Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Інформаційні комунікації в культурі та мистецтві»

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

8 квітня провідна бібліотекарка відділу автоматизації бібліотечних процесів МОБЮ Тетяна Гервасьєва взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Інформаційні комунікації в культурі та мистецтві», організованій ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв».
Конференція відбувалась в онлайн-форматі. Порядок роботи передбачав проведення пленарного засідання і роботу в трьох секціях. Фахівчиня обласної бібліотеки для юнацтва виступила з доповіддю «Молоді персоналії культури Миколаївщини: акумуляція інформації» в секції №1 «Інформаційно-комунікаційний простір сучасного суспільства», яку модерувала кандидат педагогічних наук, доцент Т. М. Борко.
 
У своєму виступі Т. Гервасьєва підкреслила, що Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва є інформаційним осередком, місцем реалізації молодіжних ініціатив і центром тяжіння для активної, творчої молоді. Саме тому бібліотека вважає своїм обов’язком не лише пошук, акумуляцію і збереження інформації про молоді персоналії культури, а й її створення. Така інформація є унікальною і стає джерелом для інших, адже розміщена у відкритому доступі на сайті бібліотеки. «Відкриваючи» широкому загалу молодих письменників, художників, майстрів, фотографів, бібліотека організовує клуби за інтересами, проводить творчі зустрічі, презентації книжок, організує персональні (часто дебютні) виставки, укладає до них каталоги у вигляді буклетів або брошур. Життєві і творчі біографії молодих митців відтворені у краєзнавчих біобібліографічних нарисах «Творча Миколаївщина», про літераторів йдеться у біобібліографічних покажчиках серії «Миколаївщина: премійована література». 
Саме ці персоналії – художники, майстри і фотографи – стали першими в електронній повнотекстовій базі даних «Карта творчості». Вона ведеться з 2006 року, нині нараховує 67 персоналій, розміщена на сайті бібліотеки. Матеріал про певну персоналію містить біографічні дані, відомості про творчий шлях, інформацію про участь в колективних виставках, перелік персональних виставок з назвами, місцем і датою проведення, а також зображення робіт «героя» і посилання на публікації в ЗМІ про нього. Наразі «Карта творчості» акумулювала інформацію про 16 художників, 18 фотографів, 11 майстрів, 3 музикантів. Цей ресурс постійно доповнюється. 
 
Підсумовуючи виступ, Тетяна Гервасьєва підкреслила, що Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва й надалі виконуватиме акумулятивну функцію щодо вивчення, вдосконалення, розвитку та збереження культури молодіжного середовища. 
 
Бібліотекарка Валентина Гавришко підготувала тези своєї доповіді за темою «Бібліотека як середовище комунікації для сучасної молоді» для публікації в електронному збірнику за підсумками конференції. Вона розкрила мету, завдання, формати роботи літературно-музичного об'єднання «Молодість у віршах», здобутки та спільні проєкти з іншими творчими колективами та молодіжними організаціями. Поділилася досвідом діяльності учасників об'єднання під час карантинних обмежень, які презентували свою творчість у літературних флеш-мобах #літературник_на_ карантині та «Не виходь з кімнати». А вже в цьому році на офіційному YouTube каналі бібліотеки стартував новинний проєкт молодіжного телебачення «BiblioNews», який висвітлює цікаві для молоді бібліотечні події та творче життя миколаївської молоді.
 
Таким чином, фахівчиня обласної бібліотеки для юнацтва Валентина Гавришко проаналізувала та узагальнила функції сучасної бібліотеки щодо активної комунікації у різних форматах як зі своїми читачами, в тому числі потенційними, так і з громадою загалом.
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.