Книжковий контент - Віртуальні виставки
07.04.2025 15:20
Цикл виставок “Сучасне чтиво”
Світ підлітків – це хаос із неписаних правил, емоційних буревіїв і нескінченних запитань без однозначних відповідей. У цьому просторі, де власна ідентичність формується під впливом суспільних очікувань, легко загубитися між тим, ким ти є, і тим, ким, здається, маєш бути. А якщо до цього додати ще й спроби розібратися в понятті справедливості, рівності та власного голосу у світі, завдання стає ще складнішим. Замість чітких відповідей ми запропонуємо вам ознайомитись з новенькою книжкою – “Diary of a Confused Feminist” (“Щоденник розгубленої феміністки”) Кейт Вестон.
Авторка книги – британська письменниця Кейт Вестон, яка раніше працювала стендап-комікесою і продавчинею книжок, спеціалізується на написанні книг для підлітків, поєднуючи гумор із важливими соціальними темами. “Щоденник розгубленої феміністки” став її дебютним твором. Книга номінована на медаль Карнегі та увійшла до довгого списку премії CWIP (Comedy Women in Print Prize).
Головна героїня, 15-річна Кейт, починає навчальний рік сповнена ентузіазму, з підтримкою друзів та великими планами. Вона щиро прагне бути активною і складає список речей, завдяки яким вона буде чудовою феміністкою:
Кейт разом із подругами намагається підтримати рухи #MeToo і #TimesUp, але їхній протест закінчується курйозом, після якого вони виглядають так, ніби підтримують місцевого хлопця, відомого своєю неадекватною поведінкою. Цей момент задає тон усьому роману – гумористичний, але із серйозними підтекстами.
З часом життя Кейт починає розвалюватися: друзі заводять стосунки, залишаючи її осторонь, а шкільна хуліганка Труді додає ще більше проблем. Маленькі невдачі накопичуються, і Кейт поступово занурюється в тривожність і депресію. Авторка з неабиякою чутливістю показує, як негативні думки можуть захоплювати розум і як важливо вчасно звернутися по допомогу.
Зрештою Кейт розуміє, що фемінізм – це не лише про боротьбу за права, а й про прийняття себе. Вона усвідомлює, що можна бути феміністкою і водночас сумніватися в собі, бажати уваги, мати суперечливі почуття до інших людей. Це підкреслює одну з головних ідей книги – немає єдиного правильного способу бути феміністкою, і головне – залишатися собою.
Книга отримала багато схвальних відгуків. Читачі відзначають її дотепність, актуальність і правдивий опис підліткових переживань. Текст сповнений гумору, але водночас глибоко торкається теми ментального здоров'я, самоприйняття та боротьби зі стереотипами. Видання було тепло сприйняте критиками, які назвали його “свіжим ковтком повітря у жанрі підліткової літератури”.
Історія Кейт на цьому не закінчується. Продовження книги, “Must Do Better” (“Маю робити краще”), розповідає про подальше життя героїні, яка намагається покращити себе та навчитися бути ще ліпшою феміністкою. Утім, виявляється, це не так просто. У другій книзі Кейт стикається з новими викликами, продовжуючи розбиратися у складних питаннях рівності, дружби, стосунків і самопізнання.
Якщо вам сподобався перший роман, то продовження точно варте вашої уваги. Щоб остаточно зацікавити вас історією Кейт, ми підготували кілька цитат з книги:
I don't think I can be a journalist. In order to be a journalist, you have to be pretty smart, energetic and fierce. I am none of these things. What sorts of jobs can a person whose brain feels like it's going a million miles an hour at nothing specific do? If you were to compare my brain to an animal, it would be a kitten chasing its tail and then pooping on it.
(Я не думаю, що можу бути журналісткою. Для цього потрібно бути досить розумною, енергійною і наполегливою. Я не маю жодної з цих якостей. Яку роботу може виконувати людина, чий мозок мчить зі швидкістю мільйон миль на годину без конкретного напрямку? Якби мій мозок можна було порівняти з твариною, то це було б кошеня, яке ганяється за власним хвостом, а потім ще й дзюркає на нього.)
School is the only place where you can sit next to a huge open window and still feel claustrophobic.
(Школа — це єдине місце, де можна сидіти поруч із величезним відкритим вікном і все одно відчувати клаустрофобію.)
Sometimes I worry that worrying is my greatest talent.
(Іноді я хвилююся, що моїм найбільшим талантом є саме хвилювання.)
It seems like everyone else finds this whole boy thing so much easier than me. I just want to be more normal. I want to be more like everyone else.
(Здається, що для всім іншим ця “справа” з хлопцями дається набагато легше, ніж мені. Я просто хочу бути більш нормальною. Хочу бути схожою на інших.)
Книга Кейт Вестон – це не лише захоплива історія з комедійними моментами, а й глибоке дослідження підліткової тривожності, пошуку себе та дорослішання. Вона допомагає зрозуміти, що важливо не тільки боротися за ідеали, але й приймати власні почуття, страхи і недосконалості. “Diary of a Confused Feminist” стане справжнім відкриттям для тих, хто шукає щиру, веселу й водночас змістовну книгу. А головне – вона показує, що бути феміністкою можна без зайвої тривоги, тиску чи почуття провини. Тож, якщо ви коли-небудь замислювались, як не бути “розгубленою феміністкою” — ось маленький гайд, що стане в пригоді.
“Diary of a Confused Feminist” Kate Weston є в нашій бібліотеці. Приходьте, беріть книгу та поринайте у бентежний світ підлітків.
< Попередня | Наступна > |
---|