Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти Цікаве від краєзнавців: Наталія Сугацька

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

26 березня обласна бібліотека для юнацтва розпочала цикл сторітелінгів «Цікаве від краєзнавців». Першою краєзнавчими цікавинками зі студентами МНУ імені В. О. Сухомлинського і Миколаївського політехнічного коледжу поділилась Наталія Василівна Сугацька, кандидатка історичних наук, доцентка, дослідниця історії південно-українського регіону у період Другої світової війни і Голокосту, співавторка книги «Праведники мира. Праведники Украины. Спасители. Николаевская область».
Наталія Василівна зауважила, що символічним є те, що зустріч відбувається напередодні 77-ї річниці звільнення Миколаєва від нацистської окупації, а незабаром – 14 травня – вперше на державному рівні вшановуватимуть пам’ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 
Науковиця розповіла, що праведники народів світу – це люди, які, ризикуючи своїм життям і життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту. Держава Ізраїль вшановує неєвреїв цим почесним званням, вони отримують іменну медаль і почесне свідоцтво Праведника, їхні імена карбують на Стіні пошани в Саду Праведників народів світу в меморіалі «Яд Вашем», на горі Пам’яті в Єрусалимі.
 
За даними державного ізраїльського Центру пам’яті жертв Голокосту в світі «Яд Вашем» станом на 1 січня 2020 року в переліку вдостоєних цього звання з України 2659 осіб. Це четверта найбільша кількість за країнами світу. Очевидно, що далеко не всі мешканці України, які допомагали врятуватись євреям під час Голокосту, отримали це звання.
Краєзнавиця розповіла реальні історії врятованих єврейських дітей, описані в книзі «Праведники мира. Праведники Украины. Спасители. Николаевская область». Спасіння Домни Швацької, Михайла Міронера, сім’ї Петра і Христини Блануц із села Виноградний Сад Доманівського району вразили і розчулили до сліз присутню молодь. Учасник зустрічі Данило Садохін поділився історією своєї родини. Його двоюрідна бабуся жила у Тирасполі і протягом трьох воєнних окупаційних років переховувала еврейську родину. До неї багато разів приходили з перевірками поліцаї, але Бог уберіг. Після війни вона просила врятовану сім’ю нікому не розповідати, цитуючи Писання: «Коли твориш милостиню, не труби перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди». Коли ця відважна жінка закінчила свій земний шлях, провести її в останню путь прийшло багато людей, більшість яких – євреї. Її фото є в музеї Праведників світу.
 
Наталія Василівна відзначила, що багато часу втрачено, пішли з життя ті, хто по праву міг претендувати і бути удостоєними цього високого звання. Нині живими залишилися одиниці рятівників, врятованих і свідків. 
 
Пані Наталія анонсувала заплановану на другу поливину квітня презентацію її нової книги «У полум’ї окупації». І бібліотекарі, і студенти з нетерпінням чекають цю подію і неодмінно завітають на презентацію.
 
Дякуємо Наталії Василівні за цікаву й пізнавальну розповідь. Бажаємо здоров’я і успіхів! Мріємо про нову зустріч, вже наживо.
 
 
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.