Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи День читання «Читай — пізнай свій рідний край!» (Баштанська ЦБС)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

15 квітня в рамках обласної літературної акції працівники Баштанської централізованої бібліотечної системи провели в бібліотеках району День читання «Читай - пізнай свій рідний край!».

Цього дня на літературно-історичний хроноскоп «Дума про степ Бориса Мозолевського» до районної бібліотеки були запрошені учні ЗОШ №1 з вчителем історії Максимовою М. В. Бібліотекарі підготували цікаву і змістовну мультимедійну презентацію «Я воскресну в тридцятім столітті», яка ознайомила дітей з життєвим шляхом видатного українського історика, археолога.
З ім’ям Бориса Миколайовича в українській археології пов’язано багато чудових відкриттів, найвідомішим серед яких є унікальний шедевр скіфсько-античного ювелірного мистецтва – Золота пектораль. Його називають «українським Шліманом», «провідником у світ Скіфії» – таким великим є його внесок у вітчизняну історичну науку. Цікавою була розповідь, підготовлена вчителем Максимовою М.В., яка бувала на малій Батьківщині Б. Мозолевського в с. Миколаївка Веселинівського району, а також безпосередньо на місцях розкопок.

Доля щедро обдарувала цю неповторну людину талантами. Неперевершений геній слова від археології, тонкий лірик Б. Мозолевський написав чимало поетичних і прозових творів. Український письменник і науковець І. Павлюк сказав: «Його поезії пахнуть космічно – степовим вітром. Його поезія глибока, як небо України». Чи можна сказати краще?

Наші юні користувачі теж підготувались до зустрічі. Вони читали уподобані ними чудові поезії та уривки з автобіографічної ліричної поеми «Дума про степ», наскрізь пронизаної безмежною любов’ю до рідних степів. Наприкінці заходу учнів ознайомили з виданнями творів Б. Мозолевського, представлених на книжковій виставці «Дума про степ». Родзинкою виставки був інформаційно-бібліографічний календар, присвячений творчості письменників-краян – ювілярів 2016 року під назвою «Читаємо своє, читаємо найкраще». Кожна сторінка календаря присвячена конкретному письменнику-краянину і містить дуже багато корисної інформації – це і біографічна довідка про життєвий шлях та творчий внесок у розвиток краєзнавчої літератури, і різноманітні фотографії, і список літератури, що міститься у фонді Баштанської ЦРБ.

Захід вийшов цікавим і пізнавальним та душевним і ліричним водночас. Наші користувачі відкрили для себе одну з найцікавіших сторінок нашої прадавньої історії, а також непересічну особистість, людину, якою ми маємо пишатися і гідно поціновувати.

Впродовж Дня читання були організовані та проведені літературні читання та презентована книжкова виставка-інсталяція «Хроністи нового часу».

На нашій рідній Миколаївщині народилась і творила плеяда діячів української літератури, творчість яких – золоті сторінки історії та духовності.
Доля України, і нашого рідного краю, і міста корабелів знайшли своє відображення в творчості письменників-краян. Саме з цього міста підняли вітрила і вирушили в плавання миколаївські письменники-ювіляри: Е. Январьов, В. Бойченко. Саме їх творчості і були присвячені літературні читання та книжкова виставка, які були відкриті у «Бібліотечній світлиці». В ці дні тут експонуються роботи баштанського митця Бондаренка О. І., який надав свій вітрильник для створення інсталяції.

Любов до рідної землі, до малої Батьківщини - одне з найсвітліших почуттів, яке кожен із нас проносить крізь усе своє життя. В Привільненській сільській бібліотеці - філії №1 проведено слайд-презентацію «Література рідного краю», яка присвячена творчості Миколаївських письменників-ювілярів.

В Виноградівській сільській бібліотеці-філії проведена краєзнавча екскурсія «Літературні скарби Миколаївщини».

В Інгульській сільській бібліотеці-філії, в рамках Дня читання, проведено: огляд літератури «Ювіляри-краяни», літературна вікторина «Читай і пізнавай свій рідний край».

 

 




Беркова С. М., завідуюча методичним відділом Баштанської центральної районної бібліотеки.

 

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.