Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Краєзнавчий календар Квітень 2018 року

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Краєзнавчий календар

95 років тому місто Первомайськ стало окружним центром (1923)
 
 
На берегах Південного Бугу, що перетинає Миколаївську область з півночі на південь, розташовані десятки міст і сіл. Великих і малих. Старовинних і зовсім юних. Одне з них — Первомайськ. Це місто розкинулося у мальовничій місцевості, де зливаються води трьох річок — Південного Бугу, Синюхи і Кодими.
 
Історія виникнення міста бере свій початок з трьох окремих населених пунктів — Ольвіополя, Голти й Богополя, які виникли в різні часи і впродовж значного періоду не мали між собою нічого спільного. Та й згодом ці поселення-сусіди належали різним губерніям. Але трапилось так, що в ході свого історичного розвитку вони злилися в єдине місто — Первомайськ.
 
Три століття тому на місці нинішнього Первомайська був здичавілий степ, що заріс ковилою. Десь отам за гаєм заховався сторожовий пост, а неподалік—укріплення запорозьких козаків. Ще й сьогодні на околиці Первомайська можна побачити вкритий чагаринням рів та вихід з нього до річки Синюхи. Це і є залишки козацького укріплення, з якого, власне кажучи, й започаткувалось місто.
 
На території самого міста, а також на його околицях археологами відкрито стародавні поселення і могильники — здебільшого кіммерійської та скіфської епох. Всі вони дійшли до нас по-хижацькому пограбовані. Береги Південного Бугу (греки називали його — Гіпаніс, турки — Ак Су, а слов’яни — Бог або Бох) і, зокрема, місцина, яку нині займає Первомайськ, почала залюднюватись з глибокої давнини. Тут мешкали кіммерійці, скіфи, готи, гуни. Слов’янські племена заселяли край поступово, протягом кількох століть. На території Первомайського району, зокрема, виявлено великі ранньослов'янські поселення (ІІ-VII ст.).
 
Наприкінці VII ст. тут закріпилася татарська орда Ногая. Татарські завойовники, намагаючись зміцнити своє панування на землях, захоплених ними в районі середньої течії Південного Бугу, знищували тут все, що нагадувало про корінних жителів, навіть змінювали географічні назви. Неподалік від нинішнього Первомайська і сьогодні можна зустріти назви таких сіл, як Велика Мечетня, Мала Мечетня тощо.
 
Протягом другої половини XIV — першої половини XV ст. ці землі стали ареною воєнних дій литовських князів проти ногайських ханів.
 
Після Люблінської унії 1569 року складною була обстановка і в районі Прибужжя. Територія між Південним Бугом, Синюхою і Кодимою відійшла Речі Посполитій, а правобережжя Південного Бугу захопили кримські татари, які згодом і самі були підкорені Оттоманською імперією. Лише на лівобережжі цієї річки стояли запорозькі пости. Наприкінці XVІІІ століття землі Прибужжя в складі всього Північного Причорномор’я були приєднані до Російської імперії внаслідок кількох російсько-турецьких воєн.
 
До того часу кордони в Прибужжі охороняли козаки. Про існування тут козацьких укріплень свідчать не лише архівні та історичні джерела, але й численні знахідки — гарматні ядра, мідні гроші, люльки, стремена, уламки гончарного посуду. Одне з укріплень було збудоване поблизу польського і турецького кордонів у 1676 році. Саме з цієї дати розпочинається біографія Первомайська. Оборонне укріплення мало форму правильного восьмикутника і було оточене насипними валами. Назвали його Орлик (від назви місцевого урочища — Орелі). Неподалік від укріплення виникла слобода Орлик — згодом одна з частин нинішнього міста.
 
Незабаром укріплення Орлик було перебудоване на шестибастіонний шанець. Службу тут несли козаки. В 1768 році татари зруйнували Орликівський шанець. 1770-го його було відновлено і перейменовано на Єкатерининшанець. А згодом (1781) — на Ольвіополь — на честь давньогрецької колонії Ольвії.
 
В 50-х роках XVІІІ ст. на правому березі Південного Бугу, що тоді перебував під владою Оттоманської імперії, виник хутір українських селян-переселенців, з якого 1762 року була заснована слобода Голта — нині також частина міста Первомайська. Назва її походить від тюркського слова “олта” — низовина. За Ясським мирним договором 1791 року Голта була приєднана до Росії.
 
У 1750 р. на лівому березі Південного Бугу між гирлами Кодими і Синюхи Річ Посполита збудувала укріплення й карантинну заставу Богопіль. Він започаткував третю частину сучасного Первомайська. В 1793 році Богопіль увійшов до складу Російської імперії.
 
Всі три поселення входили до різних губерній Росії: Ольвіополь був заштатним містом Єлисаветградського повіту Херсонської губернії, Богопіль — містечком Балтського повіту Подільської губернії, Голта — казенним селом Ананьївського повіту Херсонської губернії.
 
Після реформи 1861 року пожвавлюється економічне життя краю. В Ольвіополі, Голті й Богополі почали виникати дрібні підприємства по переробці сільськогосподарської сировини, розширилася торгівля, виробництво товарів споживання, зросла кількість населення.
 
Вигідне географічне положення Ольвіополя, Голти і Богополя сприяло розвиткові їхніх торгових відносин з іншими містами. У вересні 1867 року була введена в дію залізнична дільниця Балта-Ольвіополь, у 1868 — Ольвіополь-Єлисаветград, у 1869 — залізничну станцію перевели з Ольвіополя в Голту, де схрещувалися транзитні шляхи по перевезенню продуктів сільського господарства з Подільської, Київської і Новоросійської губерній в Одесу.
 
На південь від Голти були виявлені багаті поклади високоякісного граніту, який з відкриттям залізниці почав інтенсивно використовуватися в будівництві, а також для брукування вулиць у багатьох містах Росії.
 
В цей час у Голті й Ольвіополі виник ряд невеликих підприємств: пивоварний і шкіряний заводи, паровий млин. У 1874 році в Голті став до ладу механічний завод, який виготовляв кінні молотарки та устаткування для млинів. Крім названих підприємств, у всіх трьох містечках було немало водяних млинів, олійниць, гончарень, винокурень. Широко розвивалася торгівля. Лише у Голті в 80-х роках ХІХ ст. було 53 крамниці. Зростає чисельність населення: в Ольвіополі мешкало понад 8 тисяч, у Богополі — більше 7 тисяч, у Голті — 6,5 тисяч жителів.
 
Всі три населені пункти — Ольвіополь, Богопіль та Голта — разом складали з кінця XIX століття один торгово-промисловий центр, який грав далеко не останню роль в економічному житті трьох багатих і продуктивних повітів. Як окремі поселення, вони проіснували до 1919 року. 26 липня 1919 року Президія Українського Центрального Виконавчого Комітету затвердила утворення Первомайська, підпорядкувавши його Одеському губвиконкому. У 1923 році Первомайськ став окружним центром, якому підпорядкувалось 15 районів. У місті тоді мешкало понад 25 тисяч чоловік. У 1938 році Первомайськ віднесено до розряду міст обласного підпорядкування. На початку 1940 року в ньому проживало понад 33 тисяч чоловік.
 
До кінця 1925 року в місті діяли цегельний, шкіряний, мило- і пивоварний заводи. Працювала дизельна електростанція, яка обслуговувала 450 абонентів. У квітні 1925 року було закладено Первомайську ГЕС потужністю 1200 кВт. Свого часу це була найпотужніша в Україні і перша на Південному Бузі гідроелектростанція.
 
На початку 20-х років ХХ ст. у Первомайську відкрилися індустріально-технічна, економічна, торгова професійні школи і школа харчовиків; діяли чотири семирічних, три початкові школи, сім шкіл лікнепу. У 1926 році почала функціювати фельдшерсько-акушерська школа. Тоді ж введено в дію цементно-бетонний завод, відкрито кам'яний кар'єр. Машинобудівний завод ім. 25-го жовтня освоїв випуск двигунів внутрішнього згоряння.
 
У 1927 році був відкритий Первомайський краєзнавчий музей. У ньому було зібрано понад 20 тис. археологічних знахідок та інших історичних матеріалів. Сюди надходили майже всі знахідки Бузької археологічної експедиції, яка в 1931-1932 рр. вивчала берега річки Південний Буг.
 
У другій половині XX століття Первомайськ стає великим промисловим центром, основними галузями якого були машинобудування, легка, харчова і переробна промисловість. У 1955 році введений в експлуатацію цукровий завод, а в 1956-му дав першу продукцію Первомайський молочноконсервний комбінат. У 1961 році вступила в дію меблева фабрика. В кінці 60-х побудовані каменедробильний завод «Граніт», хлібозавод і овочеконсервний завод. У 1968 році здано в експлуатацію першу чергу заводу «Фрегат», який засвоїв виробництво потужних дощувальних установок. У 1976 році завершено будівництво Первомайського м'ясокомбінату, одного з найбільших на Україні. 
 
У лютому 1954 року Первомайськ та Первомайський район увійшли до складу Миколаївської області.
 
На східній околиці міста в долині Південного Бугу бере свій початок регіональний ландшафтний парк — Гранітно-степове Побужжя. Наказом Президента України від 30.04.2009 р. на території РЛП створений новий Національний природний парк «Бузький Гард» загальною площею 6138 га.
 
У Первомайську народився український живописець — Андрій Данилович Антонюк. Дитинство художника пройшло в тій частині Первомайська, де раніше знаходилось містечко Богопіль. Саме Богопіль він завжди вважав своєю малою батьківщиною. Яскраві відчуття та казково легендарні образи з дитинства стали основою його творчого світовідчуття та художніх образів, втілених в творчості художника. У 1994 році за серію картин “Митрополит Илларион”, “Феофан Прокопович”, “В каземате Т. Шевченко», «Учитель, кто мы», «Поклонение земле и водам», «Богопольская мадонна», «Разговор со Вселенной», А. Антонюку присвоєно звання Лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка.
 
Різдво на Богополі
Злотоверхий храм на Богополi. 
Як його низовка замела! 
Ми з низiв. Ми так чекали волi, — 
Три століття! 
I вона — прийшла... 
Як ми віддирали рабськi тавра, 
Видали чортам i флiрт, i фiнт... 
А вона — в подобi Мінотавра: 
Знов у нас не шлях, а лабіринт. 
На крилосi Бiблiю розкрию, 
Прочитаю вiчнi письмена... 
Господи! 
Невже це ми, Андрiю? 
Хто подасть i хлiба, i вина? 
Що нам тi ж — америки, pociї? 
Люди все, що мали, зберегли... 
Як нам дочекатися Meciї
На замерзлi нашi береги? 
Таврiя. Тавро на дикiй волi... 
Ця земля моя, а чи моя? 
Возвели собор на Богополi: 
Ви окстiться, братiя моя. 
Не держiть на Господа образу, 
А даруйте цi спасеннi днi 
Генiю, страждальцю, богомазу, 
I німому Нестору — мені, 
Свiтить той собор — до Перекопу. 
Шабля й люлька — от i весь бомонд... 
Гiпанiс — то Бог: веде в Європу. 
Чорне море — то Евксінтський Понт.
Але ти, недоле, хтива й п'яна, 
Марно насилаєш нам потвор. 
Де була лиш церква дерев'яна, 
На вiки возведено собор! 
Дмитро Кремінь
 
 
Література:
 
Алексеенко Р. «Машиностроителями были, есть и будем» / Р. Алексеенко // Южная правда. — 2015. — № 107. — С. 1—2.
 
Важная веха “Прибузького вісника” // Южная правда. — 2010. — № 51. — С. 2.
 
Васильев В. Глаза доктора Капон / В. Васильев // Николаевские новости. — 2015. — № 95. — С. 4.
 
Виборний П. М. Первомайськ : нарис / П. М. Виборний, Р. В. Кучерявий. — Одеса : Маяк, 1977. — 88 с.
 
Григор'єва Н. Первомайську — 338! Масштабно. Патріотично. Піднесено / Н. Григор'єва, Л. Хмельницька, І. Світла // Рідне Прибужжя. — 2014. — № 39. — С. 12—13.
 
Історія міст і сіл Української РСР : в 26 т. : Миколаївська область. — Київ : Інститут історії Академії наук УРСР, 1971. — С. 563.
 
История городов и сел Украинской ССР : в 26 т. : Николаевская область. — Киев : Институт истории Академии наук УССР, 1981. — С. 492.
 
Клименко Н. Винграновский возвращается / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2012. — № 36. — С. 3.
 
Клименко Н. Всегда в строю / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2013. — № 45. — С. 20.
 
Клименко Н. Научиться думать “по-зеленому” / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2013. — № 45. — С. 5.
 
Клименко Н. Первомайск — город над Бугом / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2012. — № 37. — С. 1, 6—7, 12—13.
 
Клименко Н. Первомайск — источник вдохновения / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2016. — № 38. — С. 10—11.
 
Клименко Н. Первомайський політех на вістрі часу / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2012. — № 22. — С. 12—13.
 
Клименко Н. Первомайский политех — с уверенностью в будущее / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2012. — № 34. — С. 11.
 
Клименко Н. С днем рождения, родной город! Первомайску 337 лет! / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2013. — № 39. — С. 10—11.
 
Клименко Н. Ювілей на відмінно / Н. Клименко // Рідне Прибужжя. — 2017. — № 4. — С. 9.
 
Конотопенко Я. І. На службі громад / Я. І. Конотопенко. — Миколаїв : П. М. Шамрай, 2013. — 340 с.
 
Кураса Е. Этой выставки краски, разноцветные сказки... / Е. Кураса // Вечерний Николаев. — 2012. — № 126. — С. 4.
 
Скрипник А. В Первомайске увековечено имя поэта / А. Скрипник // Вечерний Николаев. — 2012. — № 102. — С. 2.
 
Тупайло С. Первомайськ очима миколаївця / С. Тупайло // Рідне Прибужжя. — 2009. — № 47. — С. 3.
 
Тупайло С. Первомайску — 333! / С. Тупайло // Рідне Прибужжя. — 2009. — № 104. — С. 2.
 
Тюрін А. Первомайськ: обличчя міста на злитті двох рік / А. Тюрін // Рідне Прибужжя. — 2012. — № 21. — С. 1, 10—11.
 
Чепурненко С. Память красноречиво заговорила в Первомайске... / С. Чепурненко // Южная правда. — 2011. — № 114. — С. 1.
 
Шварц Д. О чистоте воды позаботится новая государственная программа / Д. Шварц // Рідне Прибужжя. — 2011. — № 33. — С. 1.
 
Шериф из Первомайска // Рідне Прибужжя. — 2010. — № 131. — С. 2.
 
 
Електронні ресурси:
 
Забытые николаевские города, воспетые Шолом-Алейхемом [Электронный ресурс] // NikLife : интернет журнал. — Электрон. дан. — Режим доступа : http://niklife.com.ua/citylook/38329. — Название с экрана. — Дата публикации : 12.08.2013. — Дата просмотра : 05.04.2018.
 
История Первомайска [Электронный ресурс] // Первомайск. — Электрон. дан. — Режим доступа : http://pervomaysk.pp.ua/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8B%D0%B9-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA/. — Название с экрана. — Дата просмотра : 05.04.2018.
 
История Первомайска — возникновение Ольвиополя, Богополя и Голты [Электронный ресурс] // Города и области Украины : справочник по Украине. — Электрон. дан. — Режим доступа : http://ukrainian.su/goroda-nikolaevskoy-oblasti/istoriya-pervomayska-vozniknovenie-olvioplya-bogopolya-i-goltyi.html. — Название с экрана. — Дата просмотра : 05.04.2018.
 
Первомайск (Николаевская область) [Электронный ресурс] // Википедия : свободная энциклопедия. — Электрон. дан. — Режим доступа : https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA_(%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C). — Название с экрана. — Дата последней правки : 17.01.2018. — Дата просмотра : 05.04.2018.
 
Первомайск страницы истории [Электронный ресурс] // Маю право : Николаевщина напрямую. — Электрон. дан. — Режим доступа : http://mayu-pravo.com/news/view/pervomayisk-stranicy-istorii-a7100/. — Название с экрана. — Дата публикации : 10.04. 2017. — Дата просмотра : 05.04.2018.
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.