Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Храми Миколаївщини - Братський район

Свято-Олександрівський храм знаходиться в селі Новокостянтинівка Братського району Миколаївської області (вул. Миру, 49). Настоятель — протоієрей Георгій Ящук. Храм діючий.

Братщина — стародавній край. Тільки-но виникли нові поселення, відразу серед мазанок, вкритих солом’яними стріхами, почали здійматися церкви. Церкви скликали дзвонами на свята, милували око, благословляли душі.

«Благословенне Царство Отця й Сина й Духа…», — такими словами починалася не одна Божественна Літургія, звершена у Маковіївській церкві, яка колись красувалася своїми величними куполами на околицях села Новокостянтинівки. Зодчі і майстри того часу будували на совість. Стіни, зводи, купола клали із дрібного каміння, розчин неодмінно замішували на курячих яйцях. Міцна та гарна стояла церква.


Настали лихі дні, коли почалася руйнація церковних храмів. Житель села Новокостянтинівка Василь Миронович Валяренко розповідав, як складно було боронитися від войовничих атеїстів. Хоч люди сходилися на свята із Микільського, Надеждівки, Павлівки, Буховецького, Ясногородки, Бронзової, Новопетрівки, але що вони проти такої грубої сили? Люди, як могли захищали  храм. Це тривало близько десятиліття. «Може так церква і лишилася б, — згадував Василь Миронович, — але тоді сама Новокостянтинівка відійшла до Єланецького району». У 1964 році було зірвано Маковіївську церку, і тамтешні безбожники враз довершили руйнацію — завалили стіни. Цей рік з болем згадують старі люди. Вони всі ці роки мріяли, щоб у селі був відбудований храм.

Вже за часів незалежності за ініціативи місцевої влади та громади було розпочато будівництво церкви. Місце вибрали вдале — в центрі села. Храм збудували. Величезну роботу здійснили місцеві художники та умільці. Особливо зачаровує, коли заходиш до церкви, на стінах якої — ікони, на зводі — розписи, увінчаний трьома хрестами іконостас, розписаний руками майстра Віктора Хізніченка, як і всі художні роботи в церкві. За внески парафіян було закуплено церковне приладдя. Селяни зносили ікони, здебільшого врятовані перед самою руйнацією Маковіївської церкви, рушники, доріжки.

Але спочатку споруда була без купола. Та вже через рік місцевими майстрами, художником В. В. Хізніченком та працівником М. І. Мацало, було виготовлено і встановлено купол.

Довершувати будову за християнськими традиціями і канонами повинен хрест. Надійшла черга і до цього творіння. Хрест — головну прикрасу храму, було замовлено в Миколаєві за ескізом художника В. В. Хізніченка. Після освячення настоятелем Новокостянтинівського Свято-Олександрівського храму протоієреєм Юрієм Ящуком у присутності парафіян хрест було встановлено. Він став частиною життя громади Новокостянтинівки.

17 грудня 2000 року відбулося перше богослужіння, яке правив отець Юрій. 24 грудня на урочисте відкриття церкви прибув митрополит Питирим, священики  Єланецької, Семенівської, Новокостянтинівської та інших навколишніх парафій.

При церкві існує недільна школа, де діти пізнають ази православ’я. Все більше людей відвідують Свято-Олександрівський храм.

 

 

 

 



Євсєєва С. І. Свято-Олександрівський храм (с. Новокостянтинівка) / С. І. Євсєєва. — с. Новокостянтинівка, Братський район Миколаївської області, 2018.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.