Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Круглий стіл “Відкрита бібліотека”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

7 грудня в обласній бібліотеці для юнацтва відбувся круглий стіл “Відкрита бібліотека” за участю представників органів влади та місцевого самоврядування з питань молодіжної політики, творчої молоді, лідерів молодіжних громадських організацій і членів Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації.

Під час заходу присутні розглянули світові бібліотечні практики надання сучасних послуг для молоді, досвід українських бібліотек з впровадження нових форм співпраці з молоддю, обговорили проблеми і потреби молоді Миколаївщини і можливості бібліотек щодо сприяння їх вирішенню.

Директор бібліотеки Наталія Ткаченко наголосила, що сьогодні юнацька бібліотека — це, в першу чергу, майданчик для активної молоді, яка змінює світ. Головний спеціаліст відділу з питань молодіжної політики управління з питань молоді та туризму Миколаївської ОДА Віталій Сівак зупинився на реалізації в Миколаївській області Програми “Молодіжний працівник”. Це перша навчальна програма національного масштабу для фахівців, що працюють з молоддю, яка базується на принципах міжсекторального та міжгалузевого партнерства: близько 30% випускників Програми — це представники професій, прямо не пов’язаних з молодіжним сектором — представники бібліотечної галузі (в тому числі бібліотекар МОБЮ А. Алієв), журналісти, педагоги тощо, що посилює структуру молодіжної політики.

Бібліотекар Андрій Алієв зробив огляд популярних форм взаємодії з молоддю в бібліотеках України і порівняв їх зі світовими бібліотечними практиками, які орієнтовані на навчання населення практичним навичкам і новим технологіям. Наприклад, в кожній шостій бібліотеці США відвідувачі мають змогу освоїти 3D-принтери, робототехніку, обладнання для створення відеоігор, електронних книжок, сучасні програми для монтування відеороликів і графічного дизайну і, навіть, устаткування для електронного шиття. В Фінляндії кожні 5 років в одному із містечок країни будують нову бібліотеку і “фарширують” її супертехнологіями. В Єврокомісії переконані, що 65 тис. публічних бібліотек ЄС мають допомогти дорослим з низькою кваліфікацією в досягненні мінімального рівня грамотності, створити всі умови для його підвищення, набуття необхідних навичок; сприяти інтеграції біженців та мігрантів у нові громади, забезпечити умови для їх безперервного навчання та отримання неформальної освіти, надаючи доступ до комп’ютерів, технологій і цифрових навчальних програм.

Модератор заходу Андрій Алієв запропонував присутнім обговорити існуючі в суспільстві і органах влади стереотипи щодо бібліотек, застарілість нормативно-правових актів для осучаснення напрямів діяльності, потреби і очікування молоді. Своїм баченням щодо розширення можливої взаємовигідної співпраці бібліотек з молоддю поділилися начальник відділу міжнародної молодіжної політики управління молодіжної політики при міській раді Раміль Агабеков, помічник голови молодіжної колегії при МОДА Альбіна Янкович, представник студентського самоврядування Максим Калашніков, менеджер проектів “Агенція розвитку Миколаєва” і “Місто для людей” Анна Ганжул, президент ГО “Спортивна федерація Іфіт” Віталій Волков, журналіст, активіст громадської організації “СД Платформа” Віталій Тисячний. За результатами дискусії були підтримані і прийняті для подальшого втілення наступні ідеї від молоді: створення бібліоквест-кімнати, проведення Stand-UP та поетичних баттлів (в тому числі, за участі організаторів вільного простору “Поддон”), організація тренінгів з національного-патріотичного виховання “Домедична допомога”, “Збірка-розбірка автоматів”, створення інкубатора студентських стартапів. Одноголосно присутні зійшлися на тому, що, в першу чергу,  молодіжна бібліотека повинна мати сучасний молодіжний інтер'єр. Для фінансового вирішення цієї проблеми були також запропоновані ідеї:  вироблення напряму дизайну бібліотеки (наприклад, спортивного); співпраця з НФ КНУКіМ (оголошення конкурсу серед студентів чи як тема для диплому  “Сучасний дизайн бібліотеки”); співпраця з “Клубом Миколаївських директорів” з метою оновлення інтер'єру; створення краудфандингових заявок в соціальних мережах.


Проведений захід і прийнята за результатами обговорення резолюція стануть підставою для внесення змін до Стратегії розвитку бібліотеки на 5 років, планування роботи на наступний рік і розширення можливостей залучення додаткових позабюджетних коштів.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.