Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти СмакBook від УІК: читацькі посиденьки #8 з Оленою Рижко

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

23 листопада відбувся восьмий літературний стрім проєкту СмакBook від УІК, героїнею якого стала Олена Рижко. Майже вісімдесят учасників – дорослих і юних, з Миколаєва, Миколаївщини і всієї України – долучилися до онлайн-посиденьок.
Докторка наук із соціальних комунікацій, викладачка, письменниця, авторка п’яти поетичних збірок і трьох романів – Олена Рижко – в сегменті підліткової літератури працює трохи більше трьох років. І за цей час пройшла шлях від паніки – «О Боже! Що мені з цим робити?!» – до статусу експертки підліткового читання і авторки п’яти успішних повістей для підлітків.
 
Пропозиція видавця написати підліткову повість стала для пані Олени викликом. І цей виклик вона прийняла. Підійшла до написання книжки, як до дослідження серйозної наукової теми. Вивчала цільову аудиторію, спілкувалась з підлітками, розмовляла з вчителями, штудіювала підлітковий сленг, «висла» на форумах і навіть проводила «польові» дослідження. Вчилася дивитись і бачити, слухати і чути майже дорослих. Її дебютна повість «Дівчина з міста», як згодом і всі наступні, вийшла у “Видавничому центрі «Академія»” в серії «Про і для підлітків». Книжка стала успішною, а письменниця закохалась в підліткову аудиторію. За словами авторки, для підлітків писати складніше, але цікавіше: «Просто сказати про складне – це, ой, як непросто! Мусиш говорити з ними тією мовою, яка їм зрозуміла і цікава, і головне – не моралізувати!». 
Письменниця зробила мінігайд своєю творчістю. І ця розповідь була захопливою! Цікавий сюжет класичної шкільної повісті «Дівчина з міста» невдовзі матиме продовження (планується трилогія!), для поціновувачів детективного жанру – «Король Даркнету», «Мишоловка» попередить про небезпеки кіберпростору, «Ужалений зрадою» допоможе пережити втрату, а що «Знає тільки Мару», сподіваємось, невдовзі дізнаємось і ми, адже письменниця, хай-но лишень закінчиться сесія у двох вишах, де вона викладає, – одразу візьметься за написання сиквелу.
 
Всі книжки Олени Рижко, передусім, пригодницькі. В них поєднуються динамічний сюжет і набір поведінкових моделей, які можуть підказати юному читачеві зразки розв’язку проблем, поведінки, за наслідки якої вони готові нести відповідальність. Вигадані герої книжок Олени Рижко проживають справжні історії. Реальні ситуації з життя самої письменниці, історії, розказані рідними/знайомими і навіть випадковими людьми, описані на сторінках її книжок. Довіра і чесність – ось, що важливо для письменниці. Напевно тому її герої такі справжні, а їхні прототипи стають бета-ридерами.
 
Відповідаючи на запитання, Олена Рижко щиро зізналась, що всі її книжки, як діточки, однаково дорогі серцю письменниці. Втім, «Знає тільки Мару» особлива в тому, що авторка долала особистий страх. Аби правдиво написати про дигерів, вона ходила на «залаз». Двічі (!) спускалась у дренажні системи, перемагаючи себе і свою клаустрофобію. Її син – дигер зі стажем – став консультантом, альфа- і бета-рідером повісті, а також прообразом таємничого Рума. Зрозуміло, чому Рум є одним із улюблених персонажів письменниці. А ще Яр, Гліб, Ті, Ден, Буся… Авторка підкреслила, що не може писати історію без сильних персонажів, тому антагоністи для неї такі ж дорогі, як протагоністи. 
Виявилось, що не всі підліткові книжки Олени Рижко отримали авторські назви. Письменниця назвала «Мишоловку» і «Короля Даркнету», видавець запропонував назви для «дигерської» повісті та історії про дівчину з міста, після тривалих і гарячих суперечок була змінена початкова назва повісті «Ужалений зрадою»: авторська «Впусти мене» видалася видавцеві надто дорослою і багатозначною.
 
Олена Рижко, як і більшість сучасних українських письменників, займається «менеджерінням», тобто сама собі менеджер і продюсер. Промоцією нової книжки письменниця починає займатись ще в процесі створення рукопису (тут допомагають альфа-рідери), коли рукопис завершено – до справи підключаються бета-рідери. А взагалі, пані Олена сумує за докарантинними часами, подорожами і «живими» зустрічами з читачами. 
Запитували про критику і хейт. Авторка була щирою і зауважила, що критику сприймає залежно від того, що є її предметом: нормально, якщо розбирають текст, неприйнятним є перехід на особистість. Звичайно, письменницю тішать позитивні відгуки читачів, якісні огляди букблогерів і класні буктрейлери на її книжки. І що важливо – без спойлерів! Аби не зіпсувати смак читання тим, хто книжку ще не прочитав.
 
На завершення зустрічі – традиційний мастрід від письменника. Що ж цікавого почитати радить Олена Рижко в жанрі янг едалт? Усі книжки серії «Про і для підлітків» «ВЦ «Академія», а також твори Володимира Арєнєва, Ольги Купріян, Анастасії Нікуліної, Валентини Захабури. Письменниця підкреслила, що нині в українській літературі – багато крутих авторів і класних книжок, і порекомендувала заглянути на «БараБуку», аби пересвідчитись. 
 
А ми пересвідчились, що Олена Рижко не лише талановита письменниця, а й приємна і цікава співрозмовниця. Спілкування було напрочуд щирим. Дякуємо пані Олені! Бажаємо здоров’я, творчих успіхів і здійснення мрій!
 
P.S. Колеги-бібліотекарі, учні та вчителі шкіл №35 і 11, дякуємо, що долучаєтеся. Обіцяємо: в грудні буде не менш цікаво. Будьте з нами!
 
 
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.