Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Краєзнавчий календар Січень 2022 року: Константин Паризо де ла Валетт

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Краєзнавчий календар

25 січня — 145 років від дня народження Костянтина Петровича Паризо де ла Валетта (1877-1940), цивільного інженера, архітектора

Костянтин Петрович був вихідцем зі знатної родини, яка мешкала на півдні Франції. Його прадід емігрував в Росію під час Великої французької революції. Ймовірно, місцем народження Костянтина Петровича був Вознесенськ, хоча у деяких джерелах вказується Миколаїв. Про дитячі роки майбутнього інженера та архітектора нічого невідомо. У 1899 році він закінчив інститут цивільних інженерів у Петербурзі. Служив на цивільній службі у лейб-гвардії Єгерського полку.

До Миколаєва прибув на початку ХХ ст. Гучне прізвище та протекція вдови його покійного дядька (колишнього міського голови) сприяли тому, що його прийняли на посаду цивільного інженера. Саме в Миколаєві розкрився його талант оригінального архітектора, який вписав свою неповторну сторінку в історію миколаївського містобудування.



У 1904 році він брав участь у роботі комісії з будівництва міського водопроводу. Тоді ж розпочав спорудження оригінального особняка родини Паризо в стилі модерн на вулиці Адміральській, а також проєктував будівлю амбулаторії для міської лікарні, втім, цей проєкт згодом доопрацьовував Є. Штукенберг. Костянтин Паризо де ла Валетт був мобілізований в армію у зв'язку з російсько-японською війною. У 1906-му він повернувся до Миколаєва, був відновлений на посаді цивільного інженера, за сумісництвом працював викладачем математики та графічних мистецтв у Миколаївському середньому механіко-технічному училищі. За плідну викладацьку роботу в 1909 р. нагороджений Орденом Святого Станіслава ІІІ ступеня. У 1912 році, як міський архітектор, він брав участь у роботі комісії зі спорудження критих ринків (ринкових павільйонів, що розташовувалися на місці сучасного дитячого містечка «Казка»).

У 1913 році К. П. Паризо де ла Валетт переїхав до Катеринослава, де займав посаду губернського інженера. На початку Першої світової війни був мобілізований у діячу армію. Учасник Білого руху на півдні Росії у період громадянської війни. У січні 1920 р. Костянтин Паризо де ла Валетт із сім'єю емігрував до Югославії. Влаштувався у місті Нові-Сад, де чотири роки обіймав посаду архітектора міського управління будівельними роботами. Самостійно та у співавторстві з іншими фахівцями-емігрантами проєктував і будував у Нові-Сад адміністративні будівлі, житлові будинки та особняки.

У 1924 р. родина переїхала до Франції. Оселилися в Парижі. Погіршення стану здоров'я (туберкульоз) не давало можливості архітектору активно займатися професійною діяльністю. У 1932 році сім'я переїхала у Канни. В останні роки життя К. П. Паризо де ла Валетт писав акварелі, здебільшого військових сюжетів. Помер 13 квітня 1940 року, похований у Каннах.


Література:

Крючков Ю. С. Архитектура старого Николаева / Ю. С. Крючков. — Николаев : Возможности Киммерии, 2008. — С. 191–193.

Крючков Ю. С. Град святого Николая. Путеводитель по старому Николаеву/ Ю. С. Крючков. — Николаев : Возможности Киммерии, 2003. — С. 26.

Николаевцы : энциклопедический словарь. Выпуск 7. — Николаев : Возможности Киммерии, 1999. — С. 257.

Паламарчук О. Параллели прошлого / О. Паламарчук // Южная правда. — 2016. — № 130. — С. 3.


Електронні ресурси:

Щукин В. В. Архитектор Константин Паризо де ла Валетт (из истории французского дворянского рода в Российской империи) [Электронный ресурс] / В. В. Щукин // Литературный Николаев : литературно-художественный интернет-журнал. — Электрон. дан. — Режим доступа: http://litnik.org/index.php/nikolaevskaya-starina2/istoricheskie-lichnosti-nikolaeva/vladimir-shchukin-2. — Название с экрана. — Дата просмотра: 10.01.2022.

Щукин В. В. Паризо де ла Валетт [Электронный ресурс] / В. В. Щукин // Фаберова дача : электронная историческая энциклопедия. — Электрон. дан. — Режим доступа: http://history.mk.ua/parizo-de-la-valett-valet-konstantin-petrovich-pariso-de-la-valett-c-13-01-1877-g-13-04-1940-g-kanny-franciya.htm— Название с экрана. — Дата просмотра: 10.01.2022.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.