Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

16-17 листопада на базі Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва і бібліотек Жовтневої ЦБС відбувся обласний семінар для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Миколаївської області за темою “Соціалізація особистості підлітків і молоді: бібліотечний формат”. В семінарі взяли участь бібліотекарі з 16 районів Миколаївщини, обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна, ЦБС для дорослих і ЦБС для дітей м. Миколаєва, а також бібліотекарі системи професійної технічної освіти — Миколаївського професійного ліцею сфери послуг, Миколаївського професійного ліцею, Миколаївського професійного машинобудівного ліцею, ВПУ-7.

В перший день учасники семінару відвідали 4 сільських бібліотеки-філії Жовтневої ЦБС: Бармашівську, Первомайську, Мішківську, Воскресенську. В Бармашівській бібліотеці-філії присутніх привітала заступник голови райдержадміністрації Олена Іванівна Ткаченко. Голова Бармашівської селищної ради Сергій Сергійович Розсоха розповів, що громада дуже багато уваги приділяє роботі сільської бібліотеки, яка є культурним, дозвіллевим осередком для жителів села. Директор Жовтневої ЦБС Тетяна Григорівна Остафійчук наголосила на ролі бібліотеки у вихованні творчої, обдарованої та соціально-активної молоді і зазначила, що всі бібліотеки Жовтневої централізованої системи є модельними, тобто мають певний головний напрямок стратегічного розвитку.

Завідуюча Бармашівською сільською бібліотекою-філією Тетяна Вікторівна Сушко розповіла, що матеріально-технічний стан культурного закладу поліпшено завдяки участі у грантових програмах. Наприклад, у 2007 році бібліотека отримала гранд від компанії «РУСАЛ» на реалізацію проекту «Не дать свече погаснуть». В бібліотеку було придбано комп’ютер, телевізор, фотоапарат, сканер, музичний центр, а також пошито 36 костюмів для проведення театралізованих масових заходів для читачів. Наочно можна було переконатися в ефективності проектної діяльності: учасники семінару побачили спортивні тренажери, комп'ютери, нові меблі, м'які покриття на підлозі... А нещодавно в бібліотеці з'явився оригінальний відділ — бібліо-ресторан. Саме тут сільчани “смакують” цікаві книги, спілкуються, пригощаються чаєм та кавою.

Первомайська бібліотека-філія є осередком збереження культури, народних традицій, звичаїв та історії свого села. Гостей зустріла голова селищної ради Л. В. Лаврова та завідуюча бібліотекою А. Б. Шевченко. Любов Вікторівна, яка народилася і виросла у цьому селі, зазначила, що на її очах відбувалися і занепад, і розквіт сільської бібліотеки. Коли вона прийшла до влади, то підставила своє плече для того, щоб бібліотека справді стала сучасним культурним центром. Позитивному іміджу бібліотеки сприяють яскраві та цікаві заходи. Завідуюча бібліотекою Алла Борисівна як депутат селищної ради побувала на відкритому засіданні Кабінету міністрів України, де говорила про роль і значення бібліотечної роботи на селі.

За вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи Шевченко А. Б. нагороджено Почесною грамотою Кабінету міністрів України. Первомайська сільська бібліотека-філія у 2011 році отримала перемогу у конкурсі проектів “Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до мережі Інтернет” програми “Бібліоміст”. Тепер до послуг користувачів Первомайської бібліотеки-філії пункт доступу громадян до офіційної інформації, можливість Skype-спілкування, доступ до електронних каталогів найвідоміших бібліотек світу, колективні та індивідуальні консультації користування мережею Інтернет.

Воскресенську сільську бібліотеку представили її завідуюча Олена Олександрівна Шевченко та секретар селищної ради Любов Григорівна Кухтик. Ця бібліотека — центр краєзнавства, в якому засновано невеличкій краєзнавчий музей, де зібрані різноманітні речі давнього побуту і де велика увага приділяється популяризації робіт народних майстрів та народних промислів. На високому рівні проходять свята День матері, День села, Дні Європи, День визволення України. До останнього свята проведено велику науково-пошукову роботу, яка висвітлила заслуги односельчанина, ветерана  Великої Вітчизняної війни. Разом з директором центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Н. А. Суріною запровджено програму, спрямовану на роботу з дітьми-інвалідами.

В ногу з часом йде Мішківська сільська бібліотека-філія — центр популяризації творчості читачів: при бібліотеці працює клуб за інтересами “Літературна світлиця”, який об'єднує творчих людей селища. Завідуюча Людмила Миколаївна Кротовська звернула увагу на необхідність використання новітніх технологій в роботі з молоддю та юнацтвом. Ця бібліотека також стала переможцем конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст». Проект спрямовано на вирішення екологічних проблем селища і передбачено проведення низки заходів: круглого столу, інформаційно-просвітницької кампанії «Збережемо світ Землі» щодо вивчення зарубіжного досвіду з вирішення екологічних проблемних питань за допомогою інтернет-ресурсів, флеш-моб «Чисте село». В рамках реалізації проекту в бібліотеці зроблено ремонт, відкрито Інтернет-центр, оснащений сканером, принтером, трьома комплектами комп’ютерної техніки з веб-камерами і навушниками, придбано сучасні меблі.

Підводячи підсумки роботи першого дня семінару, можна констатувати, що сільські бібліотеки-філіїї Жовтневої ЦБС є справжнім майданчиком для вивчення передового бібліотечного досвіду з проектної діяльності, співпраці з селищними громадами, впровадження новітніх технологій, нестандартних форм роботи в бібліотечну діяльність.

Другий день семінару розпочався з привітання головного спеціаліста управління культури Миколаївської облдержадміністрації Галини Миколаївни Кожушко, яка наголосила на значенні бібліотек у духовному розвитку та формуванні світогляду молоді. Директор Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва Наталія Вікторівна Іванова зазначила, що за останні роки бібліотека перетворилася на територію позитивного спілкування та творчої самореалізації молоді. Голова Миколаївської обласної бібліотечної асоціації Тетяна Іванівна Роскіна розповіла про роботу цієї громадської організації та її секцій, про організацію щорічних зустрічей тих, хто віддав улюбленій справі не один десяток років. Під час семінару відбулося урочисте нагородження грамотами від управління культури облдержадміністрації і призами від організаторів переможців обласного конкурсу професійної майстерності “Читачі в дзеркалі часу” бібліотекарів Вознесенської ЦРБ ім. Т. Шевченко Наталії Євстратьєвої,   Баштанської ЦРБ Ріти Пащук, Ленінською сільською бібліотечною філією Кривоозерської ЦБС Любові Сивак, завідуючої Соколівською сільською бібліотечною філією Братської ЦБС Тетяни Овчаренко. Тетяна Іванівна Роскіна передала спеціальний приз конкурсу від МОБА у номінації “З книгою — сенс життя” читачу Новоодеської районної бібліотеки, вчителю історії та географії Новосафронівської загальноосвітньої школи Ковалю Геннадію Павловичу.

Звітували про реалізацію програми по створенню Центрів сприяння соціальній адаптації юнацтва бібліотекарі Баштанської, Вознесенської і Снігурівської ЦБС. Завідуюча відділом інформації, маркетингу та менеджменту ОБЮ Марина Володимирівна Петрова прокоментувала попередні результати щодо роботи Центрів.

Завідуюча відділом мистецтв і краєзнавства ОБЮ Любов Іванівна Савельєва на практиці довела те, що використовуючи неординарні форми роботи молодь можна захопити улюбленою справою у стінах бібліотеки так, що дівчата та хлопці самі будуть шукати спілкування, вести дискусії, організовувати заходи. Бібліотекар відділу збереження основного фонду Анна Олександрівна Мороз поділилася досвідом бібліотечного обслуговування молоді з обмеженими фізичними можливостями, підлітків з малозабезпечених сімей, соціально незахищеними верствами населення; розповіла про нові впроваджені послуги в рамках бібліотечної програми “Милосердя”, в тому числі забутий останнім часом вид позастаціонарного обслуговування книгоношення. Годину бібліотечної педагогіки провела бібліотекар ОБЮ Віра Іванівна Марущак, яка розповідала про реалізацію проекту “Кульбаба і К” по роботі з підлітками з девіантною поведінкою, про залучення юнацтва до читання в рамках авторської програми “Читаємо разом!”. На важливості формування інформаційної культури, як невід'ємної складової соціалізації і самореалізації молоді наголосила провідний бібліограф ОБЮ Ія Валеріївна Отверченко.


З великим задоволенням присутні взяли участь у діловій грі “Мультимедійний дайджест”, яку провели працівники відділу інформації, маркетингу та менеджменту М. В. Петрова та Н. В. Драгуновська; у тімбілдингу, який провела Р. Ю. Пащук.

Своїми творчими доробками поділилася відомий миколаївський краєзнавець С. В. Бойчук. Світлана Василівна розповіла про маловідомі сторінки історії нашого краю. Вона звернула увагу на роль бібліотечних закладів у вихованні патріотичної культури молоді. Наприклад, ОБЮ протягом 3 років проводила обласні конкурси творчих робіт “Легенди рідного краю”, результатом яких стала видана однойменна збірка з кращими роботами учасників. Практичні поради щодо профорієнтаційної роботи дала головний спеціаліст відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Н. М. Фоменко. Наталія Миколаївна розповіла про індивідуальну та колективну роботу, спрямовану на учнівську та студентську аудиторії, яку проводить цей заклад.
    
Підсумки дводенного семінару підвела Наталія Вікторівна Іванова, яка висловила задоволення результатами семінару та побажала бібліотекарям успішної та вдалої подальшої роботи.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.