Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Храми Миколаївщини - Снігурівський район

Каплиця Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії знаходиться в селі Киселівка Снігурівського району Миколаївської області. Настоятель — Олександр Репін. Храм діючий.

Село заснували поляки у 1836 році. Першу назву села — Поляцьке — жителі змінили на Киселівку на честь міністра внутрішніх маєтностей Кисельова М. Д. Оскільки більшість населення сповідувала католицьку віру, то було вирішено побудувати в селі католицький храм.

Храм с. Киселівки має свою історію, славну і трагічну. Каплиця збудована в 1852 році на кошти багатої парафіянки Целестини Панкратьєвої на честь Пресвятої Діви Марії і освячений у 1853 році Антонієм Церром (Антоній Церр — римо-католицький єпископ Тираспольської єпархії, за ініціативою якого жителі села Киселівка вносили пожертвування на будівництво костьолу Св. Йосифа в м. Миколаєві в 80-х роках ХVІІІ ст.).

Храм був побудований з пиляного каменю на самому високому місці в селі, біля цвинтаря. Першим настоятелем був Іосиф Барановський. Стіни в каплиці були розписані талановитим художником, але фрески, на жаль, не збереглися, як і ім’я художника.

Після приходу більшовиків до влади каплицю закрили, ікони зникли. За спогадами старожилів, чотири ікони були дуже цінними. У 30-ті роки каплицю перетворили на комору для зберігання зерна. Фрески зішкребли і побілили стіни вапном. Дзвіницю, що була розташована на даху, зруйнували, прибудови до храму розібрали, а камінь використали для нових будівель. Каплиця була коморою аж до 1995 року.

У 1995 році селом прокотилась новина: приїздив ксьондз (він народився у Польщі, а править службу в католицькому костьолі в м. Миколаєві), який береться за справу відродження католицького храму в Киселівці. Цю новину громада зустріла з радістю.

Після звільнення приміщення храму радгоспом ім. Ілліча служба в ньому була відновлена. У 1999 р. на місіонерські кошти, які надходили з Польщі, та на пожертвування громади, каплицю реконструювали зовнішньо і частково внутрішньо (ремонтні роботи ведуться ще й досі): перекрили дах, побудували нову дзвіницю з позолоченим хрестом, замінили вікна, відновили круглі верхні віконця, нанесли штукатурку з білого цементу, частково відновили іконостас. Планується розпис стін всередині каплиці, побудова господарських будівель, облаштування прилеглої території.


Григорєва І. Ф. Каплиця Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії (c. Киселівка) / І. Ф. Григорєва. — с. Киселівка, Снігурівський район Миколаївської області, 2018.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.