Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Літературні паралелі “Історичні романи “Чорна рада” П. Куліша і “Лицарі Дикого поля” Ярослави Дегтяренко

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

Триває просвітницький проект до 200-річчя Пантелеймона Куліша, започаткований цьогоріч обласною бібліотекою для юнацтва. 26 травня бібліотекарка Марина Улановська провела літературні паралелі “Історичні романи “Чорна рада” П. Куліша і “Лицарі Дикого поля” Ярослави Дегтяренко” для військовослужбовців 145-го окремого ремонтно-відновлювального полку.


Марина розповіла про розвиток жанру історичного роману в українській літературі та його сучасний стан. Разом з присутніми здійснили екскурс в літературу ХІХ століття та згадали найвідоміший твір Пантелеймона Куліша і перший історичний роман українською мовою — “Чорну раду”. Бібліотекарка зазначила, що творча еліта України повсякчас прагнула в образній формі узагальнити найважливіші віхи історичного буття етносу, і нині ідейно й художньо досконалі історичні твори слугують одним із засобів вираження національної самосвідомості народу. Учасники заходу погодилися, що історичні романи — жанр, який знаходиться поза часом, тому актуальний завжди.

І щоб остаточно поринути в історично-літературну тему, поспілкувалися онлайн з українською авторкою, лауреаткою конкурсу “Коронація слова” Ярославою Дегтяренко з Запоріжжя. Під час діалогу письменниця і військові погодилися, що надзвичайно важливо знати історію своєї країни. Пані Ярослава розповіла, як готувалася до написання свого історично-пригодницького роману “Лицарі Дикого поля”, зауважила, що це не художня вигадка, а величезна робота з джерелами. Авторка хотіла не просто розказати історію, а мала на меті об’єктивно донести її до молодого покоління. Пані Ярослава зізналася, чому їй не подобаються класичні українські історичні романи: через їх негативне забарвлення. Було задано безліч питань: про стан історичного роману як жанру,  чим її романи відрізняються від творів Пантелеймона Куліша тощо.

 

 



 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.