Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Лабораторія молодіжних ініціатив «ГОшка»: Євгенія Ткаченко познайомила з кращими практиками молодіжної роботи Луцька

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

29 січня в обласній бібліотеці для юнацтва відбулась перша у 2021 році онлайн-зустріч в лабораторії молодіжних ініціатив «ГОшка». Спікеркою була Євгенія Ткаченко із Луцька, яка у 2018 році разом із друзями зі Спілки громадських організацій «Молодіжна Платформа» стали призерами Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики молодіжної роботи» з проєктом відкритих нічних кінопоказів «Lutsk Night Cinema».
Модерували захід завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді Андрій Алієв і бібліотекарка ОБЮ Валентина Гавришко. До події на платформі Zoom долучилися бібліотекарі з Березанської, Єланецької, Снігурівської публічних бібліотек, представники закладу загальної середньої освіти №83 м. Києва, студенти Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. Представляючи присутнім гостю, Андрій зазначив, що познайомилися вони під час трирічного навчання за всеукраїнською програмою “Молодіжний працівник”, яку започаткували у 2017 році Міністерство молоді і спорту України, Державний інститут сімейної і молодіжної політики, Програма розвитку ООН. Він підкреслив актуальність програми під час реформування адміністративно-територіального устрою в Україні, адже її мета — підвищення кваліфікації молодіжних лідерів та фахівців молодіжної галузі в умовах децентралізації задля підвищення ефективності розробки та реалізації обгрунтованої молодіжної політики на місцевому та регіональному рівнях.
 
Євгенія займається молодіжною роботою вже 11 років, з 2014 активно долучилася до волонтерського молодіжного руху на Волині, є сертифікованим тренером спеціалізованого тренінгу «Залучення та координація волонтерів». Дівчина розповіла про Спілку громадських організацій «Молодіжна Платформа» — незалежне об’єднання громадських організацій Волині, яку було зареєстровано у грудні 2013 року з метою інституційного розвитку молодіжних середовищ регіону, спільних скоординованих дій. Серед успішно реалізованих проєктів Спілки — щорічний історико-спортивний Молодіжний табір Вовчак, “Молодіжний центр Волині” у форматі HUB на безкоштовній основі, щорічний Міжнародний молодіжний форум. І, зокрема, проєкт відкритих нічних кінопоказів «Lutsk Night Cinema».
 
Євгенія розповіла, що вони мріяли залучити молодь до споглядання якісного кінематографу, фільмів, які б мотивували молодь, стимулювали діяти, змінювати власне життя і оточуючий світ на краще. Загалом провели понад 50 кінопоказів на стадіоні, в середньому на кожен приходили від 150 до 350 осіб, а рекорд становив майже 500 глядачів. Гасло команди – «Креативність, непересічність, цікавість, насиченість, необхідність». Активісти намагалися донести до молоді думку, що існує альтернативний відпочинку в барах і нічних клубах варіант дозвілля за переглядом якісних фільмів. Стали приходити і нові люди, серед яких чимало сімейних пар, батьків з дітьми, навіть іноземців. Важливо, що кінопокази доступні для вразливих груп населення, чим, наприклад, неодноразово скористалися мешканці Луцька на інвалідних візках.
Відповідаючи на запитання учасників лабораторії, чи можна організувати такі кінопокази в бібліотеці, школі, університеті і на яких сайтах краще “скачувати” фільми, дівчина акцентувала, що проєкт «Lutsk Night Cinema» реалізований завдяки співпраці з іншими організаціями і фестивалями: «Docudays UA», «Відкрита Ніч», «Бандерштат», «Задзеркалля», «Фестиваль європейського кіно». Вона закликала бути законослухняними, з повагою ставитися до авторських прав і не завантажувати стрічки з торрентів. А також не намагатися заробити гроші на заході: лише в такому випадку організації на кшталт “Артхаус Трафік” готові ділитися програмами фільмів різних країн світу. Євгенія застерегла новачків у цій сфері, що треба уважно читати умови співпраці: у неї був випадок, коли режисер «Поводиря» Олесь Санін не дозволив демонструвати стрічку у форматі open-air. На прохання порадити, з якого фільму краще почати цикл кінопоказів, менторка з Луцька порекомендувала “Крутий Заміс”. Це документальний серіал студії DocNoteFilms про ветеранів та їхнє післявоєнне життя, курйозні фронтові історії, міркування про вічне і повсякденне, перчений гумор та ліричні роздуми.
 
Поділилася дівчина й іншими лайфхаками: планувати захід, організаційні моменти, підготовчу роботу із запасом часу; не відкладати підготовку впритул до самої події; продумати гарну рекламу і “підігріти” аудиторію; не принижувати себе, свій заклад/організацію думками “Та хто до нас прийде, вся ж молодь в інтернеті”. Як пожартувала Євгенія: “Ви ж зголосилися на зустріч зі мною, то чому вважаєте, що на ваш захід ніхто не прийде? Невже, крім вас, немає активної, зацікавленої аудиторії? Повірте, все не так страшно. Пробуйте! Треба вірити, старатися і все вийде”.
 
Валентина від імені учасників січневої лабораторії подякувала Євгенії Ткаченко за корисну зустріч, отримані знання, висловила сподівання на її менторську допомогу при реалізації подібних проєктів на Миколаївщині (і в київській школі №83!). Андрій додав, що цього річ лабораторія молодіжних ініціатив «ГОшка» змінює свій формат: запрошеними спікерами будуть досвідчені лідери успішних всеукраїнських, регіональних молодіжних громадських організацій зі всієї України, а стати “учнями” організатори пропонують офлайн студентам та членам миколаївських ГО, онлайн – активній молоді і бібліотекарям новоутворених ОТГ Миколаївщини. Долучайтеся, щоб розвивати громади разом!
 
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.