Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Краєзнавчий калейдоскоп Легенди рідного краю Богданова скеля / упор. О. Косянчук. — м. Первомайськ Миколаївської області, 2009.

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Краєзнавчий калейдоскоп - Легенди рідного краю

Богданова скеля

Відомо, що у грудні 1647 року Богдан Хмельницький зі своїм старшим сином Тимошем прибув на Запорозьку Січ, де остаточно було вирішено питання щодо військового виступу козацтва проти польської шляхти.


Богдан Хмельницький шукав військової підтримки іззовні, тому вів активні перемовини з кримським ханом Іслам Гіреєм-III. Навесні 1648 року він із сином вирушає у подорож на південь. Відомо, що для закріплення військового союзу з Іслам Гіреєм, Богдан Хмельницький лишає свого сина Тимоша заручником у хана.

Якщо глянути на карту Первомайщини, то побачимо, що вгорі проти течії Південного Бугу недалеко від міста розташовані два села, котрі лежать одне проти одного по обидва береги річки. По лівий бік Бугу розташоване село Брід, по правий — село Тернувате. Брід через річку у цьому місці відомий здавна: ним користувалося військо під проводом литовського князя Вітовта під час походу проти татарських орд ще у 60-х роках XIV ст. Тому назва села ймовірно пов'язана саме з тими подіями.

Кажуть, що саме через цей брід навесні 1648 року переправлявся через Південний Буг Богдан Хмельницький зі своїм сином Тимошем. Близ села Тернувате, біля скелі, він передав сина заручником ханським посланцям. В пам'ять про цю подію козак Гордій лишив на скелі знак у вигляді підкови, котра символізує козацьке щастя, та шаблю — символ захисту. З тієї пори скеля біля села Тернувате у людській пам'яті зберігається як Богданова.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.