Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Голодомор — чорна сповідь моєї Вітчизни

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави. У 2006 році Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Голодомор визнано геноцидом українського народу. У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору, намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації. Під час вчинення особливо тяжкого злочину геноциду в 1932–1933 рр. комуністичний тоталітарний режим знищив мільйони.

Борисенко В. К. Свіча пам′яті: Усна історія про геноцид українців у 1932–1933 роках / Ред. В. Романюк. – К.: ВД "Стилос", 2007. – 288 с.

У книзі на основі матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору-геноциду у 1932–1933 роках. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.

 

 

Трагедія століття: голодомор 1932-1933 років на Микоалївщині / Авт. колектив: В.Г. Акопян, В.М. Вашкевич, Н.В. Вашкевич, М.О. Злочевська, С.С. Макарчук, О.М. Макарчук, В.Г. Мірошниченко, М.І. Степаненко, Л.Б. Ташлай, М.М. Шитюк. - Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П. Могили, 2003. - 472 с.

Збірник статей, архівних документів, спогадів присвячений одній з найбільш трагічних сторінок в історії Миколаївщини - голодомору 1932-1933 рр„ свідомо організованого сталінським тоталітарним режимом. Висвітлюються політичні, соціально-економічні та моральні аспекти здійснення в нашому краї політики примусової колективізації та хлібозаготівель, яка стала безпосередньою причиною голодомору і вперше в історії людства була застосована державою як зброя масового знищення її власного населення. Знищення мільйонів наших співвітчизників штучним голодом стало свідомою терористичною акцією політичної системи сталінізму. Книга розрахована на науковців. викладачів, учителів, студентів та всіх, хто цікавиться минулим нашого народу.

Голодомор 1932-1933 років як величезна трагедія українського народу: Матер. Всеукр. наук. копф. Київ, 15 листоп. 2002 р. — К.: МАУП, 2003. — 280 с.

У пропонованому збірнику подано доповіді учасників Всеукраїнської на­укової конференції, присвяченої вшануванню пам’яті мільйонів загиблих від голоду в період 1932-1933 років. У підготовці конференції та її проведенні взяли активну участь державні і громадські організації, які представляли відомі у світі вчені, політичні і громадські діячі.

Матеріали конференції, основані па беззаперечних архівних документах і свідченнях багатьох учасників жахливих подій 30-х років, слугують доказом геноциду українського народу — світової трагедії XX століття.

Стасюк О. Нариси про Голодомор / Олеся Стасюк. - Київ : видавець Мельник М.Ю., 2019. - 216 с.

Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.
 

 

 

 

Коломієць І. Голод: спогади однієї родини. - К,2003. - 68с.

Книжка "Голодомор: спогади однієї родини" Івана Коломийця присвячена пам`яті всіх безневинних жертв найбільшої трагедії українського народу - штучного голодомору 1932-1933 рр., організованого московсько-більшовицькими окупантами України. Перед читачами розгортаються картини трагічних подій в селах на Полтавщині: жахливі, нелюдські умови життя знесилених голодом людей, голодне божевілля, голодна смерть, безпідставні арешти й висилки. Вихід книжки у світ - болісна згадка автора про ні в чому не винних, замордованих голодомором співвітчизників.

 

Український голокост 1932-1933 рр.Свідчення тих , хто вижив.Т. 2/ Ю.Міцик, Л.Іванникова. - Києво-Могилянська академія, 2005. - 444с.

У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства – голодомор-геноцид 1932–1933 рр., спрямований на вигублення українського народу.

Спогади, які збиралися понад 10 років, дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки історії рідного краю.

Епплбом Е. Червоний голод. Війна Сталіна проти України. -Київ: HREC PRESS, 2018. - 440 с., іл.

У книзі «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (Премія Фундації Омеля- на й Тетяни Антоновичів, 2017, Премія Лайонела Гелбера, Премія Даффа Купера, 2018) Енн Епплбом висвітлює історію Голоду 19321933 років та події, що цьому передували.

На основі архівних документів, щоденників, усних свідчень, мемуарів, досліджень українських та зарубіжних науковців авторка доводить, що штучний голод в радянській Україні та репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна та його поплічників. Більшовицькі лідери добре пам'ятали, як майже втратили Україну в 1917 1920 роках. Коли з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до політики творення голоду, яка забрала життя майже чотирьох мільйонів людей. Проте, як зазначає Епплбом, в історичній перспективі Сталін програв війну проти України, котра врешті виборола незалежність. І хоча «Червоний голод» написано не у відповідь на сучасні події, розуміння причин, механізму та наслідків Голодомору можуть багато чого прояснити в нинішніх українсько-російських відносинах і трактуваннях спільного радянського минулого.

Шитюк, М.М. Миколаївщина в голодних 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 роках/ М. М. Шитюк, К. С. Горбуров. - Миколаїв: Видавництво Ірини Гудим, 2007. - 156 с.: іл.

На конкретному історичному матеріалі, з раніше закритих фондів державних та відомчих архівів, розкриваються причини, трагічна хода, економічні, національні та демографічні наслідки голодоморів ХХ століття на території Миколаївщини.

Показано, як в результаті злочинної діяльності тогочасного партійно-радянського керівництва загинули тисячі невинних жертв українського та інших народів, що проживали на території області.

Книга розрахована на масового читача, студентів вищих навчальних закладів, школярів, усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Марочко В., Мовчан О. 1932-1933. Хроніка Голодомору в Україні. / В. Марочко, О. Мовчан. - К.: ТОВ “Видавництво “КЛІО””, 2020. - 296 с.

Голодомор є трагедією такого масштабу, що осягнути його надзвичайно важко. Підходити до вивчення голоду 1932–1933 рр. в Україні можна по-різному – читаючи праці істориків чи спогади простих людей, вивчаючи збірки оригінальних документів, кіно- та фотохроніку тих років. Мабуть, найчіткіше розуміння подій Голодомору може дати просто послідовний, день за днем, перелік фактів та подій, що відбувались в Українській СРР у 1932–1933 рр. Саме такою хронікою є ця книжка. Автори на основі величезного обсягу матеріалів відновили послідовність подій, що вилились у небачений до цього злочин комуністичної влади проти українського народу.

Для старшокласників, педагогів краєзнавців та усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

К.Є. Горбуров, Є.Г. Горбуров, Л.Л. Левченко, Л.С. Климова. Голод 1946-1947 років на Миколаївщині. Мовою архівних документів. – Миколаїв: Видавець Шамрай П.М., 2010. – 300 с.

Праця узагальнює історіографію проблеми та огляд історичних джерел про повоєнний голод 1946-1947 років на Миколаївщині.
До наукового обігу вводяться 167 архівних документів, більшість яких протягом десятиліть не вивчалася дослідниками. Їх подальше використання допоможе науковцям об’єктивно дослідити причини, трагічну ходу, економічні та демографічні наслідки голоду. Вперше подається адміністративно-територіальний поділ Миколаївської області на 1 вересня 1946 року.
Книга розрахована на науковців-гуманітаріїв, політиків, педагогів, краєзнавців, студентів, школярів старших класів, на усіх читачів, хто цікавиться історією України і рідної Миколаївщини.
 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.