21.01.2015 16:55 Обновлено 12.08.2015 22:23
14 січня бібліотекарі Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва завітали у Пансіонат для ветеранів війни і праці, щоб запросити своїх добрих знайомих на літературну тертулію “Чарівні пори року”, присвячену зимовим святам.
Ведучі Ірина Бринкіс та Лариса Гальченко розповіли про історію походження назв зимових місяців, читали вірші, прислів'я і приказки про зиму. А присутні, люди поважного віку і з багатим життєвим досвідом, ділилися власними спостереженнями за природою і давніми народними прикметами.
Ірина Горбенко, волонтер, давній друг бібліотеки, розповіла ветеранам про історію ялинкових прикрас та показала новорічні іграшки, які збереглися у неї з дитинства: космонавта, шишку, бурульку, годинничок. Присутні роздивлялись їх і згадували своє дитинство. Теплі спогади навіяли й новорічні листівки з колекції Ірини Валеріївни — ще один невід'ємний атрибут зимових свят.
Саме світле та радісне свято для багатьох — Різдво Христове. Присутні згадали, що напередодні свята обов'язково білили світлицю, прибирали, вивішували вишиті рушники, стелили килими, варили узвар, готували кутю. Вранці 7 січня йшли до церкви, а потім вся родина збиралася за святковим столом.
Лідія Антонівна та Ольга Андріївна — підопічні Пансіонату і щирі подруги — згадали, як після Святої вечері молодь колядувала, ходячи від хати до хати і бажаючи господарям щастя-здоров'я, многих літ і всяких статків. Разом вони виконали колядки “По всьому світі стала новина...”, “Добра з медом паляниця...”, “Ой на річці, на Йордані...”.
Прекрасна половина аудиторії з задоволенням поринула в спогади про свої різдвяні ворожіння, адже в юності всі були охочі дізнатися, хто ж стане їх судженим. Способів гадання пригадали безліч! Сучасним дівчатам є чому вчитися.
Зустріч, як завжди, пройшла в теплій і дружній атмосфері. Гості з бібліотеки виконали свою обіцянку — подарували фотографії всім учасникам попередньої зустрічі. А цього разу, у Щедрий вечір, всім присутнім бібліотекарі побажали здоров'я, добробуту, Божої допомоги у всіх справах та за українською традицією пригостили домашніми гостинцями.
< Попередня | Наступна > |
---|