Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Храми Миколаївщини - Первомайський район

Свято-Покровська церква знаходиться в селі Кінецьпіль Первомайського району Миколаївської області. Настоятель — протоієрей Анатолій Колесник. Храм діючий.

З сивої давнини люди будували храми. Храм — це освячене місце спілкування людей з Богом. В селі Кінецьпіль до 1824 року діяла кам’яна церква, яку будували ще поляки, і стояла вона біля польського кладовища. Правили в ній священики польського походження старослов’янською мовою. На той час в селі налічувалось парафіян 455 душ чоловічої статі і 465 душ жіночої статі. Діяла церковно-приходська школа.

Під час землетрусу 1824 року церква зазнала значних руйнувань і не підлягала ремонту, а в 1829 році позаду неї побудували католицьку каплицю і освятили її в честь Святого Великомученика Дмитрія. Каплиця мала нішу, де ставили свічки. Ніша закривалась мідними кованими дверцятами, вона існувала до 2000 року.

У селі також була і дерев’яна церква. Ця церква діяла у 1820-1890 роках. В 1890 році поміщики, брати Генріх та Вітольд Сабанські, почали будівництво нової цегляної церкви, яка була освячена на Покрову. Нині це храмове свято села. Будівництво тривало майже п’ять років. На возах із Криму завозили вапно. У великих ямах його гасили, потім зберігали в закритих ямах, відстоювали, домішували в розчин під час будівництва. З Карпат привозили лісоматеріали. Старожили розповідали, що цій церкві не було рівних в окрузі. Вона була гарна й велика, мала дзвіницю. 27 років прослужила церква вірянам. Більшовицька влада внесла значні корективи в існування релігійних громад. За часів керівництва сільського голови Гонопальського місцеві активісти знищили храм. Зняли хрест, розібрали та вивезли церковне добро. Міцні церковні стіни не піддалися ломам, тоді заклали вибухівку...



У 1994 році в селі Кінецьпіль за ініціативи керівника радгоспу «Незалежна Україна» М. І. Москаленка розпочалося будівництво нової церкви. Робітники господарства в той період не отримували заробітної плати, але будівництво храму тривало. Бригада будівельників приїздила з Західної України. Відкрили та освятили храм на величне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Це була знаменна подія для села. Церква прекрасна як зовні, так і всередині, вражає величчю іконостас, є дзвіниця.

З першого дня заснування храму його настоятелем став отець Анатолій. Він заслужив повагу і авторитет серед парафіян навколишніх сіл. Мабуть, саме завдяки чеснотам отця Анатолія церкву відвідують місцеві та приїжджі віряни. Жодній людині він не відмовляє, кожного вислухає і дасть слушну пораду.

 

 



Цвик Т. В. Свято-Покровська церква (c. Кінецьпіль) / Цвик Т. В. — с. Кінецьпіль, Первомайський район Миколаївської області, 2018.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.