Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Завгородня Л. Шевченкове слово єднає світ (Новоодеська ЦБС)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. В ці березневі дні Новоодещина знову згадуємо великого сина українського народу – Тараса Шевченка. 202 роки минуло з Дня народження поета. Проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої непогасної любові до свого народу, своєї землі.

15 березня 2016 року в актовій залі ЗОШ №1 відбулися Шевченківські читання «Шевченкове слово єднає світ», де зібрались учні місцевих ЗОШ, гімназії, вчителі, працівники відділу освіти Новоодеської РДА. Розпочали захід вчителі української мови та літератури А. С. Бойчук та Л. Г. Борисенко. Вони розповіли про визначну постать Кобзаря.

Далі на гостей чекало театралізована вистава «Шевченкові музи». Ведучі, старшокласники Т. Богза та А. Казакуца, прочитали поезії, підкресливши, що найзагадковішою стороною особистості Тараса Григоровича є кохання. Уперше незбагненні почуття пробудила в малому Тарасові сусідська дівчинка Оксана Коваленко. На сцені зіграв роль майбутнього поета Р. Демедюк, а Оксану – А. Пузенко. Ім’я Оксани фігурує в багатьох творах поета. Саме їй була присвячена поема «Катерина», уривок з якої інсценували педагоги школи О. Г. Антоніаді, Ю. М. Бібіков, О. В. Кривицька. Виступ був настільки зворушливим, що зал затамувавши подих вслухався в кожне слово, а в кінці вибухнув бурхливими оплесками.

Музи Шевченка у виконанні учениць 11 класу: Закревська — Л. Буряги, Рєпніна – Т. Маркелової, Ускова – Д. Ткаченко, Піунова – В. Спіян, Полусмакова – І. Білоус, показали на сцені гарячі почуття до поета. Його образ втілив В. Фомич, учень 11 класу.
Г. Мігачова, учениця 11 класу, читала вірші великого Кобзаря, присвячені цим жінкам.

Пісня на слова Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя», яку виконали учні та педагоги, стала логічним завершенням театралізованої вистави.
Творчість Тараса Григоровича надихає й сьогодні поетів на написання власних творів. Серед них - місцева поетеса З. Я. Видашенко, яка розповіла про вплив Шевченка на її поезію і прочитала власний вірш «Шевченкове ім’я», присвячений Кобзарю.

Бібліотекарі центральної районної бібліотеки Л. М. Завгородня та Н. М. Мосензова презентували присутнім книжкову виставку-портрет «Поет духовної свободи». Тут демонструвалися цікаві та рідкісні видання «Вічний як народ», «Шляхами Шевченка», переклади творів великого Кобзаря різними мовами світу.

Шевченкове слово єднає світ: грецькою, англійською, німецькою, російською лунали безсмертні слова «Заповіту» у виконанні учнів школи.

Кобзареве слово слід бачити в повсякденному житті і тлумачити його крізь призму тих подій, що відбувалися не тільки в період свідомого життя Тараса, але й сьогодні. Про це засвідчив зворушливий виступ В. Фомича у образі воїна АТО, захисника Вітчизни з поезіями сучасних авторів про великого сина України.


Завгородня Л. М., завідуюча відділом обслуговування Новоодеської ЦБС

 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.