Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Поради методиста Корисні інтернет-ресурси, присвячені Лесі Українці

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Поради методиста

У 2021 році світ відзначає 150-річний ювілей великої української поетеси. Культурні заходи з цієї нагоди триватимуть цілий рік. В інтернеті є багато ресурсів, що містять дійсно унікальні матеріали про Лесю Українку: презентації, документальні фільми, ноти та аудіозаписи пісень, добірки афоризмів, повні тексти творів, розробки ігор та головоломок тощо. Ми відібрали найцікавіше, що знайшли в мережі. Сподіваємось, що ці ресурси будуть корисними бібліотекарям при підготовці заходів, книжкових виставок, буктрейлерів тощо та допоможуть зробити їх дійсно сучасними і цікавими. Також їх можна рекомендувати читачам, що звернуться до вашої книгозбірні за матеріалами про життя та творчість Лесі Українки.
 
Твори Лесі Українки та матеріали про неї
 
Цей проєкт підготував Жарких Микола Іванович – український науковець, літературознавець, мистецтвознавець, програміст. В основу проєкту покладено зібрання творів поетеси у 12-ти томах, видане в Києві видавництвом «Наукова думка» в 1975-1979 рр. Крім україномовної Лесиної спадщини, на сайті також розміщені переклади її творів англійською та російською мовами. Розділ «Галерея» містить фотографії, портрети, скульптури, пам'ятники Лесі Українки, автографи та видання її творів, документи про поетесу, пам'ятні місця, пов'язані з нею, ілюстрації до творів. У розділі «Школярам» зібрані твори Лесі Українки зі шкільної програми. Розділ «Дослідження» містить повні тексти робіт, присвячених письменниці. Скориставшись «Довідником», можна знайти відомості про осіб, географічні об’єкти, книги та періодичні видання, які пов’язані з життям і творчістю ЛесіУкраїнки.
 
Сторінка у Вікіпедії, присвячена Лесі Українці, – дуже докладна і змістовна, надає багато унікальної інформації: не тільки про художні фільми, вистави за її творами, документальні фільми про неї, а й про радіовистави, аудіокниги, відеозаписи публічних лекцій. Значна частина відомостей супроводжується посиланнями на інтернет-джерела, де цей контент можна переглянути, прослухати або завантажити. Також сторінка містить багато відомостей про вшанування пам'яті геніальної українки: пам'ятні місця, а також меморіальні дошки, її ім'я на грошових знаках, марках тощо.
 
Сторінка у фейсбуці, що ведеться від імені Лесі Українки, містить меми, арти, відео, новини про вшанування видатної письменниці. Підписники не лише в курсі подій, а й можуть висловити своє ставлення до них.
 
На сторінці поетеси на сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва можна читати електронну версію зібрання творів письменниці у 12-ти томах, переглянути фотогалерею, завантажити путівник про життя і творчість Лесі у Києві, ознайомитись із бібліографією та вебліографією письменниці. Також тут представлена інформація про фільми і театральні вистави за її творами, документальні фільми, презентації про її життя та творчість із посиланнями на ресурси, де їх можна переглянути. І ще багато цікавого: афоризми самої Лесі Українки та вислови про неї відомих письменників, статті, сценарії заходів, посилання на віртуальні представництва бібліотек, що носять ім'я поетеси, на її сайт.
 
Сторінка Лесі Українки на сайті Херсонської ЦБС, центральна бібліотека якої носить її ім'я. Сторінка має шість розділів, у яких представлені: біографія та історії кохання Лесі Українки; п’ять її музеїв із адресами, розкладом роботи, контактами; документальні фільми та відеоролики про письменницю; посилання на інтернет-ресурси із літературною критикою, ноти народних пісень, записаних з голосу Лесі Українки; тексти уроків і сценаріїв заходів, присвячених поетесі. Розділ «Вітрила Лесиної долі: до 150-річного ювілею» містить інтерактивну карту, створену бібліотеками Херсонської ЦБС і присвячену Лесиним місцям у світі. На ній можна знайти книгозбірні та навчальні заклади, що носять її ім'я, пам'ятники, геоніми, місця та країни, що відвідувала поетеса.
 
На ютуб-каналі «Суспільне. Рівне» артисти-ляльководи читають дитячі вірші поетеси. Крім цього проєкту, на каналі міститься ще багато відео про Лесю Українку: саморобна анімація, презентації, майстер-клас із малювання її портрету, виконання її поезій професійними акторами, бібліотекарями, маленькими читцями тощо.
 
Лесина сторінка на сайті «Українські пісні» зібрала багато пісень на слова поетеси із зазначенням автора музики. Перейшовши за посиланням, можна прочитати слова пісні та (у більшості випадків) прослухати її виконання. Деякі аудіозаписи можна слухати тільки після реєстрації на сайті.
 
В електронній бібліотеці «Bookscafe.Net» можна не тільки читати 21 книгу письменниці онлайн, а й завантажити їх безкоштовно в одному з п'яти форматів. На сайті є пояснення, який саме формат підходить для читання на якому пристрої.
 
До ювілею Лесі Українки
 
Офіційний сайт ювілейного року письменниці створили Міністерства культури та інформаційної політики та агенція Postmen. Він дозволить українцям пізнавати особистість і творчість письменниці та слідкувати за серією заходів, присвячених її 150-річному ювілею. Тут можна переглянути відеозапис post-опери «LE», послухати «Радіо Lesya», одержати рекомендацію від «першого в світі робота-бібліотекаря НП Лукаша», пройти тест на знання життя і творчості поетеси. Випуски інтелектуально-дискусійної програми «Косач Talks» містять багато цікавої інформації, яку можна використати у бібліотечних заходах, присвячених Лесі Українці. Ювілейний брендинг, розроблений агенцією Postmen, можна завантажити і вільно використовувати, в тому числі для книжкових виставок, буктрейлерів, біобібліографічних покажчиків та іншої бібліотечної продукції.
 
25 лютого, у день народження письменниці, на радіо «Культура» відбулася прем’єра 30-серійного радіосеріалу «Леся Українка. 30 радіоісторій». Сценарій для нового проєкту створив письменник Мирослав Лаюк. Голосами радіоісторій стали зірки театру й кіно: Євген Нищук, Дмитро Рибалевський, Римма Зюбіна, Ольга Сумська та інші актори. На думку редакторки спецпроекту Марини Муляр, цей документальний серіал робить важливі перші кроки в напрямку олюднення класичних персон – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Котляревського.
 
До створення шестисерійного документального радіофільму долучилися українські митці, які у своїй творчості так чи інакше зверталися до текстів письменниці. Тепер вони разом спробують осягнути значення Лесі Українки в різних аспектах її творчого життя: від поезії до історичної драми, від впливу на формування літературної української мови до значення її громадсько-політичної діяльності тощо.
 
Політики, громадські і культурні діячі читають улюблені рядки з творів Лесі Українки.
 
Кросворди, ігри, вікторини
 
Серед матеріалів, викладених на освітньому порталі EDUC.com.ua, є вікторина, кросворд, філворд, вірші з пропущеними літерами, асоціативний кущ тощо. Зареєстрованим користувачам порталу всі розробки можна безкоштовно завантажити та роздрукувати.
 
Збірка містить розділ «Літературні ігри», впорядкований Т. А. Мишаковою. Серед цікавих форм – літературний хокей по темі «Життєвий та творчий шлях Лесі Українки», що має 30 готових запитань.
 
Добірка кросвордів, переважно з української культури, серед яких «Як добре ти знаєш "Лісову пісню"» і «Що ти знаєш про Лесю Українку».
 
Розробка вчителя української мови та літератури Краматорської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Крупицької Олени Олександрівни. Слово «кроссенс» англійського походження: крос – пересічення, сенс – смисл, тож кроссенс – пересічення смислів. Це модна головоломка, що являє собою асоціативний ланцюжок з 9-ти зображень, розміщених у вигляді квадрату 3х3, в якому кожний малюнок має зв’язок із попереднім і наступним. Центральна картинка об’єднує по смислу всі інші. Головоломки можна використати різним чином: подати готовою картинкою, аби гравці встановили логічні зв’язки між зображеннями; «розібрати» кроссенс, щоб гравці самі розташували картинки в певному порядку з поясненнями; вилучити певні зображення та запропонувати учасникам добрати їх власноруч.
 
Онлайн-вікторина з 10-ти питань на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для молоді.
 
Квест для двох команд із готовими завданнями з освітнього проєкту «На урок». Серед завдань гри-пошуку: ребуси, складання фрази з розсипаних літер, ноти тощо. Матеріали можна переглянути, але для завантаження потрібно зареєструватися на сайті.
 
Сценарій QR-квесту із готовими завданнями, розроблений вчителем української мови та літератури Івано-Франківської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Івана Франка Гриньків Наталією Романівною. QR-коди досить складні, читаються не усіма додатками. Завдання до квесту, крім QR-кодів, зашифровані також у ребусах, кроссенсах та інших різновидах головоломок.
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.