Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Домашова І. М. Писанковий дивосвіт: майстер-клас в бібліотеці (Баштанська ЦРБ)

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Великий день!Великий день!
Ясний Великдень на землі!
Багато радості й пісень
Приніс нам янгол на крилі…


Великдень — найсвітліше, найбільш шановане в народі свято. У різних країнах світу Великдень святкують по-різному. В українського народу побутують свої чудові звичаї та традиції, які передаються з покоління в покоління багато років. Мабуть, немає жодної родини, де б напередодні Пасхи на кухні не священнодійствували жінки. Від бабусі до мами, від мами до доньки в ці дні передається древній ритуал фарбування яєць. Звідки ж пішла ця традиція і чому на Великдень фарбують яйця?

Легенда свідчить, що перше фарбоване яйце Марія Магдалина подарувала на Великдень імператорові Риму. Але це яйце було не просте, воно було пофарбоване в червоний колір, котрий символізує кров, яку пролив Христос в ім’я людства. На червоному яйці було написано всього два символи — Х.В., що означало “Христос Воскрес!”. Так і нині вітаються люди у Великдень, і саме з того часу пішов звичай фарбувати яйця на це свято.

alt

З цієї легенди і почалася розповідь про традиції святкування Пасхи під час години творчості “Писанковий дивосвіт”, що відбулася у Баштанській центральній районній бібліотеці. Учасниками заходу були учні 10-А класу ЗОШ №1 разом з учителем української мови та літератури Н. А. Шваб. Працівники бібліотеки І. Г. Озерова та І. М. Домашова зробили екскурс в історію Великодніх свят, розповіли про народні звичаї та обряди, яких слід дотримуватися у святкові дні. Та особливо цікавим і захоплюючим для учнів був майстер-клас по розпису мальованок, який провела талановита художниця, наша землячка Алла Сергіївна Бондарєва. Ця прекрасна жінка, чудова майстриня вже не вперше ділиться своїм талантом з дітьми. ЇЇ майстер-класи, що проводились в обласному центрі, відвідували миколаївські родини і були зачаровані її прекрасними роботами. Чудові, майстерно виготовлені мальованки, які представила Алла Сергіївна юним відвідувачам  бібліотеки, полонили присутніх своєю витонченістю та красою. А поринути у дивовижний світ писанки — світ радості, гармонії та краси — учасники змогли, коли самі спробували свої сили у розписі, хоч і не на справжньому яйці, а на папері. Гарні малюнки вийшли у Каті Кокітко та Юлії Смоли. Можливо, готуючись до свята, вони порадують свої родини, вітаючи близьких власноруч виготовленими чудовими мальованками. Проводячи урок творчості, Алла Сергіївна поділилась з учнями і деякими секретами та художніми прийомами, що стануть у нагоді при фарбуванні великодніх яєць. Було багато запитань, цікавих відповідей, обміну думками і щирих побажань у радості зустріти світле свято Воскресіння.

alt


По закінченню майстер-класу всі учасники подякували майстрині за науку та отримали від неї в подарунок чудові картинки-розписи, які Алла Сергіївна спеціально виготовила для бібліотечного заходу.

alt

Готуючись до Пасхи, в бібліотеці організовано прекрасну експрес-виставку “Світле свято Великодня”. Література, представлена на ній, розкриває традиції святкування цього свята в Україні. Це і яскраво оформлені альбомні видання, і довідкова література, і народознавчі видання, а саме: О. Воропай “Звичаї нашого народу”, О. Соломченко “Писанки українських Карпат”, М. Шкода “Традиції і свята українського народу”, Л. Артюх “Звичаї українців у народному календарі” та ін.

alt


Всі учасники творчої зустрічі із цікавістю переглянули святкову виставку та познайомились з літературою, представленою на ній. Гарною окрасою книжкової виставки стали вишиті серветки та яскраві мальованки, що зберігаються у родинах працівників районної бібліотеки.


Ірина Домашова, бібліотекар кафедри видачі літератури для юнацтва ЦРБ Баштанської ЦБС

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.