях пролягає у Вічність (до Дня Героїв Небесної Сотні)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Героям Небесної Сотні, - у Вічність
    
Герої Небесної Сотні,
Спартанці в новітню добу,
Загинули смертю хоробрих
За Волю, за Правду святу.

Їх шлях пролягає у Вічність,
Між зорями у блакить,
Щоб була Вкраїна лиш вільна,
Щоб в вільній Вкраїні нам жить!

Скотилась сльоза і завмерла,
У серці завмерла сльоза,
Героїв Небесної Сотні
Між зорями шлях не амира!

20.02.2023 р.
Леонід Ржепецький



20 лютого в Україні щорічно відзначають День Героїв Небесної Сотні згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”. Цього дня вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави. Більшість із них віддали своє життя під час подій Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), інші загинули пізніше – у березні та квітні 2014 року, захищаючи ідеали демократії, обстоюючи права та свободи людини, європейське майбутнє України. Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.

Сумний список Небесної Сотні почав складатися 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло львів'янина Юрія Вербицького зі слідами тортур. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. У період із 18 до 20 лютого загинуло та отримало травми та смертельні поранення найбільше протестувальників – 80 осіб: 20 – 18 лютого, 12 – 19 лютого, 48 – 20 лютого. Після 20 лютого – ще 20. Усі вони ввійшли до пантеону борців за незалежність України.

Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, в тому числі міжнародних. У Конституції України (стаття 3) гідність людини, як і її життя, здоров'я, честь, недоторканність і безпека, визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю. Фундаментальними міжнародними актами проголошується, що визнання гідності кожної людини та її рівних і невід’ємних прав є основою свободи, справедливості і загального миру. Наприклад, у статті 1 Загальної декларації прав людини (1948 рік) йдеться: “Усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах”.

Пропонуємо вашій увазі добірку книг про вшанування і увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні

 

Небесна сотня [Текст] / К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін. ; [упор. О. Трибушина, І. Соломко ; худ.-оформ. Л. П. Вировець]. – Харків : Фоліо, 2015. – 206 с. : іл. – Укр. та рос. мовами.

 

Це книга-реквієм. Книга-посвята тім учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. ??Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі... Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». ??Ця книга була написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.


Слабошпицький М.  Гамбіт надії. Україна: констатації, матеріали, виклики, сподівання [Текст] / М. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 312 с. : іл.

 

Це книжка про Майдан. Про неможливість перемогти режим Януковича. І про нашу перемогу над режимом Януковича. І про подвиг Небесної сотні. І про те, як у війні з російськими найманцями гартується наша нація.


 

 

 

 

 

Рудневич М.  Я з Небесної Сотні [Текст] : повість / М. Рудневич. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 182 с.

 

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...


 

 

 

Кокотюха А. А.  Вогняна зима [Текст] : роман / А. А. Кокотюха ; передм. Ю. Луценка. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 352 с.

 

Ще вчора кожен мав своє життя, у якому, здавалося, не було місця для подвигу. Але прийшла вогняна зима 2013–2014-го, і тисячі українців опинилися у вирі Революції гідності, щоправда, по різні боки барикад.
Успішний бізнесмен Стогов стає активістом Автомайдану, учорашня продавниця Алла перетворюється на волонтерку, тітушка Сірий іде туди, де більше платять, а беркутовець Олег ладний карати «майданутих» навіть задарма...
Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо і затамовуюємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть. А ще — відчайдушна віра, що кінець кінцем усе буде добре...


 

Дацюк Г. І.  Янголи Небесної Чоти [Текст] / Г. І. Дацюк. – Чернівці : Букрек, 2016. – 320 с. : іл.

 

Під парасолькою назви зібрані імена людей, яких ми називаємо моральними авторитетами суспільства. Усіх їх об’єднує й те, що зовсім недавно вони були гостями передач на Радіо Культура.


Розмови у прямому ефірі - це миттєвості, до яких згодом не повертаються.     Оприлюднені ж у книжці інтерв’ю дають можливість ще й ще раз звертатися до слова письменника Анатолія Дімарова, художника Миколи Стороженка, філософа Євгена Сверстюка. Їхні голоси звучать уже на небесах.


Частина книжки присвячена митцям, які стали героями і героїнями Революції гідності й сьогодні стоять на кордоні української культури. Серед них -Ольга Богомолець, Євген Нищук, Леся Горова, Марина Соченко, Олександр Мельник, Катерина Ткаченко, Оксана Гордієць та багато інших.


Цаплієнко А.  Книга змін [Текст] : історії з переднього краю / А. Цаплієнко ; передм. Д. Комарова ; пер. з рос. Ж. Куяви. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 256 с. : іл.

 

У збірці оповідань відомого українського журналіста й письменника йдеться про війну, яка несподівано прийшла в Україну і змінила життя й свідомість мільйонів людей. Герої оповідань пов'язані складним павутинням особистих стосунків одне з одним і з автором. Вони разом з усією країною крокують дорогою змін - від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати.


Книга має всі шанси стати в майбутньому одним із літературних документів епохи, у якій нам випало жити.


 

 

Капранов Д. В.  Майдан. Таємні файли [Текст] / Д. В. Капранов, В. В. Капранов. – Київ : Нора-Друк, 2017. – 320 с.

 

У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею.


Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці?


Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.


 

Майдан. Погляд з середини [Текст] : спогади "Львівської брами" - захисників першої барикади, що під мостом на вулиці Інститутській / авт., упор. О. Трайдакало. – Київ : Сервіс "Book Express" : Видавець Мельник М. Ю., 2018. – 320 c.

 

На перший погляд, це історія про простих людей — справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.

У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної «Львівської брами» зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.

У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть ворожо ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні Українці.

Ця історія не про жорстокість протистояння з ворогом. Вона про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас. І вона насправді захоплює.


Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність [Текст] / за ред. Л. Фінберга, І. Берлянд, О. Андреєвої. – Київ : Дух і Літера, 2018. – 816 с. – (Бібліотека спротиву. Бібліотека надії).

 

У книзі зібрані свідчення учасників Майдану про допомогу постраждалим. Першу частину текстів складають спогади про медичну (і менше - соціальну, психологічну, правову та іншу) допомогу майданівцям та їхнім родичам у Києві та Україні. Зафіксовано безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який має бути осмисленим і стати важливим для національної пам'яті сучасників, та майбутніх поколінь. У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну солідарність в організації допомоги постраждалим. Така взаємодія з іншими країнами не має аналогів у нашій історії і варта того, щоб бути зафіксованою - як вдячність і пам'ять для наших закордонних друзів.


 

Стражний О. С.  Менталітет майдану [Текст] : хроніка подій-свідчення очевидців : нове видання / О. С. Стражний. – Київ : Дніпро, 2016. – 192 с.

 

У цій книзі«Менталітет Майдану: Хроніка подій – свідчення очевидців»  подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на фоні голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуване осмислення.


Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях — він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і, в решті решт, діє. Аналізуючи поведінку учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки про те, які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які залишилися «незадіяними».
Завершується книга підсумком, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.


Материнська молитва. Українки-героям Майдану [Текст] : поезії / [авт. передм. Т. Череп-Пероганич, Ю. Пероганич ; ред. Л. Сердунич]. – Київ : Наш формат, 2014. – 72 с.

 

У книзі зібрані поезії, присвячені захисникам України — героям Майдану, які були написані в період з листопада 2013 по січень 2014 року. Автори творів – це і відомі поетеси, і звичайні жінки, яким болить доля рідної країни і доля тих, хто став на шлях боротьби за неї. З розвитком подій в Україні, які сколихнули не лише країну, а й увесь світ, для публікації на порталі «Жінка–УКРАЇНКА» почали надходити вірші, присвячені подіям на Майдані. Ці твори були написані саме жінками: матерями, сестрами, дружинами, доньками, нареченими тих, хто став на захист майбутнього України і її народу – світле, справедливе, європейське, мирне майбутнє. У цих віршах усе: материнська молитва, тривога, любов, хвилювання, віра, сподівання, біль... Спершу для їх розміщення ми створили на порталі окрему рубрику «Слово – зброя», а потім зрозуміли, що вірші повинні дійти до тих, кому вони присвячені, і дійти у друкованому вигляді.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.